hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴261延長路線進展
開啟左側

[小道消息] 九巴261延長路線進展

10598C 發表於 2019-4-1 07:21 來自手機 | 顯示全部樓層

HS1588 發表於 2019-4-1 02:12
咁我寧願唔成事
祥華一段客量既預期增長, 莫講話值唔值加三部車, 一部車都嫌多, 最好連 261X 都取消埋
就 ...

276踢過去粉嶺又得唔得?
3AD110 發表於 2019-4-1 10:37 來自手機 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2019-4-1 02:12
咁我寧願唔成事
祥華一段客量既預期增長, 莫講話值唔值加三部車, 一部車都嫌多, 最好連 261X 都取消埋
就 ...

其實你有冇坐過261X?
祥華開上午班次唔係太好
但祥華開下午班次的確係好
1800班次我坐過 祥華已經上30個 塘坑起碼上40幾個 過埋上水全車可以坐滿 但元朗落咗8成

証明唔洗轉車 收貴d都得
arfung 發表於 2019-4-1 11:28 來自手機 | 顯示全部樓層
3AD110 發表於 2019-4-1 10:37
祥華開上午班次唔係太好

怪不得每次在屯門見到261x都衹得很少乘客在車上,原來客倉是來往元朗粉嶺。

粉嶺上車位位接近$15,公司和味。
HS1588 發表於 2019-4-1 12:16 | 顯示全部樓層

3AD110 發表於 2019-4-1 10:37
祥華開上午班次唔係太好

所以咪話開去元朗咪皆大歡喜
宜家拉條 261 過去, 有用咩 ?
講緊到到都唔夠人手既時候, 仲要嘔三部車去做
HS1588 發表於 2019-4-1 12:26 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-4-1 07:21
276踢過去粉嶺又得唔得?

是但拉 276/276P 一條過去點都好過拉 261不過我覺得繼續開兩繁雙向, 儲客試水溫已經好夠

某程度上 261X 下午會多客, 係因為下繁上水返大西北不論巴士小巴都打曬蛇餅
粉嶺一程車到屯元當然吸引
但偏偏九巴就只係想一雞幾味,  粉嶺上水元朗屯門炒埋一碟做曬
Kookaichun 發表於 2019-4-1 16:39 來自手機 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2019-4-1 12:26
是但拉 276/276P 一條過去點都好過拉 261不過我覺得繼續開兩繁雙向, 儲客試水溫已經好夠

某程度上 261X  ...

261X已有計劃修改走線
JX9097 發表於 2019-4-1 19:07 | 顯示全部樓層

Kookaichun 發表於 2019-4-1 16:39
261X已有計劃修改走線

愚問: 點改法?
3AD110 發表於 2019-4-2 11:48 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2019-4-1 19:07
愚問: 點改法?

聽聞飛元朗拉屯南
飛元朗的確會少咗客 但拉屯南可能會做到小巴上唔到車嘅客
當然做多條粉嶺去元朗直車就最好
ccchhhuuunnn 發表於 2019-4-2 11:52 | 顯示全部樓層
3AD110 發表於 2019-4-2 11:48
聽聞飛元朗拉屯南
飛元朗的確會少咗客 但拉屯南可能會做到小巴上唔到車嘅客
當然做多條粉嶺去元朗直車就 ...

其實係咪特登整條神級走綫
然後合理化改綫去踩小巴地頭
ccchhhuuunnn 發表於 2019-4-2 11:55 | 顯示全部樓層

HS1588 發表於 2019-4-1 12:26

某程度上 261X  ...

拉276唔錯
唔太密車變相延長唔使加咁多車
粉嶺亦都未需要去到276P程度,密到5分鐘一班去元朗