hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴 701A 確定於 10/2 開辦
開啟左側

[路線消息] 新巴 701A 確定於 10/2 開辦

jpoon 發表於 2019-2-4 14:43 | 顯示全部樓層

exspeed 發表於 2019-2-4 09:13
橫跨西九龍公路條行人天橋喎

海盈邨其中一座向西九龍公路有升降機塔,同埋有一小段橋面起好左

對面海達邨都未好,就算駁到條橋過對面都冇用啦
http://jpoon9394.blogspot.com/
265B 發表於 2019-2-7 20:28 來自手機 | 顯示全部樓層
今日已經見到701A嘅站牌
eric278 發表於 2019-2-8 12:07 | 顯示全部樓層
還看香港公交
miklcct 發表於 2019-2-8 12:51 | 顯示全部樓層

點解701A返海盈邨要經奧運站然後喺大角咀上連翔道,而唔係好似701正線咁返南昌站先上連翔道?
進智公交
hokachung 發表於 2019-2-8 14:23 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-2-8 12:51
點解701A返海盈邨要經奧運站然後喺大角咀上連翔道,而唔係好似701正線咁返南昌站先上連翔道? ...

因為想停正奧海城二期門口,反而海盈邨同南昌站太近,根本無人會咁搭
miklcct 發表於 2019-2-8 15:18 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2019-2-8 14:23
因為想停正奧海城二期門口,反而海盈邨同南昌站太近,根本無人會咁搭

如果跟701行,咁可以名正言順抽701嘅車開,包有客,唔使搞到30分鐘一班;即係去程入一入海麗邨總站食701客,之後唔入南昌站,經東京街西直出旺角,回程就跟701返南昌站先去海盈邨,咁已經足夠同701做1:1聯合班次咁開。
而家咁嘅定線,喺填海區同正線無一個站相同,完全分流唔到701嘅客,好心就唔好叫701A啦。

開啲30分鐘一班嘅短途路線齋做一條邨,等同正正同洪福邨條K75A一模一樣,除咗真係咁好彩就到ETA之外,根本唔會有人走去搭,結果全部一見唔啱時間,就行哂出南昌站搭701;回程喺奧運站更加地鐵見,結果就係儲唔到客載空。

我認為嘅理想路線:
1 海盈邨
2 新巴西九龍車廠
3 海麗邨
4 碧海藍天
5 發祥街西
(西九龍走廊)
6 弼街(轉方向)
7 旺角道
8 旺角站
9 旺角街市
10 銘基書院
11 浪澄灣
12 聚魚道
13 南昌邨
14 富昌邨
(連翔道)
15 海盈邨

進智公交
265B 發表於 2019-2-8 17:11 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2019-2-8 12:51
點解701A返海盈邨要經奧運站然後喺大角咀上連翔道,而唔係好似701正線咁返南昌站先上連翔道? ...

cos the OC2 stop is the designated interchange station for CTB 20 > NWB 701A lo.