hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2019-2020年度元朗區巴士路綫計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2019-2020年度元朗區巴士路綫計劃

ricky 發表於 2019-2-1 09:27 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-2-1 00:10
我係文華東方酒店對出個村巴站,去錦銹同林村的村巴都好密車同坐滿lor.

無話一定主力做過關客ga

但果邊已有村巴過海,佢地仲會唔會特登行出去搭?

前荃葵青區居民
士刁拔尼.奧 發表於 2019-2-1 09:54 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-1-31 17:32
69C轉半全日,有無得諗?

如果可以無人駕駛就有得諗…
士刁拔尼.奧 發表於 2019-2-1 09:57 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-1-31 22:57
或者269C在非繁時加兜天北先返總站都得。其實而家269C都經過天水圍中間位,同天北最多差兩個街口,兜埋天 ...

輕鐵啲燈位玩死班次囉
你見E34A就明白
士刁拔尼.奧 發表於 2019-2-1 09:58 來自手機 | 顯示全部樓層

HG6729 發表於 2019-1-31 23:27
唔拆喇愈拆愈衰 最應該68X 37架車
殺268X 68X 放佐敦

問題係而家咁拆咗之後,係咪仲有需要支持再拆先
DC3938 發表於 2019-2-1 10:02 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-31 23:26
X962 唔停置樂。不過唔會有人特登等962C就真。

比置樂人不停站直入西隧!
ricky 發表於 2019-2-1 10:10 | 顯示全部樓層
士刁拔尼.奧 發表於 2019-2-1 09:54
如果可以無人駕駛就有得諗…

唔夠司機
前荃葵青區居民
timewater 發表於 2019-2-1 12:10 | 顯示全部樓層

加多D人工請人
JH_LE4612 發表於 2019-2-1 12:29 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2019-1-31 22:41
你問下053 果位師兄,佢話有潛質做全日架喎。

好老實,我覺得總之係掂到屯門,元朗或者上水嘅招標線,佢都會覺得有肉食,因為三區嘅招標線都有十三定十四億潛在客源,就算基本盤係零都唔駛擔心,更何況繁時基本盤冇可能係零。

而入全日嘅基本條件係,同公司嘅欖隧 BBI,到時就可以宣傳96_免費轉乘招標線過關。不過比我係黃公司,我寧願全日 BBI 78小巴打下 251系好過。入全日線,要玩巴士轉巴士嘅優勢就只係全程低地台(然後小巴班次唔知呢幾年係好左定差左?)

要做過關客都要睇皇巴站嘅優勢。嗰個時候有幾多大陸人/玩完嘅香港人會行皇崗過關呢?至於咩入埋福田做深圳服務,好心用 B1轉算啦,入去陪塞好好玩?

而南面西隧繞道特快固然吸引,但同時間都有54區同荃西嘅同類服務,就算係 package入標,三揀一我覺得荃西全日個基本盤會穩陣得多。

最後,牛潭尾兩大花園自己有過海車,又唔見得佢地行出嚟有幾吸引,仲要過天橋過對面,邨巴易預時間好多。姐係話你當呢條線係青山公路沿線嘅邨巴就得。入全日?靠 BBI頂爛市就得嘅。畫呢條線出嚟,一係有巴士公司要放血,一係要做反面教材點醒啲亂入嘅公司。十三億人,R條老銅線仲實際。
士刁拔尼.奧 發表於 2019-2-1 14:07 來自手機 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2019-2-1 12:29
好老實,我覺得總之係掂到屯門,元朗或者上水嘅招標線,佢都會覺得有肉食,因為三區嘅招標線都有十三定十 ...

以為度度係安達臣啟德
但睇返人口盤口先囉
同埋,人哋轉乘成個配套係市區做第二網絡
你屯門大西北做到咩出嚟先?
053h4 發表於 2019-2-1 14:20 | 顯示全部樓層

JH_LE4612 發表於 2019-2-1 12:29
好老實,我覺得總之係掂到屯門,元朗或者上水嘅招標線,佢都會覺得有肉食,因為三區嘅招標線都有十三定十 ...

