hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴16客量統計
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴16客量統計

tonychow 發表於 2019-1-25 10:24 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-1-25 03:13
先俾幾個數字你

1. 234X個西約,人口只係3.3萬,就算加埋千里臺一帶,都唔夠5萬

明你意思。我有幾個位都講得唔係好清楚,補充返。
1. 新清
我本身唔係想條線行新清。事實上,行新清亦唔見得會順路。
我原意係想比較離開咗九龍東之後,架車點去九龍西先最快。用彩虹做出發點,可以行龍翔道+大埔道直落深水埗,亦可以用 42 走線,亦可以行亞皆老街入旺角再上返深水埗。前兩者做唔到旺角客,但對深長茘速度同觀感都好 (其實 42 走線仲好過龍翔道),況且如果行觀繞,落龍翔道無直接走線。我之前講條逆走走線,都係講行觀繞或者嘗試攞配額行觀塘道,而唔係行新清。當然如果你講停啟旺樓,咁應該係消防局上公路,呢點少一個麻煩位。
2. 揾笨問題
睇返油塘巴士線,其實得好少。去深長茘得條 214,而去旺角更加無巴士 (唔計綠線)。
如果你問油塘有無一條靚少少的線...14X 算係走線正正常常,不過同 215X 根本無得比。我唔夠膽話藍田山好好多,不過...呢點我之前講咗:
深長茘線: 大家都有 214,但正如你講,條線唔係快線,依家做落亦多流水客
旺角線: 藍田山有條 16,興田將來亦可以搭 796C
$2 機: 有 VS 無
搭鐵價錢: 藍田 <-> 深水埗 $8.5 VS 油塘 <-> 深水埗 $10.4
如果有機會,執條靚少少的線俾油塘,唔係一件好過份的事。你用藍田山做主,油塘搭單做埋,得一個好處,就係可以用 16 資源拆...不過 16 點拆,拆完之後會唔會影響流水都係個問題,只不過當你拆條類似 16X 路線做埋油塘,油塘正常情況下唔會攞到條直出線出旺角/深長茘?

10598C 發表於 2019-1-25 10:32 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-1-25 03:13
先俾幾個數字你

1. 234X個西約,人口只係3.3萬,就算加埋千里臺一帶,都唔夠5萬

補充少少

98C近年客倉係有變到,秀茂坪一帶比率係上升唔少,一般98C頂閘時候秀茂坪都可以落最少50人,康翠一般40人左右

當然去程98C一般寶達開始要企,秀暉好彩就有得做閘長

至於你話16X掃上去長深荔,時間上我係同意基本上搭地鐵就算塞旺角都唔會快過巴士,但整體路線上我覺得冇必要咁行

時間上用返98C嚟計,我自己試過唔少次係星期六下午兩點左右出發,98C康翠大概50分鐘去到深水埗
基本上試過曬任何方法(包括紅van、地鐵、105轉6D),都係冇乜車明顯快過直車98C

更莫講碧雲道落去最快都係觀塘站或者藍田站,巴士就更加有優勢

而秀茂坪上車98C去深水埗大部分時間同214打和,甚至214係可以快過98C
——————————
但就現時巴士網絡以及巴士公司人手問題,我真係唔見得可以16X全日又拆條太子以南(暫稱16E)

碧雲道去深水埗用214並唔差,上面都講214甚至會快過98C,隔一個路口嘅連德道/碧雲道起計,相信都係差唔多

而214仲可以比碧雲道去龍翔道、彩虹
用16X+16E唔見得可以取代呢一段路
你話用嚟同新6X跳飛機,咁16E一樣可以同W2跳飛機添...

相反巴士公司應該處理214去到安達安泰難上車問題,非繁過完安泰就冇位坐,莫講繁時同週末有幾難上車

試下開214X飛秀茂坪道順利邨道去彩虹係諗得過
castanopsis 發表於 2019-1-26 03:11 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2019-1-25 10:24
明你意思。我有幾個位都講得唔係好清楚,補充返。
1. 新清
我本身唔係想條線行新清。事實上,行新清亦唔見 ...
我原意係想比較離開咗九龍東之後,架車點去九龍西先最快。用彩虹做出發點,可以行龍翔道+大埔道直落深水埗,亦可以用 42 走線,亦可以行亞皆老街入旺角再上返深水埗。前兩者做唔到旺角客,但對深長茘速度同觀感都好 (其實 42 走線仲好過龍翔道),況且如果行觀繞,落龍翔道無直接走線。我之前講條逆走走線,都係講行觀繞或者嘗試攞配額行觀塘道,而唔係行新清。當然如果你講停啟旺樓,咁應該係消防局上公路,呢點少一個麻煩位。

