hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2019-2020年RPP部分路線修改消息
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2019-2020年RPP部分路線修改消息

kay 發表於 2019-1-23 08:32 | 顯示全部樓層

alpha003 發表於 2019-1-23 07:33
99x客量好差咩,點解要減班?我覺得如果佢全日既話隨時吸返批東區客返黎。 ...

依家朝早都唔爆
我好奇城巴等到今年先減
不過可能想先加價,然後大幅重組路線

今年南區又係CUT車年了

不過71忽然話想改雙向總站
我FEEL到似係入返中環,回程跟4/7/91行

而呢頭比71入中環,轉個頭4X回程可以安心行四幹

如果71黃竹坑方向入華富,通過機會都大..
世界很簡單 人類很複雜
marcolam205 發表於 2019-1-23 08:38 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2019-1-23 08:05
43C個建議方案有機會俾區議員否決

42A和43C重組方案可以好似41A和44咁,42A兩邊總站不變但繞經尖沙咀,增 ...

268X雙向繞經TST?
每個收少4.2老九一定唔放過你
---分隔線---

1. 18延長服務時間並延長至港澳碼頭
自打嘴巴,終於知電車路流水係全天候頂閘,後知後覺,但未為晚也。
0 I' X& s. l+ o
2. 4X往華富方向全日改經四幹
對中環-華富客係唔錯嘅
但想問下果個魔鬼細節係乜
有保留

3. 71改為雙向總站
更大力嘅自打嘴巴,而家中環海邊-薄扶林就得返4/7/91,跟住條7仔日日頂閘,明明行到12m又唔轉,跟住又大部份時間20分一班
要咁cut 71就一定要加返7仔補位
唔肯加,咪改番囉,應分啦

4.90非繁兜海怡&590改為繁時單向
而家590啲車寧願攞嚟周圍救,948都要攝埋
不如快手上路啦唉
留單向係ok嘅,中環一帶都仲有巴士擁躉
& @) q
5. 905縮至交廣
的確,905灣仔段真係雞肋
但改交廣就未必轉得返入西港城呢段電車路
改金鐘西係比較可取
O+ C9 {+ R  _( b! f/ o4 W
6. 99X減班
冇嘢呀嘛,掉轉頭嚟減嘅,都戇居嘅
除非為咗將佢變身做33X嘅複製版而鋪路啫

九巴:
1. 41取消,241X全日
唔落九龍城就只會重蹈覆轍
但繼唔繼續塞家維邨係可圈可點

2.43C改經西九龍走廊並改為循環線,242X下繁加回程
踢走41就好應該有返一條線係旺角至美孚沿途執返42A/44啲屎
青衣尾站之後直達中匯街再落旺角係唔錯
242X就即係減輕41A尖咀嘅壓力,可以中郵送佢上公路,回程就未必係膠鐵站落橋啦
u+ M5 C& g4 x0 ^
3. 948延長服務時間
全日啦仲陰啲陰啲

其他唔熟冇意見
" o% t3 I, o5 K! k- I, m7 e
7 Q1 y  ?0 B
我地落...落鵝頸橋打小...小人
kay 發表於 2019-1-23 08:43 | 顯示全部樓層
marcolam205 發表於 2019-1-23 08:38
268X雙向繞經TST?
每個收少4.2老九一定唔放過你
---分隔線---

其實之前講4X個陣
唔少人已經講回程內街多客
而30X本身亦可以到達華富

根本30X非繁中環特快返南區需求不高

想整死4X都唔駛咁啦掛
世界很簡單 人類很複雜
053h4 發表於 2019-1-23 09:04 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2019-1-23 08:43
其實之前講4X個陣
唔少人已經講回程內街多客
而30X本身亦可以到達華富

42 當日都有自稱巴膠的地區代表支持,但居民角度就無意義。

改特快網絡聲音可能會覆蓋地區反對意見
E21A 發表於 2019-1-23 09:08 | 顯示全部樓層
N38 發表於 2019-1-23 05:36
轉雙未必係好事,分分鐘唔想開東涌西對外新路路線,索性單轉雙叫你地班人搭38轉車算數。 ...

我覺得唔洗諗到咁遠既~38唔夠載係事實
又好難再加班,轉雙層係唯一可行解決方案
當然最希望佢轉E400啦,我見到有E400準備開車嗰陣,轉駄搭S52/64既意欲都少咗好多
A95我怕會有反效果
但E400得14架,遲啲3M都要轉全線雙層應該冇咁多車

至於新既對外路線,其實已經唔洗諗
以前覺得最有潛力全日嗰條E21X
都已經因為E23A既開辦而夢想破滅
E11S、E22S呢啲更加冇可能

peterkwan 發表於 2019-1-23 09:09 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2019-1-23 08:27
但依家咁改等同將愉景,福來比晒934

我覺得 930X 兜西站,930 有可能會減班縮短 (因爲無可能有兩條全日過海線),減車投放落東區線, 到時荃灣市中心成大贏家,但大窩口/新區就成大輸家。

053h4 發表於 2019-1-23 09:12 來自手機 | 顯示全部樓層

peterkwan 發表於 2019-1-23 09:09
我覺得 930X 兜西站,930 有可能會減班縮短 (因爲無可能有兩條全日過海線),減車投放落東區線, 到時荃 ...

930縮短其實係都接近共識,但除左荃灣西係無位擺

930減班應該就唔會,因為而家主力都唔係荃灣西客。
dcyw 發表於 2019-1-23 09:18 | 顯示全部樓層
marcolam205 發表於 2019-1-23 08:38
5. 905縮至交廣( O3 n+ B$ G' R! @! G$ [
的確,905灣仔段真係雞肋
但改交廣就未必轉得返入西港城呢段電車路
改金鐘西係比較可取

可如城巴967般經租庇利街返回德輔道中原有路線,又或是直駛干諾道中過永安中心後如城巴71般返回往德輔道西的一段干諾道西原有路線。

kay 發表於 2019-1-23 09:22 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-23 09:04
42 當日都有自稱巴膠的地區代表支持,但居民角度就無意義。

改特快網絡聲音可能會覆蓋地區反對意見 ...

4/4X唔同,你都話內街多人
得返條4根本唔合理
而且本身有特快服務30X

同黃竹坑天橋香港仔方向由無變有,似乎差好遠

不過當42由建議全日南行上橋,到最後2200後班次唔飛
77A開但係行下路,其實擺明做SHOW敷衍班地區人士

而42上橋同唔上橋時間差唔遠
即係叫人死心唔好再諗其他線都飛埋一份

結果邊個係輸家?
1.深灣,坐48兜黎兜去出唔到香港仔
2.黃竹坑返華富,等車耐左
3.42乘客,42班次依舊脫到七彩
世界很簡單 人類很複雜
cat666 發表於 2019-1-23 09:22 來自手機 | 顯示全部樓層

其實,青衣南可不可以照抄41A,44 版本,將42A延長去麽地道,可行嗎?青衣南不要求快車入荃灣?!