hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍門居總站新增政府補貼領取機
開啟左側

[經歷分享/報告] 龍門居總站新增政府補貼領取機

leungky0528 發表於 2019-2-2 10:09 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-2-2 09:32
IPhone 係iOS 限制,同八達通無關。
而解決方法可以考慮用桌面應用程式+ NFC閱讀器,App都做到,開發網頁 ...

仲要NFC呢下先敗筆
既然有OEpay同卡Link,咁點解唔整埋直接網上領取呢個選擇?
OEPay好多商業同數據機密?
如果唔係$4000蠢到連電子系統都唔整,個安排應該一早俾人插到死
kei_hk 發表於 2019-2-2 10:11 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-2-2 09:32
IPhone 係iOS 限制,同八達通無關。
而解決方法可以考慮用桌面應用程式+ NFC閱讀器,App都做到,開發網頁 ...

如果有一半人係用生果機﹐一半人用機械人﹐即係有一半人係唔可能透過手機apps去 "收錢"。
就算用機械人﹐都唔係部部機有NFC。亦有人講即使有NFC﹐都唔保證同八達通卡交換到data(主要係強國機)。

所以﹐這些機係有一定的存在需要。
不過﹐有些地方(主要係MTR車站)會同時有2部 "派機"機﹐就可能預算多左﹐未必需要有2部。
唔排除日後可能會睇使用人數而減少1部﹐始終 "收錢"期係長﹐未必太集中16號去取錢。

而用桌面程式﹐NFC讀卡器.......

你估下有幾多人會為這個補貼而去買個reader?
反正有成幾個月去取錢﹐取錢方法又多﹐包括去超市便利店﹐根本就無需要買個reader。
註 : 舊reader係用USB駁電腦的﹐印象中2000年代已經有賣。新reader用藍牙﹐幾年前推廣﹐生果機可使用﹐不過銷量一直麻麻。

053h4 發表於 2019-2-2 10:15 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2019-2-2 10:19 | 顯示全部樓層

leungky0528 發表於 2019-2-2 10:09
仲要NFC呢下先敗筆
既然有OEpay同卡Link,咁點解唔整埋直接網上領取呢個選擇?
OEPay好多商業同數據機密? ...

這個似乎關政府事
政府話要派入去 "八達通卡"﹐這樣八達通公司就唔可以提供方法﹐將政府的錢存去其他地方。

而且﹐OePay戶口係可以登記幾張八達通卡的﹐如果用你這個方法﹐直接存入OePay戶口﹐政府派錢就存在一個漏洞﹐就係真正用家取唔到這筆交通津貼。

Eddie 發表於 2019-2-2 10:23 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2019-2-2 09:57
這個位會唔會多餘左少少?

行幾步去鑽石山MTR咪有囉。

根本成個計劃係浪費資源,九巴有d退款都可以下次乘車時自動領取,領取補貼絕對可以軟件上做到而唔需要額外整咁多部補貼機
kei_hk 發表於 2019-2-2 10:35 | 顯示全部樓層
Eddie 發表於 2019-2-2 10:23
根本成個計劃係浪費資源,九巴有d退款都可以下次乘車時自動領取,領取補貼絕對可以軟件上做到而唔需要額 ...

八達通公司講過﹐如果要巴士小巴這一類的終端機可以同時處理 "派錢"﹐軟件上係無問題。

但係背後的數據太多﹐巴士小巴這一類終端機的儲存空間會不足﹐所以做唔到。

巴士公司的退款交易﹐唔會多﹐所以無問題。
但係面對全港所有八達通﹐這個數據量就分別好大了。

避免一些機做到﹐一些機做唔到做成混亂﹐所以就一刀切﹐交通工具的終端機一律唔會做 "派錢"。

kei_hk 發表於 2019-2-2 12:02 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-2-2 10:15
其實以前八仔可以上淘寶比錢,有批人買左部NFC.
而且曾經有信用卡公司當迎新優惠咁送。

根本問題﹐就係有什麼驅使用家去買個八達通reader?
淨係方便取政府補貼﹐這個原因根本吸引唔到幾多人買。
因為太多地方可以取到政府補貼金﹐完全無需要額外買個reader。

053h4 發表於 2019-2-2 12:15 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2019-2-2 12:34 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-2-2 12:15
有人會用錢買係公司或屋企整唔排隊。
更重要係前面有人所講,有呢項功能,可能信用卡公司作為申請自動增 ...

就係因為太多地方可以取補助﹐就連日常銷費(超市及便利店)都可取到﹐淨係為取政府補助這個誘因實在太細。

最大問題而家這個reader﹐除左你講的取補助﹐其他用途已經係雞肋﹐連八達通公司都唔想去推

以前﹐都仲可以用八達通去淘佬買野﹐而家已經唔得﹐這個reader就更加無吸引力。
如果唔係之前有得淘佬﹐我估八達通公司都未必搵個reader回來供生果機用。

之前八達通公司都在app入面sell下個reader﹐剛剛我又睇下個apps﹐已經收起左相關的推廣(可能隨機顯示﹐而家我睇唔到啦)。

信用卡公司當係迎新禮物?
信用卡公司係送禮﹐都會選擇吸引性大一些的禮物﹐點會選這些實用性唔大的禮物。
唔係話八達通公司想sell就sell到﹐都要有信用卡公司肯合作才sell到的。

我同意八達通發展業務方面好遲緩﹐但係單單個講reader﹐可發展性都係好低。
要投入資源落去﹐回報亦未必理想﹐所以仲未有手sell都唔係無原因。

PS. 我好懷疑當年八達通公司問sony只係取了一次貨之後﹐數量亦唔係多﹐之後就無再補貨﹐亦唔會考慮補貨﹐賣晒就算。

leungky0528 發表於 2019-2-2 13:37 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2019-2-2 10:19
這個似乎關政府事
政府話要派入去 "八達通卡"﹐這樣八達通公司就唔可以提供方法﹐將政府的錢存去其他地方 ...

一係未似OEPay轉八達通咁,相似渠道但對象改做政府
管理費貴得幾多?