hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 黃大仙區議員要求211A恆常化
開啟左側

[報刊新聞] 黃大仙區議員要求211A恆常化

ctb234 發表於 2019-1-31 13:44 | 顯示全部樓層

211 應該改樂富做總站上翠竹,連7M都可以cut 埋佢,翠竹同竹園邨兩邊都有著數.
kei_hk 發表於 2019-1-31 14:18 | 顯示全部樓層
ctb234 發表於 2019-1-31 13:44
211 應該改樂富做總站上翠竹,連7M都可以cut 埋佢,翠竹同竹園邨兩邊都有著數.

停唔停黃大仙MTR?

如果停﹐走線係點?

ctb234 發表於 2019-1-31 14:44 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2019-1-31 14:18
停唔停黃大仙MTR?

如果停﹐走線係點?

直接去樂富,飛走黃大仙。
總站放樂富,管理方便好多.
7M同211走法差不多,點解整合兩條線?
成本效益好好多.
橫掂竹園邨有條綠小38M落黃大仙.
kei_hk 發表於 2019-1-31 15:12 | 顯示全部樓層

ctb234 發表於 2019-1-31 14:44

一眾龍翔道轉乘其他路線的乘客﹐多謝晒你的建議。

Man@MFHK 發表於 2019-2-1 02:20 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2019-1-31 13:00
其實7M一架掛牌係AAU,另一架比亞迪出唔到,好多時都係用ASB替,係有時會用AVC或雙層
如果將7M拉上翠竹, ...

掛邊部唔係重點,重點係7M派車既靈活性,部掛牌車出唔到仲有成堆車可以去頂。
7M拼埋落211A度就失去左呢個好處,到時無車就同211攬炒。
Volvo B8L
Man@MFHK 發表於 2019-2-1 02:31 | 顯示全部樓層
ctb234 發表於 2019-1-31 14:44

不如211行原路一直到龍翔官中後唔上馬仔坑而兜一兜落去樂富先再上返馬仔坑繼續原路返翠竹?到時真正三合一,一條線頂三條線,諗起都興奮。
記住黃大仙係走唔甩因為一堆轉乘,條線唔係淨係純粹駁鐵,仲有鳳德都係,都有人落果邊買餸。
反而7M就真係比較單向人流,唔係無人坐落樂富但真係比較少,相對上山係有人等,但通常見103黎會照上。如果竹園人要駁鐵落黄大仙仲快過落樂富,因為食少幾支燈,當然更多人會直接行落去。所以真係要三合一就等211行到最尾先兜落樂富比較合適,前提係真係要開車海班次,如果唔係去到樂富架架已經頂晒閘就真係搵黎兜。
其實與其想211食埋條7M,倒不如拉條7M去跟211尾落黄大仙執雞好過,減輕211負擔。樂富上山唔上馬仔坑住,屈落龍翔道跟211行一圈先返竹園,然後U-turn由馬仔坑返樂富飛走雅竹街,好過依家日日係度運櫈。咁行都仲可以出到12米同雙層。

Volvo B8L
HV7025 發表於 2019-2-1 08:22 來自手機 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2019-2-1 02:20
掛邊部唔係重點,重點係7M派車既靈活性,部掛牌車出唔到仲有成堆車可以去頂。
7M拼埋落211A度就失去左呢 ...

而家短單數量較以前充裕
AAU唔係好似以前長dart咁成日壞,出車率好唔少
亦有另外幾條原本用短單嘅線轉咗雙層
當而家7M實際派車都常見係兩架短單嘅時候,至少出廠時係夠短單用嘅
合併路線嘅缺點,只係運作途中無法拉樂富其他線嘅雙層做7M
但如果維持7M+211A三架車,全日將竹園+翠竹嘅客二合一,非繁都夠客夠時間開15分班,肯定好過而家7M廿分班唔夠客、同時211A三十分班頂閘
咁即使壞一架車拉唔到,都唔會差得過現況好多
ctb234 發表於 2019-2-1 09:24 來自手機 | 顯示全部樓層
211非繁改經三地位置,7m 就可以完全取代
HV7025 發表於 2019-2-1 18:17 來自手機 | 顯示全部樓層
ctb234 發表於 2019-2-1 09:24
211非繁改經三地位置,7m 就可以完全取代

211仲有天馬苑有客的
雖然唔係佔多,但大部分班次喺天馬苑都有人上落,來往黃大仙同鳳德都有,以211嘅班次計,呢班客乘起上嚟人數唔係少
無論點改,211都難以從天馬拉走
天空之神 發表於 2019-2-1 23:22 | 顯示全部樓層

其實應該分拆 211 做 211 翠竹往黃大仙站循環線 同
211A 翠竹 - 竹園 - 樂富 - 黃大仙 - 翠竹循環線,輔助 7M 同 211

由於 211A 無轉乘優惠,相信可以改善主線營收

長遠可以考慮改 1 入樂富,103 加樂富分段取代 7M 北行
或者索性將 7 仔延長取代
.