以彩虹為出發點,無錯行龍翔道係一個唔錯既選項
之前曾經有深水埗版友講過,觀青紅小一般都會prefer用老龍來往長深荔同觀塘道
但藍田山唔同講法,如你所講,跟本就無一條快路接駁龍翔道
就算你彩虹出發行龍翔道去長深荔識飛都好
前面如果又係要塞新清/觀塘道,都已經抵消特快效果,甚至會亞皆老街不停站入旺角再去長深荔

所以藍田山如果要出長深荔,長遠唔應該用龍翔道
對客量有信心既,就觀繞太子道西直飛深水埗
想試水溫既,就應該將16X拉入長深荔,夠客先再拆線
兩個選選項都會理想過用214做,特別係214幾乎完全做唔到啟田/平田/藍田邨/康逸苑客

2. 揾笨問題. i. A8 g1 f2 t- {
睇返油塘巴士線,其實得好少。

覺得藍田值得做過油塘,係基於屋苑分佈
油塘最多人既幾條邨,直程喺地鐵站樓上,巴士連站位都輸一截
反之藍田就算比較近地鐵站既啟田/平田,搭電梯落去都遠過搭巴士唔少

亦要咁睇
若果藍田係獨市,兜油塘班客都唔會走,我認同可以考慮油塘尾站,務求吸最多客
但問題係藍田本身班客都面對港鐵/紅小競爭,啟田如果擺頭站,怕且真係一個客都執唔到
然後油塘個客倉又無藍田咁穩陣,變咗埋單會做少咗客
假設只有資源做一條線,鯉魚門開啟田尾站做得最多客,應該無懸念

我個方案,無錯油塘唔係尾站
但去旺角算係合理時間,而且做到鯉魚門新樓盤,無可以話服務無改善
而改善油塘交通,方法好多
最應該改上觀繞既,我覺得係14X,16X拆線反而下一步再處理唔遲
用 16 資源拆...不過 16 點拆,拆完之後會唔會影響流水

Again,上面粗略計過
就連順方向,旺角>藍田客都佔條線唔夠30%
無論16X走線如何,其實16減班空間都唔大
反而係條16M,客量真係好差
只要16肯加返新界轉乘,我估區議員會肯放16M換16X,但前提都係藍田要有得益
兜油塘再去麗港城食燈先上觀繞,碧雲道唔少位都唔會快過16
咁做,幾乎係平白將資源拱手相讓俾油塘,藍田過到既機會微乎其微

castanopsis 發表於 2019-1-26 03:46 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-1-25 10:32
補充少少

98C近年客倉係有變到,秀茂坪一帶比率係上升唔少,一般98C頂閘時候秀茂坪都可以落最少50人,康 ...
碧雲道去深水埗用214並唔差,上面都講214甚至會快過98C,隔一個路口嘅連德道/碧雲道起計,相信都係差唔多

你計漏咗一樣嘢
我心目中既16X,啟旺樓去太平道之間,係一個站都唔會停,飛橋飛站直去
計返行車時間,296C飛橋唔飛站,已經同98C拉開4分鐘行車時間差距
16X再進一步飛多四個站,又會再比296C快多2-3分鐘
所以,如果秀茂坪98C係略快過214,碧雲道16X會快過214足足10分鐘到長深荔
特別係安達泰只會越來越多人上落,新清亦越來越塞,個差距只會越拉越大

最最最重要既,係214真係得碧雲道用得著
香港人普遍搭車習慣,行落山搭車可以,但除非時間真係差好遠,無人會倒轉行返上山搭車
變咗 安田邨/平田邨/啟田邨/康田苑/康逸苑/藍田邨 極為龐大既人口,214完全做唔到
就算你覺得,16X比起214只係快10分鐘,唔係特別顯著
單係藍田山覆蓋,已經令16X比214做多一倍藍田客

最後
石礦場過多幾年就會開始入伙
如果要避免需要額外開線,我會傾向將條214擺過去石礦場做總站

當然你又會問流水客點處理
安達泰<>油塘可以交曬俾613
藍田山<>黃大仙,我覺得可以考慮14D全日,行秀明道四順去黃大仙
九龍總站去唔去西九可以再傾,去既話可能可以用埋42資源做
但重點係碧雲道<>長深荔,我會用返新16X做主力

