hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大批市民趕月尾 排隊購買九巴月票
開啟左側

大批市民趕月尾 排隊購買九巴月票

lsc04d11 發表於 2019-2-1 06:32 來自手機 | 顯示全部樓層

其實。。。7日前就可買定 我真係冇排隊咁笨 我宜家諗緊 我呢張2月28日到期 但又想3月1日開始有 一係3月1日返工前排隊 一係3月1日俾正價 然後買2至31號 喺25號就續定4月1 咁咪穩穩陣陣囉 (而且 全屯門唔係得市中心 有月票 搭去邊度買都得)
paul2357paul 發表於 2019-2-1 07:01 | 顯示全部樓層

但並非月頭月尾買既就有機會嘟月票機既時候反而部機話冇補貼攞到?
同埋應該係買左月票就隨即嘟補貼機定係用到咁上下先至嘟補貼機定係就快到期先至嘟?
JC8385 發表於 2019-2-1 07:07 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2019-2-1 07:01
但並非月頭月尾買既就有機會嘟月票機既時候反而部機話冇補貼攞到?
同埋應該係買左月票就隨即嘟補貼機定係 ...

月票自動登記架喎
rickycheng 發表於 2019-2-1 07:08 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2019-2-1 07:01

唔駛特登為月票嘟補貼機

如果你指攞補貼就幾時攞都一樣..因為截數後半個月先有得攞

lsc04d11 發表於 2019-2-1 07:44 來自手機 | 顯示全部樓層
等睇2月16日每個港鐵站都排隊嘟  我就輕輕鬆鬆自己app嘟(仲有提示叫我拎添) 講樣野俾大家聽 部部用到nfc而又能處理日脊八達通事務既機都可幫手拎補貼 只要輸入八達通號碼再嘟一嘟便可  希望冇人知可以去7仔ok惠康嘟 唔好阻住條收銀隊
lsc04d11 發表於 2019-2-1 07:45 來自手機 | 顯示全部樓層

你講啲情況唔關九巴月票事 只係都會票,全日通 等 但其實所有都係購買日起計30日 你想拖到同一個月咪拖囉 唔好唔記得左/過左期就得
kei_hk 發表於 2019-2-1 09:51 | 顯示全部樓層

SPkent 發表於 2019-1-31 22:43
即係28/2可以再買用嚟計補貼....不過就會蝕兩日
邊樣有so啲

其實都唔需要太介意2月收唔到政府補助。

始終九巴月票係以30天為一張﹐換句話說就即係你一定有些月份要買2張(除非你知道有一兩天唔會用到月票)。
2月條數﹐只不過係上撥下撥一個月﹐最終你都係取到相關的政府補助。

這樣計較邊一個月入數(補貼)﹐無乜意思。
**爆補貼上限就另一回事。

kei_hk 發表於 2019-2-1 10:10 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2019-2-1 07:07
月票自動登記架喎

睇你係邊一種月票(多程票)﹐九巴月票及MTR月票都不用額外登記的。

而MTR的都會票及屯門南昌日票﹐以及部份機場快線車票﹐係需要乘客自行登記。
渡輪的月票﹐唔少都要乘客自行登記。

參考 : https://www.ptfss.gov.hk/tc-side-menu.html#/tc-sch-03

paul2357paul 發表於 2019-2-1 10:37 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2019-2-1 07:44
等睇2月16日每個港鐵站都排隊嘟  我就輕輕鬆鬆自己app嘟(仲有提示叫我拎添) 講樣野俾大家聽 部部用到nfc而 ...

原來買左老九月票keep住用黎搭車既經過各增值點增值既時候補貼亦會自動奉上,完全唔使嘟補貼機?

我既用八仔習慣係有買老九月票有時亦有增值,因為幫襯老九既都多而夾雜地幫襯老九以外既車程有時都有。

唔係咁就令到正苦以難計算補貼作藉口而唔使派?
Toz 發表於 2019-2-1 11:35 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2019-2-1 09:51
其實都唔需要太介意2月收唔到政府補助。

始終九巴月票係以30天為一張﹐換句話說就即係你一定有些月份要 ...

唔係wor
每個月買一張 780 既月票, 補貼就係 (780 - 400) / 4 = 95
一個月買兩張, 另一個月唔買, 買兩張果個月補貼就係 (780 X 2 - 400) / 4 = 290 ,正好無超補貼上限 300
平均每個月 145

關鍵係每個月頭 400 無得補貼