所以實際上問下入元朗轉車班客點諗啦, B1元朗晚上回程, 平日超過一半乘客響機, 即係有轉乘優惠
變相反映呢批客係有一半以上係市區入去

入元朗轉車係平, 但問題係博愛交匯處"陪塞"玩你10~20分鐘, B1西鐵站可以玩你20~45分鐘, 入大馬路轉額外要多20分鐘(一出一入過馬路)

重有, 唔知你有無搭過新田出元朗紅綠小同78, 紅綠小咁密都可以班班執得滿, 事實係好多人行出去坐車
平時朝早或星期六日多人, 紅綠小唔夠載的話, 76K係可以執得滿一車GA
根本呢堆客就係會出港島

綠小78改用19座OK密你估人地無客會咁改?

沿線而家係好多市區人租左入去, 交通需求大左好多, 係九巴當透明好無, 75/76綠小, 而家跟足落馬洲尾車時間, 非入落馬洲班車晚上都大巴等小巴, 幾多係市區客啊
重未計紅小, 而家條線唔劃到去新田米埔, 而定就算非繁, 紅小係新田郵局都執滿客咁滯, 有人係米埔沿線落車, 米埔隴米埔竹園客先有得上JAR

大棠紅小玩到要企位超載, 就知而家D村係咩需求, 當地村民個個都話而家越離越多人, 巴士公司唔理唔好當透明啦

重有一樣野, 講番B1轉乘客, 好多人因為平先坐B1, 其實呢, 皇巴站入去條綠小只係 4.7, 有幾多人去到新田運輸交匯處重死等B1, 而福田站收關後, 元朗去上水紅小, 綠小77/79好, 旺角去新田綠小好,屯門去皇巴站綠小好, 都好多人GA
而家去皇巴站條屯門綠小線又唔見少客

根本無轉乘都完全無影響

講真, 比雙向分段10 蚊又轉車去到新田的話, 轉番九巴出旺角咪又係廿幾蚊, 貴過元朗轉少少JAR ($10 + $4.7 VS $12 - $4.2), 但快好多LOR
新田一路有聲音要978入去行個圈, 九巴唔肯唔好當無需求先得GA

最後, 有人燒埋欣田堆線, 欣田轉九巴已經有條67A GA LAR, 運吉就係費事比人投訴無車轉先保留條九巴, 屯轉網絡就唔會WEIGHT 得好重LOR

本人一早就話, 而家新界鄉郊住多咁多人, 巴士小巴服務不足係鐵一般的事實, 成日有唔少地區投訴原有服務啱啱好的小巴唔夠載, 而新增人口都係年輕家庭為主, 人地係要出番市區番工
錦繡條村巴, 林錦條過海村巴越做越有就係例子. 根本就唔係個個會準時放工, 或者星期六日非村巴時段無需求
你估早前話咩P962係吹水咩, 根本人口統計數字都唔反映呢D係鄉郊住的市區過客

有得夾多幾個客源一齊做, 唔好過得條線得個繁時一兩班?

話無客的話唔該去文華東方個村巴站睇下, 人地開緊幾多班車(特別係派幾個站的林錦村班)又係唔係班班滿又開緊幾多班同時又收緊幾錢, 條招標線劃回程停中環GA
事實搬到明就係有成功例子村巴做緊, 重有灣仔全日通上下繁又多唔多客, 我就見灣仔全日通基本上中環上橋班班滿, 非繁就少D, 唔知咩叫失敗啦
270R新田批客其實一直都有, 不過巴士公司要到五月天演唱會先發現到LOR

政府一向WEIGHT轉乘就唔會WEIGHT 得重, 因為轉乘就係同先天網絡有關, 其他睇TOTALITY OF FACT 的話, 做都咩出離就睇佢有無本事啦.

最後, 招標的必要條件, 係長遠有得做, 及有多於一間公司有興趣, 先會安排招標, 無得做運吉就唔會手痕玩招標
前排話招標西約-港島通宵線, 結果咪又係人人開兩班算數

只怕你口中的失敗, 只係留意唔巴士公司及運吉睇到的現實需要及未來發展

簽名被屏蔽