你話用嚟同新6X跳飛機,咁16E一樣可以同W2跳飛機添

Negative
16X/6X跳飛機點解work
係因為朝早16X去長深荔多客,6X去觀塘鯉魚門多客
堆車載完藍田客去西九返工之後,可以載返深水埗客去觀塘返工
一個鐘10架車去,10架車回,兩程都多客

W2兩邊班次平均,本身已經係4架車去,4架車回
你開多條16E之後,變咗14架車去,4架車回,就算點跳飛機,都仲有10架車要私牌返鯉魚門
做唔到雙向多客個效果

而我會覺得,油麻地雖然係半真空
但只要16X藍田去旺角夠快,其實都會有一定乘客肯行幾步路去搭車
啟田<>長深荔唔同,無服務就真係無服務,無人會行上山搭唔快既214,亦唔會有人搭16E行過去長深荔咁頂癮
li1872903 發表於 2019-1-26 09:09 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-1-26 03:46
你計漏咗一樣嘢
我心目中既16X,啟旺樓去太平道之間,係一個站都唔會停,飛橋飛站直去
計返行車時間,296 ...

16x係都過完興田後上啓田道藍田分科診所停一個站再出返繞道,有乜理由skip左興田
znc1911e 發表於 2019-1-26 10:01 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2019-1-26 09:09
16x係都過完興田後上啓田道藍田分科診所停一個站再出返繞道,有乜理由skip左興田
...

唔好玩啦有乜理由原地兜圈
行過去德敬樓上車啦

li1872903 發表於 2019-1-26 10:14 來自手機 | 顯示全部樓層

znc1911e 發表於 2019-1-26 10:01
唔好玩啦有乜理由原地兜圈
行過去德敬樓上車啦

唔影響原有乘客都有錯?
咁88x都唔應該響平田兜圈,叫平田人行去藍田北上咪得囉
castanopsis 發表於 2019-1-26 10:25 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2019-1-26 10:14
唔影響原有乘客都有錯?
咁88x都唔應該響平田兜圈,叫平田人行去藍田北上咪得囉 ...

荒謬
又無取消你條16,點會影響原有乘客?

興田人行去德敬樓就唔得
平田啟田人行去診所就無問題
完全係雙重標準

講真,興田行去德敬樓搭車,真係唔算遠
最簡單,興田出尖東,有幾多個會唔肯行過去搭215X?

就算真係要做興田,都應該係康田街/連德道路口隔離加站
而唔係為咗興田行少3分鐘,要全個油塘/碧雲道/啟田/平田既人同你兜/行多3分鐘

tonychow 發表於 2019-1-26 11:45 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-1-26 03:11
以彩虹為出發點,無錯行龍翔道係一個唔錯既選項
之前曾經有深水埗版友講過,觀青紅小一般都會prefer用老 ...

啱啱諗咗一諗,其實油塘仲有兩種做法。
一種係行觀塘道,有限度停站,好似 A29 咁,然後直飛深水埗或旺角。其實觀旺同觀深來往需求都好大,不過搞咗咁多年都搞唔掂。
唔計紅小地鐵,依家觀旺快線得條 296C,仲要唔係話快得去邊。觀深就仲衰,條 6P 又係唔知想點果種路線。
如果油塘頭站,觀塘道直去,過九龍灣之後直飛旺角/深水埗,其實亦可以做到另一條線王。
當然你下一個問題會係咁做對油塘觀感係點。到底油塘經藍田山,行觀繞走人,定係油塘經觀塘道,有限度停站行到九龍灣先走人,觀感上同速度上邊個優勝,可以再諗。
另一個方向係油塘特快。我有諗過過咗迴旋處之後上啟田道,消防局走人。咁做就做唔到藍田邨果頭,亦唔近山上屋邨 (想做就要興田尾站,但落橋就會同將隧車龍一齊塞),回程亦唔知點行。
仲有一種方向,係行茶果嶺道。我唔知對藍田山講,行茶果嶺道上觀繞感覺點,同埋茶果嶺道路況係咪適宜巴士行走,但單從走線上其實唔差。
bottom line 係由藍田出發去油塘,14B 同 216M 速度上分別...搭 14B 不論觀感同速度上都差好遠。
li1872903 發表於 2019-1-26 12:22 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-1-26 10:25
荒謬
又無取消你條16,點會影響原有乘客?

平田啓田要快一早搭左紅van同港鐵啦,仲同你搭巴士咩
Cut左個站叫人行遠左咁唔叫影響原有乘客係咩??