hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議欖隧短途線線再次重組(包括復辦元朗大馬路264M) ...
開啟左側

建議欖隧短途線線再次重組(包括復辦元朗大馬路264M)

miklcct 發表於 2019-1-27 13:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由於現時欖隧短途線仍有部分地區覆蓋未如理想,我建議再次作出重組。以下共分3組,每組可個別實施:

69M:由天水圍市中心縮短至天恩邨,於69P服務時段內不經天耀,改經天慈,其餘時間改經天水圍站及洪天路。
69P:改經天水圍站及洪天路,並增設回程服務。
269M、269P:於69M改經天慈的時段內不經天慈。

68A:由朗屏邨縮短至元朗(西)。
68M:由元朗(西)延長至朗屏邨。

68:加密班次至15分鐘一班。
68E:由青衣站縮短至八鄉路。
68F:取消服務。
264M:舊有路線復辦,改為洪水橋(洪福邨)來往青衣站,不再經博愛醫院及凹頭。
268X:由洪水橋(洪福邨)縮短至元朗(西)。

詳情如下:
69M:改為天恩邨來往葵芳站,繁忙時間(天恩邨開:平日06:45-08:55;葵芳站開:平日17:00-20:00)於天瑞過後直接經天慈邨來往朗天路,非繁忙時間(#)則途經天耀邨及天水圍站。預計由天瑞出發繁忙時間比現有路線節省4分鐘,非繁忙時間則大致不變。另外由天水圍市中心縮短至天恩邨令行車時間再減少3分鐘。

往葵芳站:
$11.1
1 天恩邨
2 天頌苑
3 天瑞(總站)
4 天水圍公園
$10.1
5# 天耀邨耀盛樓
6# 天耀邨耀民樓
7# 天水圍站
8# 石埗村
* 天水圍運動場
* 天慈邨
9 大欖隧道
然後返回原有路線。

往天恩邨:
原有路線後
10 大欖隧道
$4.3
11# 石埗村
12# 天水圍站
13# 天盛苑
14# 裘錦秋中學
* 天耀邨耀豐樓
15 天水圍公園
16 天瑞邨
17 天華邨
18 天恩

69P:改為上午繁忙時間往葵芳站,下午繁忙時間往天耀邨,經天水圍站。服務時間為平日06:50-09:00由天耀開出往葵芳站,17:00-20:00由葵芳站開出往天耀,假日停開。預計天耀出發全程時間比現有節省2分鐘。

往葵芳站:
$10.1
1 天耀
2 天耀邨耀民樓
3 天水圍站
(洪天路)
4 石埗村
(洪天路、元朗公路)
5 大欖隧道
然後返回原有路線。

往天耀邨:
按69M路線後
10 大欖隧道
(元朗公路、洪天路)
$4.3
11 石埗村
(洪天路)
12 天水圍站
13 天盛苑
14 天耀

269M/269P:於繁忙時間(天恩邨開:平日06:45-08:55;祖堯開:平日17:00-20:00,以及269P所有班次)內取消途經天慈邨/天耀邨耀豐樓,改行天祥路直接出入天水圍。預計時間比現有節省2分鐘。

68:加密到15分鐘一班(預計來回全程時間為20分鐘,用車2輛)。

68F:取消服務。

68E:改為來往元朗公園及八鄉路,改經鳳翔路,每20分鐘一班(預計全程時間為30分鐘,用車4輛)。

往八鄉路:
$8.1
1 元朗公園
按原有路線到
15 高埔村
16 錦上路站
17 錦河路
18 八鄉路

往元朗公園:
$8.1
1 八鄉路
2 錦河路
3 錦上路站
4 高埔村
5 下高埔村
$5.8
6 凹頭
7 東成里
8 楊屋村
$4.3
9 形點 I
10# 元朗(鳳翔路)(21:00前適用)
* 合益路(21:00後適用)
11 譽88
然後返回原有路線

264M:舊有路線復辦,來往洪水橋(洪福邨)及青衣站,不經元朗南,每20分鐘一班(預計全程時間為46分鐘,用車6輛)。

往青衣站:
$11.1
1 洪水橋(洪福邨)
2 洪水橋
3 大道邨
4 灰沙圍
5 塘坊村
6 屏山
7 朗庭園
8 元朗廣場
9 同樂街
10 谷亭街
11 形點 II
12 形點 I
13 大欖隧道(落客站)
14 大欖隧道
$4.3
14 青華苑
15 長亨邨
16 灝景灣
17 青衣站

往洪水橋(洪福邨):
$11.1
1 青衣站
2 長安邨安湄樓
3 長亨邨
4 青華苑
$10.1
5 大欖隧道(落客站)
6 大欖隧道
$4.3
7 形點 I
8 又新街
9 大棠路
10 元朗警署
11 水邊村
12 元朗公園
13 朗邊
14 屏山
15 新起村
16 灰沙圍
17 大道村
18 洪水橋(洪福邨)

68A:由朗屏邨縮短至元朗(西)。預計全程行車時間減少3分鐘。

往青衣站:
$11.2
1 元朗(西)
2 元朗警署
3 水邊村
然後返回原有路線。

往元朗(西):
原有路線後
24 元朗廣場
25 元朗(西)

