hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2019-2020年度九龍區 (5區) 巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2019-2020年度九龍區 (5區) 巴士路線計劃

GW4866 發表於 2019-2-16 04:59 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2019-2-15 01:13
根本應該做既係 32 去程兜埋入梨木樹總站,然後跟 36B 咁行,食埋 36B 果份,加到基本 20 分一班,
回程改 ...

唔使睇U2片,實際10次有9次都係相差無幾
32同36B比快都係快果少少咁大把

反而北行都叫做有d"成績"既
唔同回程兜到2036既36B比,同直行長沙灣道既35A比有優勢
但係客就更加少
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2019-2-16 05:23 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2019-2-15 11:24
塘尾道打後既36B係過份地兜!!!
根本呢段係應該由36A/32諗計食左佢~

所以應該要32食返36B大部份位
從而放生條36B做其他有用既野

當然要比返d車去32加強返服務
GW4866 發表於 2019-2-16 05:47 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-2-16 01:29
35X 既問題係,兜石蔭令石蔭比 35A 快九條街但石籬只係快少少

如果係行大埔道,石籬唔止快少少,問題係 ...

儘管36X唔同35X玩分工
獨自做特快都唔係無so

去程石英徑,回程上路(+雍雅軒),同大大個梨木樹都係35X唔會做到
直接將呢幾個位串埋一齊都勉強夠做
只係整體效果無分工咁好,同班次上一定比宜家36B疏
但成件事就比較易處理

而石籬就變咗一係36X和宜合道行返上黎一係硬食35X
安蔭就係唔係都快咗一定時間影響唔大
GW4866 發表於 2019-2-16 06:07 | 顯示全部樓層

回正題,條202去旺角競爭力咁弱
倒不如改去直落尖咀仲有得諗,起碼唔會同去旺角咁大量重疊
又快過其他選擇(2/6/35A/234X)出到去,同荃灣綫比亦似乎唔輸蝕
wing 發表於 2019-2-16 07:14 來自手機 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2019-2-16 04:27
2A改經黃金有咩用處先?
比人搭落旺角定搭去淘大牛頭角?
前者唔計行上去搭6都有長沙灣道一大堆線,後者有6D ...

2A 本身轉部分新界車係有轉乘,蘇屋李鄭屋呢邊有幾多人會甘搭就唔知了
99MAN 發表於 2019-2-16 08:20 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2019-2-16 06:07
回正題,條202去旺角競爭力咁弱
倒不如改去直落尖咀仲有得諗,起碼唔會同去旺角咁大量重疊
又快過其他選擇(2/ ...

咁嘅話可能唔止收$4.9,變成6X翻版。
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
巴士的膠 發表於 2019-2-21 18:34 來自手機 | 顯示全部樓層

據安泰某發出燥音嘅議員助理指出,除11X外,會另開一條213系路線,由安達泰往觀塘,詳情待定。
Mercer 發表於 2019-2-25 17:45 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2019-2-16 05:23
所以應該要32食返36B大部份位
從而放生條36B做其他有用既野

到時最怕因為佢地收得唔夠貴比人當係流水
話要佐敦去元州街, 荔枝角道去奧運站
跟住BAN 左

發夢FF 一條拉直, 一條突快, 一條青山道元州街兜圈就正

十四鄉準居民 恭喜晒!
Mercer 發表於 2019-2-25 17:51 | 顯示全部樓層
99MAN 發表於 2019-2-16 08:20
咁嘅話可能唔止收$4.9,變成6X翻版。

特快循環線收$7.5都似

尖沙咀, 佐敦, 油麻地跟260X/280X 咁既行法

連翔道、廣東道、梳士巴利道、彌敦道、眾坊街、上海街、甘肅街、欣翔道、海泓道、連翔道

十四鄉準居民 恭喜晒!
GW4866 發表於 2019-2-26 01:36 | 顯示全部樓層

Mercer 發表於 2019-2-25 17:45
到時最怕因為佢地收得唔夠貴比人當係流水
話要佐敦去元州街, 荔枝角道去奧運站
跟住BAN 左

新32流唔流水都唔緊要,宜家32/36B都係收緊$6.x

佐敦去元州街
一係搭6,一係42A行返上去

荔枝角道去奧運站
31B/52X/265B/270B,淨底果段係麗閣真係有人上可以講下,
但佢地都係只係座出旺角,無乜邊個真係會座到尾