hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴16客量統計
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴16客量統計

s3m89 發表於 2019-1-23 13:29 來自手機 | 顯示全部樓層

hokachung 發表於 2019-1-22 23:29
睇西行仲大鑊,因為一個觀塘站可以落左半車藍田客

興田人甚少上16M落觀塘
綠van早繁德田上滿晒唔夠位
16執很多$6.8落觀塘客
s3m89 發表於 2019-1-23 13:33 來自手機 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2019-1-22 23:31
其實16X已經開左3年,不過知名度麻麻地

1日得1班16X,吸引力唔夠,
星期一至六早繁(06:40-09:20)
16有平田特別車時段,
廣田邨開的16應該抽車做16X,20分鐘一班
 樓主| matchnacu 發表於 2019-1-23 14:09 來自手機 | 顯示全部樓層
因為我唔係住藍田, 所以好少可會去到嗰邊, 更唔好講西行方向, 歡迎各位做類似統計。 另一方面, 由於我計數方法係坐上層睇落車人數同八達通機響次數或入錢次數, 所以唔知呢班乘客最後邊度落車。 故只睇紀錄, 16係半流水, 但歡塘道各站上藍田都係客倉之一, 故要提速就應該要諗辦法安置呢班客
castanopsis 發表於 2019-1-23 19:57 | 顯示全部樓層

matchnacu 發表於 2019-1-23 14:09
因為我唔係住藍田, 所以好少可會去到嗰邊, 更唔好講西行方向, 歡迎各位做類似統計。 另一方面, 由於我計數 ...

開16X唔等於要取消16
上面都計過,旺角返藍田本身只係佔16唔夠三成既客量
就算俾曬16X,16服務都無幾大削減空間

應該將 亞皆老街/大角咀/藍田<>觀塘 既獨市客全部留俾16
然後16X專心去搶紅小/港鐵既旺角/西九客
jimmy8388 發表於 2019-1-23 20:48 來自手機 | 顯示全部樓層
經常見16X都坐唔滿,所以老九咁耐都冇加班!
YY487 發表於 2019-1-23 20:58 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
castanopsis 發表於 2019-1-23 22:19 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2019-1-23 20:58
16X 全日藍田直飛太平道真係諗下好喇
九巴成日驚飛站冇客,而家得一千零一班都要由新蒲崗碌到去旺角
全日 ...

16X同2X唔同
三彩條2X拉落橋,係因為三彩本身真係無車去太子
藍田山本身已經有條16補曬位,16X有好強理據飛曬堆中途站

castanopsis 發表於 2019-1-23 22:31 | 顯示全部樓層
jimmy8388 發表於 2019-1-23 20:48
經常見16X都坐唔滿,所以老九咁耐都冇加班!

唔難理解,早繁西行觀塘道本身唔係特別塞車
16X觀繞落橋繼續站站停,速度優勢唔大之下好難說服乘客俾貴一級

如果16X拉埋落鯉魚門,做埋高俊/高怡/鯉魚門三個半獨市位
再停埋啟旺樓,做埋啟田/平田/藍田邨客倉
然後直飛旺角,再拉去長深荔擴大個服務範圍
只要咁改,16X個客量保守估計可以升至少triple
tonychow 發表於 2019-1-24 11:41 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-1-23 22:31
唔難理解,早繁西行觀塘道本身唔係特別塞車
16X觀繞落橋繼續站站停,速度優勢唔大之下好難說服乘客俾貴一 ...

其實條線會有好多對手。你話開繁時的話都仲可以,非繁其實有少少危險。
之前你講過四順、樂華同藍田山比較,其實我覺得無得咁比。
四順個問題在於無鐵。要駁鐵,最起碼搭多一程巴士落山 (彩虹或觀塘),但俾多少少錢已經可以直出太子。例如你四順去深長茘,搭 27 轉鐵其實唔係一個差的選項。
樂華呢,行的話我覺得唔算行的遠,不過似乎居民都會搭巴士由淘大返樂華。同埋 2A 全程都仲係收得平過 16 $1,仲要去埋深長茘美孚。
你問 16 對藍田山居民吸唔吸引,講真我唔熟藍田山居民搭車習慣,不過可以睇睇有咩其他選擇:
啟田: 喺正鐵路站旁邊,扶手電梯直落就係條鐵,收視太好。
啟旺樓同診所: 遠離鐵少少,可以做。
藍田邨: 行上碧雲道係可接受步行距離。深長茘有 214,而旺角有依家 16 正線。
德田街以南: 無錯呢個範圍有少少大。分析時咁劃界原因,係因為除咗德田最北果幾座外,可以考慮行去平田拍 $2 機。
興田: 望落就咩鐵路站都唔近,巴士路線都唔多,但將來可以落轉車站搭 796C,一站直去新蒲崗。