68M:由元朗(西)延長至朗屏邨。預計全程行車時間增加3分鐘。

往荃灣站:
$10.1
1 朗屏邨
2 香港家庭計劃指導會
3 元朗廣場
然後返回原有路線。

往朗屏邨:
原有路線後
8 大棠路
9 元朗(西)
10 朗屏邨悅屏樓
11 朗屏邨珠屏樓
12 朗屏邨

268X:由洪水橋(洪福邨)縮短至元朗(西)。預計全程行車時間減少10分鐘,減少用車2輛。

往西九龍站:
1 元朗(西)
2 喜利徑
然後返回原有路線。

往元朗(西):
原有路線後
14 大棠路
15 元朗(西)

此建議可令大欖隧道短途路線的覆蓋更全面,令朗屏邨、屏山、洪水橋等地重新有短途大欖隧道路線覆蓋,而元朗南及高埔來往轉車站的班次亦得以加密,方便乘客接駁轉車站。同時元朗南來往鳳翔路街市的短途班次亦更穩定。

車輛數目分配如下:
原有68、68E、68F共9輛 → 新68、68E、264M共12輛,當中264M獨立派6輛雙層車,68及68E共用4輛單層及2輛雙層(68繼續視作為68E的特別班次)。新增3輛用車當中2輛從268X因縮短路線而抽調,剩餘1輛建議從68M削減班次抽調(因為68M與264M同樣能服務元朗大馬路來往轉車站)。
天水圍路線各線車輛數目不變。

為配合68F線取消,建議68E線增設短途分段收費,由元朗公園往凹頭落車分段為$5.8,以及轉乘68線來往元朗公園及峻巒的轉乘優惠,次程免費。
進智公交
99MAN 發表於 2019-1-27 15:21 | 顯示全部樓層
68E縮去欖隧不如取消。
 樓主| miklcct 發表於 2019-1-27 19:23 | 顯示全部樓層
99MAN 發表於 2019-1-27 15:21
68E縮去欖隧不如取消。

唔取消得,變成咗凹頭唯一去欖隧嘅路線。
進智公交
10598C 發表於 2019-1-27 19:36 | 顯示全部樓層

68E無啦啦縮返去八鄉路,居民或議員肯定唔會接受,起碼擺過去荃灣站方便人地去下荃灣啦...
 樓主| miklcct 發表於 2019-1-27 19:44 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-1-27 19:36
68E無啦啦縮返去八鄉路,居民或議員肯定唔會接受,起碼擺過去荃灣站方便人地去下荃灣啦... ...

如果堅持要68E出市區,咁要多2部車,再喺大馬路抽走多2部車我驚68M會唔夠載。
元朗南呢啲鄉下地方根本同錦田一樣唔配有車去荃灣。錦田條251M都做唔住,變咗做251A同251B啦。
進智公交
10598C 發表於 2019-1-27 20:11 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-1-27 19:44
如果堅持要68E出市區,咁要多2部車,再喺大馬路抽走多2部車我驚68M會唔夠載。
元朗南呢啲鄉下地方根本同 ...

弊在一開始比左68E拉出去呢
251AB都做到15分鐘一班

而且68E做緊堆私樓,出市區需求大過251AB真係絕大部分郊區
kmb71k 發表於 2019-1-27 20:40 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2019-1-27 19:44
元朗南呢啲鄉下地方根本同錦田一樣唔配有車去荃灣。

元朗南一大堆屋苑都叫鄉下地方?
你去過元朗南未?

以上回應,是否可行?是否合適?
99MAN 發表於 2019-1-27 20:45 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-1-27 19:23
唔取消得,變成咗凹頭唯一去欖隧嘅路線。

68轉車即可解決。
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
 樓主| miklcct 發表於 2019-1-28 09:08 | 顯示全部樓層
99MAN 發表於 2019-1-27 20:45
68轉車即可解決。

68通唔到凹頭去欖隧之間高埔村嗰段(除非將成條68拉去八鄉路,取代埋去錦上路站嗰架專線小巴),如果要人先搭64K再轉20分鐘一班嘅251B再轉其它欖隧車,擾民程度更高。
進智公交
neoplan720p 發表於 2019-1-28 13:03 | 顯示全部樓層

真心,今次準巨ed 的建議比以前係合理左、進步左。

天水圍繁時用69P,幫69M甩走天耀塞燈圈(呢個圈真係唔講得笑,短短路程可以用7-8分鐘先搞得掂);再幫269M/P跟967上公路,雖然唔會話慳得好多時間,但觀感上好左唔少。

至於樓上講的68E縮去欖隧問題,我又覺得睇下補償足唔足夠彌補無左直車出青衣呢個問題。
問心而家有幾多元朗南坐68E一程過去青衣?我睇就唔多(當然大家可以反駁我)。

當然,如果新68E可以去返15分鐘一班,變返而家68E + 68F 聯合班次水平,咁係會易接受少少。另外,968元南特車可唔可以再開多幾班(又或者回程)做補償?
繁時又可唔可以開268C元南特車?
如果做足補償,我又唔見得68E縮返去欖隧,由264M 處理返青衣至大馬路,有幾咁罪大惡極。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。