hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 高鐵港深段「地鐵化」 研購票可不限時上車 ...
開啟左側

[中國大陸] 高鐵港深段「地鐵化」 研購票可不限時上車

rickywk 發表於 2019-2-1 21:15 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-2-1 18:32
真係唔知你做咩執著超員20%呢個字。

本人前面已經明確指出,系統如果買無坐票,額定超員係20%

問題就係兩款復興號都重身,變咗無空間去超載。

CRH2軸重上限係16噸,最重果卡計仲有8噸去做超員生意,CR400AF軸重上限大約17噸,但最重果卡計只有6噸左右去做超員生意,足足少2噸,即係CRH2唔會著alarm,但CR400AF就要清客。

正正因為咁,有時見唔係企好多人,唔好講40% 20%,有d車廂只係企十個左右就已經話超重唔行得,唔似CRH2咁可以叫班客去其他車卡企,遲早上面玩到復興號要磅行李收錢。

數據:
CR400AF超重alarm而家係一卡set 66.75t,最重果卡100%滿員重量係61.3t
CRH2 200%定員軸重上限16t,即係64t一卡,最重果卡100%滿員重量係56t

可以見到CR自重比CRH2重5t,但軸重上限追唔上

lokwah2a 發表於 2019-2-1 21:42 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2019-2-1 22:31 來自手機 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2019-2-1 21:15
問題就係兩款復興號都重身,變咗無空間去超載。

CRH2軸重上限係16噸,最重果卡計仲有8噸去做超員生意,C ...

咁咪咪鬼買CRH
Toz 發表於 2019-2-2 11:04 | 顯示全部樓層

其實再討論CR400AF / CR400BF 超員率都無乜意義,因為上面係唔會係地鐵化既路段用呢兩款車,佢地用黎做大長途

要地鐵化,上面現時主力其實係魔改出黎既 CRH6系列,一卡載到近一百八十人都得

不過港鐵只得動感號,討論下動感號超員能力更加實際

巴士的膠 發表於 2019-2-2 19:24 來自手機 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-2-2 11:04
其實再討論CR400AF / CR400BF 超員率都無乜意義,因為上面係唔會係地鐵化既路段用呢兩款車,佢地用黎做大長 ...

之前搭過深圳北-西九短途車係用復興號,所以呢段係有機會咁行嘅。而如果難以超員,咁地鐵化就會比較困難
Toz 發表於 2019-2-3 01:33 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2019-2-2 19:24
之前搭過深圳北-西九短途車係用復興號,所以呢段係有機會咁行嘅。而如果難以超員,咁地鐵化就會比較困難 ...

就算復興號只到深圳北,應該都唔會開放自由席
(不過講清楚D,應該係 CR400 級別既復興號,因為過後一段時間所有新車都會係復興號,包括超員能力強既車種)

呢D 班次係回車用,比如話北京來港後,要回車返深圳過夜,係西九停既站台都唔會一樣,會停長途車果邊既長月台
南下班次就相反,係送車黎西九開長途班次用,私車過黎又唔會快左,梗係用埋黎載客
唔開自由席無乜問題架,載客率再低都好過空車

如果有辦法安排長途車係西九過夜,之後果日晨咁早回程,呢類北上班次好大機會完全消失

仲有,部份班次唔開自由席,仍可以靠改飛mark 位上車,新幹線mark 位都好快架,係睇下候車區果度點樣安排
睇返車種,呢D 班次應該會坐得比較舒服,總會有客寧願麻煩D 都搭
同係二等座CR400 級別都會比較舒服,何況佢地仲有商務座,而相對黎講,將來自由席用既車,頗大機會係 CRH6 果一系,未必有一等座

053h4 發表於 2019-2-3 14:56 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
lokwah2a 發表於 2019-2-3 19:42 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-2-3 20:34 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-2-3 14:56
一等肯定會保留,因為福田落香港係二等大把位時都會有客買一等。

如果係用返現有列車去行, 應該唔會咁得閒將一等座換成二等座
如果係將來買新車專做大灣區自由席呢?
珠三角城軌用既 CRH6 系車都無一等座啦

至於一等座, 當然就唔會完全消失, 套跑, 舊車, 都會有

lokwah2a 發表於 2019-2-3 21:30 來自手機 | 顯示全部樓層