hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 286C全日服務?
開啟左側

[問題] 286C全日服務?

Snowbb 發表於 2019-1-28 19:50 | 顯示全部樓層

DEL
Snowbb 發表於 2019-1-28 19:55 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-1-28 19:36
都未計極品獅隧萬年塞,所以286C先多人坐。

286C 呢類淨做繁時的通勤線多人坐係正常,同獅隧塞唔塞車有咩關係 ?

多餘,太子1次九龍塘1次大圍1次, 邊有四程 ? 事實係轉上轉的鐵快過你 86C 多多聲,如果唔係 86C 載客率點會得 74% ?

你呢個係叫做轉三次車
荃灣線 + 觀塘線 + 東鐵線 + 馬鞍山線 = 四程車
eternalflame 發表於 2019-1-28 20:45 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-1-28 19:36
都未計極品獅隧萬年塞,所以286C先多人坐。

獅隧唔算塞囉, 只係坐鐵轉幾次都仲快過坐巴士
乘客自然用腳投票

eternalflame 發表於 2019-1-28 20:48 | 顯示全部樓層

Snowbb 發表於 2019-1-28 19:47
站位真係唔重要 ?
如果 86C 北行唔係深水埗兜個圈而直接跟 86 轉上白田街,分分鐘倒走一批深水埗客落鐵

只執著於一個站就可以將條路線捧到天上有地下無會唔會太流於表面?

Snowbb 發表於 2019-1-28 21:35 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2019-1-28 20:48
只執著於一個站就可以將條路線捧到天上有地下無會唔會太流於表面?

86C 北行深水埗個圈合共停左三個站
就算最近九江街既黃金都隔著幾個燈口,冇 10 分鐘都幾難行到上去

唔係話要 86C 捧到天上有地下無,只係佢比起其他 86 系站位真係比較靚
castanopsis 發表於 2019-1-29 05:06 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2019-1-28 12:04
新界段難改快原因在於補位。
講真你將 286C 改快,咁我都可以話將 86C 改快,過咗亞公角之後上公路,分分 ...

直接將286C全日服務,然後86C又唔變
286C要兜亞公角街/濱景既情況下,根本去深水埗快唔過改咗做曾大屋上橋既86C
可以預期,286C全日,新客數量有限,只會直接分薄86C非繁客源
結果兩者齊齊開30分鐘一班
而馬鞍山長深荔線,一條變兩條,欣安錦泰烏溪沙,竟然仍然係無服務

咁係唔係最理想既做法?

我既立場係,無論行獅隧定青沙
新界段都應該拆做 一條烏溪沙/馬市/恆耀,一條錦泰/富安/第一城
而擺返落86C/286C個framework,順理成章前者行青沙,後者行獅隧

正如你拆 286C,富安、濱景等位置一樣無咗條青沙線,唔知揾咩補位。仲未計九龍段,馬鞍山落石硤尾又唔知變咗搭咩。

286C至今仍然係得兩味單向
跟上面建議拆完之後,補返幾班青沙長沙灣特快俾富安濱景,唔係問題
九龍走線未必要跟286C,可以跟240X做埋葵興芳

至於馬鞍山石硤尾,兩邊都係住宅區怕且需求有限
而86C可以照留喺馬市,想快既乘客自己再用286C轉車
castanopsis 發表於 2019-1-29 05:12 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2019-1-28 14:31
86C 仲有成堆流水客,我覺得未必咁容易縮短,
而你口中呢條新線,拉落奧運站搵新客,會好過拉上白田補位

對現有乘客影響最少既做法,會係 86C 直接減到非繁 20 分一班,
新線非繁開 30 分一班,根據我睇過既相關路段 youtube 片推算,1 j1 w5 E5 C/ x1 r3 ?) I
一轉 150 分夠跑,5 部車夠跑,而 86C 減班,非繁可以減三部車

繁忙時間出車數直頭無變過。但 286C 有大水坑同石門既得利益者,
而且以今日班次數目同客量,其實兩繁都可以拆線,286C+286D,C 線去錦泰欣安頌安

86C缩唔縮短可以再傾

重點係
86C改咗曾大屋上橋之後
對第一城/濱景/富安其實唔算話太慢
我會質疑佢地有無需要擁有一條去深水埗仲慢過86C既286C
本身烏溪沙人口仲升緊,我覺得286C好應該將個重心東移,做返好烏溪沙馬市恆耀
而唔係要烏溪沙班人碌到第一城先上公路

既然你認為兩繁286C夠客拆線
就更加應該係做烏溪沙馬市既286D全日、做富安第一城既286C繁時
而唔係調轉
S3BL100 發表於 2019-1-29 05:26 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-1-29 05:12
86C缩唔縮短可以再傾

重點係

其實我正正就係認為「新線」(286D) 可以全日,富安後改去海傍既 286C 繼續做兩繁

似乎我上面無寫清楚,引起誤會

fb.com/scientisthk2usa/
castanopsis 發表於 2019-1-29 05:32 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-1-29 05:26
其實我正正就係認為「新線」(286D) 可以全日,富安後改去海傍既 286C 繼續做兩繁

似乎我上面無寫清楚, ...

明白,一場誤會

hon_son_wilson 發表於 2019-1-29 07:47 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-1-29 05:06
直接將286C全日服務,然後86C又唔變
286C要兜亞公角街/濱景既情況下,根本去深水埗快唔過改咗做曾大屋上 ...
286C至今仍然係得兩味單向
跟上面建議拆完之後,補返幾班青沙長沙灣特快俾富安濱景,唔係問題
九龍走線未必要跟286C,可以跟240X做埋葵興芳

至於馬鞍山石硤尾,兩邊都係住宅區怕且需求有限
而86C可以照留喺馬市,想快既乘客自己再用286C轉車

你想做葵興芳果條
係全日恆耀直上青沙果條
抑或係富安濱景特班?