hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 紅巴 2.0 更換電牌消息
返回列表 發新帖
開啟左側

[小道消息] 紅巴 2.0 更換電牌消息

HV9990 發表於 2019-1-29 22:33 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2019-1-29 22:06
好多年前已經有類似產品﹐坐一轉地鐵就好易看到﹐每一卡地鐵M車都有幾塊。
而月台亦有大塊的﹐不過已經全 ...

阿磚家呀,彩色LED電牌英國同日本一早用緊啦
學你話齋點解佢唔搵嗰啲嚟試而要試塊垃圾mon呢?
KCRC . Keep Moving
HV7025 發表於 2019-1-29 22:56 來自手機 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2019-1-29 22:33
...

唔使講咁遠,近近地大陸同台灣都大把巴士用多色電牌,已應用超過十年
早期嘅產品部分係比較難睇,但之後已經成熟得多,亦可顯示其他行車訊息(打燈、停車等)
特別台灣嗰種,同九巴一樣顯示到中英文、公益訊息,但清晰度大部分都易睇過九巴啲梁國雄電牌字

九巴電牌本身字體大細要求都已經好低,基本上有字就得,易唔易睇who cares
呢幾塊牌連九巴自己嗰關都過唔到,相信一係實在難睇得好緊要,一係就好易壞
koneotis 發表於 2019-1-29 22:57 | 顯示全部樓層
...

日本用彩色LED都有技巧

好少見日本係彩色LED會用底色
最多只會係logo用
因爲一用底色會減少對比
令資料難以閲讀
所以如果隧巴整紅底白字或綠底白字
最後好大機會出事

可以試下望下下面幅圖
個 “F急行” 字樣明顯無 “小手指” 咁清楚

九巴買彩色LED確實比LCD合理
但我覺得以九巴能力
應該唔會識點利用彩色LED去present.......

lokwah2a 發表於 2019-1-29 23:33 | 顯示全部樓層

da87 發表於 2019-1-30 00:04 | 顯示全部樓層
感覺唔係個牌(mon)嘅問題, 而係裏面套系統未match到老九自己套系統
講字體攞返當年膠牌個款適量放大已足夠好用

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
EF107 + 1 正解

查看全部評分

PK9394 發表於 2019-1-30 00:14 來自手機 | 顯示全部樓層
歐洲都有類似用法
HV9990 發表於 2019-1-30 00:31 | 顯示全部樓層

koneotis 發表於 2019-1-29 22:57
日本用彩色LED都有技巧

好少見日本係彩色LED會用底色

日本嚟講巴士都已經開始續漸採用彩色LED,通常有底色既話啲白字會圍黑邊
可以參考下都營個設計
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1081579-1-2.html
KCRC . Keep Moving
053h4 發表於 2019-1-30 00:34 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kei_hk 發表於 2019-1-30 10:05 | 顯示全部樓層
...

呀高能人﹐前面有人問有無這一類產品﹐我淨係話N年前已經有這類野。

人家要試新野﹐完全沒有什麼問題。

至於人家D高能人點去選擇測試產品﹐你咪自己問番他們的高能人囉。
我點知人地班高能人事前點去做資料搜集﹐有無去考察過其他地方點去用﹐事前有無睇過DEMO機睇效果。

話唔定人家公司D高能人﹐做左一些白痴野﹐前期功課做唔足。
又或者上面有人講﹐成套野無問題﹐只係行得太快﹐其他配套配合唔到﹐所以暫時拆番出來。

lokwah2a 發表於 2019-1-30 13:35 | 顯示全部樓層