康雅苑以南開始近油塘站,唔計住。紅小係另類服務 (價錢同速度都同其他選擇差太遠),亦唔計住。

但當計埋價錢,你就會明點解 $2 機咁難打。
依家藍田 -> 旺角: $8.5、藍田 -> 深水埗: $8.5,下一個收貴一級個站已經係美孚,收 $10.4。
減完 $2 之後收 $6.5,點打?
好喇,你可能話回程無 $2 機呢。但條線仲有幾個問題:
1. 你想做深長茘,但走線係唔停站直入旺角,旺角塞完一輪車之後先入深長茘。如果由九龍東入深長茘,基本上仲可以考慮兩種唔塞車行法,一個係跟 214 行,另一個係跟 42 行,不過呢兩種做法都做唔到旺角。如果要塞入旺角,特別係繁時,不如都係地底/214 見算數。
2. 如果你條線最後只係為咗個旺角,拉去深長茘唔知有咩用,對深長茘觀感好差,因為變咗呃里數咁 (可以係收貴一級,又或者貼近其他長途線收費)。
我唔知你條線速度定位係點。如果你最後想宣傳果樣係油塘開,快過 214 去深長茘,快過 16 去旺角,咁最起碼全程收費會係 214 $7.9 加 $1,呢個價錢吸引到幾多人轉投都係一個問題。收 $8.9 唯一一個平過鐵的可能,就係油塘來往深長茘。問題係你條線油塘甚至鯉魚門出發,明明大大個公路出口,你就要走去兜藍田山,咪變咗揾油塘人笨。如果你真係咁想做油塘,我寧願你開線主力做油塘客,例如藍田北開 (頭段當執客,執得幾多得幾多) 又或者直接廣田開,大致跟 603 走線,過咗油塘之後上公路。基於道路網設計問題,無得直上觀繞,兜麗港城邊皮定直行觀塘道唔停站就再諗。

castanopsis 發表於 2019-1-25 03:13 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2019-1-24 11:41
其實條線會有好多對手。你話開繁時的話都仲可以,非繁其實有少少危險。
之前你講過四順、樂華同藍田山比較 ...

先俾幾個數字你

1. 234X個西約,人口只係3.3萬,就算加埋千里臺一帶,都唔夠5萬
2. 238X海濱+海灣,人口唔夠2萬
3. 98C客倉康盛翠林,加埋人口只係2.5萬
4. 養起35A/31B/36B/32 既 安蔭/石蔭/石籬,人口加埋都只係8萬幾

反觀藍田山+高俊高怡鯉魚門,人口12.2萬
當中大部分人口都離地鐵站有唔短既步程
如果你覺得咁都會唔夠客,同你話35A服務範圍太窄無分別

你話啟田平田班人會落山搭鐵,2蚊機好吸引云云,我唔同意
速度上,16X啟旺樓直飛太平道,去旺角只係15分鐘車程
港鐵唔計步程都要23分鐘
當紅小收$11都大把人搭,16X走線仲快過紅小到旺角,點會無人搭?

你想做深長茘,但走線係唔停站直入旺角,旺角塞完一輪車之後先入深長茘。如果由九龍東入深長茘,基本上仲可以考慮兩種唔塞車行法,一個係跟 214 行,另一個係跟 42 行,不過呢兩種做法都做唔到旺角。如果要塞入旺角,特別係繁時,不如都係地底/214 見算數。

講得出214唔塞車,你都真係好唔熟悉東九龍下
朝早新清點既樣,Google traffic俾到答案你
基本上係一直由安秀道塞返落彩虹
你以為得早繁塞?其實連下晝都塞返上彩雲打後

計返車程
其實碧雲道出發,16X啟旺樓上觀繞直飛旺角再去西九
全日絕大部分時間,特別係亞皆老街唔算塞車既早繁,都會快過214到深水埗
甚至全日唔少時段,可以做到啟旺樓上車,30分鐘內深水埗落車
呢個時間,行落去搭港鐵都未必做到

講真,當連同港鐵直接競爭既796C/296C,都上到唔少深水埗客
服務範圍獨市/半獨市既16X,長深荔點都會有有客支持
特別係16X旺角打後已經唔停站,西九段會比98C/796C快唔少,唔係真係咁趕客

當然
我會認同飛觀繞再跟42行太子道西出入長深荔,會比經旺角更吸引
但既然你覺得16X會唔夠客,無理由一開線就連旺角都唔做,直接飛入長深荔
更理想既做法,應該係開線啟旺樓不停站直飛太平道,然後跟98C掃長深荔
多客既,先再跟10598C個建議,用太子道西分界拆線
一條做旺角油麻地,一條做長深荔

問題係你條線油塘甚至鯉魚門出發,明明大大個公路出口,你就要走去兜藍田山,咪變咗揾油塘人笨。如果你真係咁想做油塘,我寧願你開線主力做油塘客,例如藍田北開 (頭段當執客,執得幾多得幾多) 又或者直接廣田開,大致跟 603 走線,過咗油塘之後上公路。

你又真係搞笑
藍田北開跟603逆走油塘上公路,你就話“頭段當執客,執得幾多得幾多”
鯉魚門開跟603順走藍田上公路,你就話“變咗揾油塘人笨”

咁我又可唔可以話,藍田逆走油塘上公路,係“變咗搵藍田人笨”?
你根本係雙重標準........

既然油塘上觀繞麻煩,藍田又好明顯多客過油塘
擺啟田做尾站,合理不過

講真,對油塘客而言
就算要行碧雲道啟旺樓上觀繞,仍然做到27-28分鐘到旺角
對油塘站附近屋苑,固然唔係特別吸引
但對高俊、高怡、鯉魚門邨、鯉魚門而言,佢地本身行去地鐵站已經要5-15分鐘
直接搭16X,速度上絕對會快過行去油塘站搭地鐵

而如果最後油塘真係有客既
可以再拆線 鯉魚門>高俊高怡>油麗>觀繞 咁行
當然呢度要研究下拆西九段定東九段,邊個著數
但唔見得16X會影響油塘爭取直出線機會