hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2019-2020年度九龍區 (5區) 巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2019-2020年度九龍區 (5區) 巴士路線計劃

wing 發表於 2019-2-9 09:24 來自手機 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2019-2-3 22:36
去蘇屋固然叫足5飛係車鏈
旺角返麗翠想門口落,一樣有密密地嘅2A/32,行奧運嘅202唔會快左 ...

第一次聽到可以用密密地去形容32
麗翠搭長沙灣道巴士都近,大把車揀
238X 發表於 2019-2-9 12:43 | 顯示全部樓層
cobalt174 發表於 2019-2-2 17:13
延長一定加價嘅話,縮短又話削減服務,咁全港巴士一定改唔成啦,23M特24特邊有加價?
而家38A落公路就美 ...

唔好講加價,而家 38A 平日三車假日兩車,半粒一單其實都抆,延長一定要加車,但九巴無誘因咁做
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
238X 發表於 2019-2-9 12:44 | 顯示全部樓層
wing 發表於 2019-2-9 09:24
第一次聽到可以用密密地去形容32
麗翠搭長沙灣道巴士都近,大把車揀

我諗佢只係想講 2A 密密地啫
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
stevechau 發表於 2019-2-14 09:49 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2019-1-31 18:44
咁改條37係唔係想填咗32個獨市位,之後殺32?

唔似, 而且37同32始終係兩回事, 37行LCK道直篤咁入葵涌道, 擺明就係話舊路堆客無料到, 唔使做都得~
32好歹都因為路線問題, 點都會行返出黎CSW道上一上長廣班客~
stevechau 發表於 2019-2-14 10:28 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-1-31 21:59
5A 延長啟德無見影,5D 本來諗住拉直行承啟道又變左回程加兜德朗,
似乎運吉 ban 左九巴踩入果段承啟道

無計......入面班人想坐$10 MEGABOX紅VAN出黎又成日出入果陣先黎無車
你諗住九工班人會行出去觀塘道上1A/16, 行得出去既都搭左鐵......
到頭來唔係5.1, 係1蚊都執唔到, 倒不如搞一兩班車兜大少少個圈食盡九工好過~
而家下繁5:30打後, 淨係宏天一個站已經足夠一站打爆一班24......啟德果邊有時連站都唔使停照飛~
加上101X下繁係九工一帶續命成功既例子, 可以話信和+宏天+EMAX養起左宏天一個站救全家既24
令到九記可以肯搞返一兩架車係度出去~
始終24宏天下繁出MK, 佢係呢帶算得上係超特快路線黎, 係班次麻麻JE~
stevechau 發表於 2019-2-14 10:37 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2019-1-31 22:06
蘇屋呢個死位,其實點出旺角都唔會快得去邊。
好似202 咁樣上西廊,要行成條東京街,經過幾個十字路口,只 ...

睇你快既定義係點啦~ 其實撞得岩6/6C班次, 我試過好多次李鄭屋落樓, 15MINS左右已經企左係旺地恆等緊人~
而家青山道通常只係慢溜多, 但果種慢只限私家車, 巴士反而影響唔大
因為青山道主流既燈都偏長, 巴士慢慢行都溜得過~
話塞死其實都好少, 至少青山道既情況係好過元洲街~
真係要講塞既, 都係嘉頓右轉黃金果度JE, 好似6仔/72果種直出大埔道既, 無乜影響~
當然如果直出大埔道都塞, 即係D車係由太子旺角果邊塞返上黎, 咁基本上長沙灣道青山道大埔道果D都會係全死~
果陣唯一可靠既就得返LCK道(注意, 不包括西廊)~

反而東京街瘋狂加過路線之後, 而家就真係塞到癲, 112總站出黎, 未過東京街分分鐘已經塞到拖卡走~
返黎果陣, 長沙灣地鐵站落車行返上去, 仲快過搭入去寶熙苑落車~
stevechau 發表於 2019-2-14 10:42 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-1-31 22:15
難為296P而家仲係死死地咁...

296P九龍灣出MK死係必然~
佢貴又貴過24, 慢又慢過24, 仲要班次都唔夾人地收工
296P出到彩虹, 24去到火車橋喇......
仲未計城記都有車係度做緊客~
stevechau 發表於 2019-2-14 10:48 | 顯示全部樓層
UU8290 發表於 2019-2-4 00:11
202旺角方向走線太多重疊路線(2/2A/6/6F),李鄭屋打後基本上近鐵基本上無得同鐵鬥快咁濟,就算有得做唔近 ...

2仔唔加班都OK, 而家班次客量都叫好平衡~
最繁忙一小時只得50%, 果個鐘我都要企返去東京街~
呢條線其實非繁客量都相當唔錯, 好多時放平日假搭2仔都諗唔明非繁邊度黎咁多客上車~
尖沙咀返黎仲耐不耐頂閘......唔好減佢班已經好好~

至於條202......班次唔好提, 根本就唔會咁等~
你話你好似72/86果D咁, 半獨市得黎, 咁樣等你同搭鐵差不多時間都仲話丫~
想靠202做蘇屋同海皮, 唔係咁既走線囉~ 似係想同701死過就真~
不過海皮果邊真係多左客黎青山道舊區, 條綠小44S由初初頹到死等都無客, 到而家做極都有客等車黎~
stevechau 發表於 2019-2-14 10:58 | 顯示全部樓層
someone2009 發表於 2019-1-31 22:16
東京街隔離就係長沙灣站,點會有人走去搭巴士

睇東京街邊忽啦, 長沙灣邨果邊就真係唔會睬你既~
美寧果帶都仲係相當之睇巴士頭既, 只係頭站區好難做到客滿效果JE
如果202係泳池SET到個上客站, 一站直出到旺角, 可能食到D北九同黎緊新政府大樓果邊既潛在客量既......
始終701/41A果D都無做到果忽仔, 但呢個係幾年後既事, 麗翠出面就已經有車出MK, 都唔知202呢一年開既話係想點~
主力想發圍做旺角車既話, 唔係UNDER 12MINS已經係有少少有緣人班次既味道......
30MINS一班車的話, 唔好話搭鐵, 衰衰地行都行到出始創啦~
stevechau 發表於 2019-2-14 11:03 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2019-1-31 22:45
37咁改即系成條唔做,想人BAN...

亂咁黎...

我又咁睇......37咁玩好睇本身北行塘尾道-長廣呢段出到幾多客比佢~
如果佔總客量唔算多, 直行LCK道當半直通半特快咁玩, 又或者當加快回車咁玩......
又覺得無可厚非既, 但直行LCK道部份程度上係會快左出入MK但又唔算損失好大量客路都OK既~
但第一感覺真心麻麻囉~