hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵博大霧港島線換信號系統突延2年 
開啟左側

港鐵博大霧港島線換信號系統突延2年 

HS112 發表於 2019-1-29 16:10 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

「港鐵昨日向立法會鐵路事宜小組委員會提供文件,交代各線更換信號系統的工程進展,文件中列明荃灣線的預期完工日期為2019年,而港島線則為2021年。但林對比港鐵於2017年11月提交的「提升鐵路綫信號系統的最新進展」文件後發現,當時荃灣線預計的完工日期為2018年底,港島線則為2019年,兩者最新預計完工日期均有延誤。」

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190129/bkn-20190129143843665-0129_00822_001.html

唔通因為港鐵呢排係咁賣廣告
搞到無時間升級系統?
kei_hk 發表於 2019-1-29 16:58 | 顯示全部樓層
印象中﹐2018年上半年已經提及2條線(東鐵及荃灣)都有延誤﹐好似話係鋪設線路比預期慢。

而市區線就因為順序做落去﹐所以一條線有延誤﹐其他路線都會跟隨延誤落去。

都唔算係 "突延"﹐而且廣告這家野又同工程無關係的。

CSE 發表於 2019-1-29 17:33 | 顯示全部樓層
睇返佢所講嘅時間,呢張時間表應該係最早期定落嚟預計完工時間 未命名-1.jpg
mattwong09 發表於 2019-1-29 18:46 | 顯示全部樓層

咁即係意味住Q-Train會延遲投入服務同埋M-Train會延遲退役,未必唔係一件好事
支持1/2A代車行走觀塘線
bennq 發表於 2019-1-29 23:08 | 顯示全部樓層
但係港島線批車到而家仲都未裝箱
廣告話鋪線超過95%
D201 發表於 2019-1-30 01:04 | 顯示全部樓層
bennq 發表於 2019-1-29 23:08
廣告話鋪線超過95%

要裝ge M車差唔多裝哂
WHYB630 發表於 2019-1-30 04:48 | 顯示全部樓層

CSE 發表於 2019-1-29 17:33
睇返佢所講嘅時間,呢張時間表應該係最早期定落嚟預計完工時間

"RS" 應該係翻新車?? 咁 "SIG" 係新車定係純粹指信號升級?

kei_hk 發表於 2019-1-30 09:51 | 顯示全部樓層
bennq 發表於 2019-1-29 23:08
廣告話鋪線超過95%

廣告用字﹐你可以簡簡單單去睇?

你都識講鋪線95%啦﹐即係未鋪完啦。

鋪完線仲要去做接駁不同訊號系統終端機﹐又要檢查有無駁錯線........。

有排都未去到試車階段啦。

仲有初期試車﹐只需少量去做﹐介時一定有港島車已經完成加裝新訊號系統。
而且按照之前的計劃﹐新車開始投入服務﹐亦可逐步抽出荃灣線M車去港島線﹐到時再計數最終要整多幾多部M車(包括觀塘線列車)都未遲。

#工程進度﹐外人識條鐵咩

KMBAVC19 發表於 2019-1-30 12:08 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2019-1-30 09:51
廣告用字﹐你可以簡簡單單去睇?

你都識講鋪線95%啦﹐即係未鋪完啦。

其實家陣荃灣線嘅車係足夠隨時調去另一條線用都仲有剩
根本唔洗再裝箱

家陣小濠灣連埋出咗荃灣嘅新車至少有三抽,將來陸續有嚟
呢三抽搞掂曬落得場嘅已經可以將原有三抽已經裝箱嘅車調去下一條準備換Signsl嘅路線
換出一啲已經係殘到爆嘅車出嚟劏咗佢

本身MTR點解要咁辛苦將2C+3代車大遷徙去荃灣裝箱就係想用啲咁嘅方法
咁樣係可以將裝箱車數目減到最低,畢竟裝箱嘅錢唔係少,而且呢啲車車齡低至少車況比其他車好
但得16列,而荃灣線要36列所以要再左搵右搵啲車嚟裝箱

C車K車呢啲咪到時等新訊號啟用之後,全部掟曬去九龍灣排隊換signal
所以要有心理準備有一排將軍澳係有可能用M車行,或者係M+C+Q混派
kei_hk 發表於 2019-1-30 12:53 | 顯示全部樓層

KMBAVC19 發表於 2019-1-30 12:08
其實家陣荃灣線嘅車係足夠隨時調去另一條線用都仲有剩
根本唔洗再裝箱

根本一開始就計過數﹐要有幾多部車要同時裝新舊訊號系統。
這會關乎新車投入服務的進度﹐如果新車投入進度比預期慢﹐才按實際情況再加裝M車都未遲。

話晒只係做M車就可以在滿足用車需求﹐批車可以周圍走。
又唔需要再究竟另外2款車點去同時裝2套訊號系統﹐係最合乎經濟效益。

簡單講﹐係市區線的K車及C車會無情情全面消失﹐但唔一定係同步2款車一齊消失﹐在消失期間就直接更換車上的訊號系統﹐直接跳過車上安裝2款訊號系統。到時就好自然就係M車頂替位置﹐直至C/K車可逐步復出為止。而新車據講係會先全面應用於荃灣線﹐調去觀塘線的機會不高。