hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議取消九巴 37M/237A 開辦 237X 全日來往葵涌邨至尖沙 ...
開啟左側

建議取消九巴 37M/237A 開辦 237X 全日來往葵涌邨至尖沙咀

S3BL100 發表於 2019-2-6 11:27 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議取消九巴 37M 及 237A 線,並從 37 及 43 線抽調資源,開辦 237X 線
全日往來葵涌邨及尖沙咀,途經葵盛、葵芳、西九龍公路、西九龍站、廣東道、漆咸道南及佐敦道
以改善葵涌邨及葵盛邨與尖沙咀、佐敦的連接:

237X 葵涌邨 <-> 尖沙咀東 (循環線)

班次
星期一至五
0600-0700 30
0700-0900 20
0900-1630 30
1630-1930 20
1930-2230 30

星期六、日及公眾假期
0600-2230 30

全程收費:$8.9;葵芳往葵涌邨 $4.3

配合 237X 開辦,需較現時增加一輛巴士行走;另建議 37 及 43 調整平日班次如下:

葵盛西開 | 奧運站開
0530-0550 20 | 0620-0840 20
0550-0705 15 | 0840-1755 15
0705-0829 12 | 1755-1900 13
0829-0855 13 | 1900-2345 15
0855-1955 15 | 2345-0025 20
1955-2355 20

長康開 | 荃灣西站開
0540-0640 15 | 0600-0700 15
0640-0840 12 | 0700-0800 12
0840-0950 13 | 0800-1500 15
0950-1735 15 | 1500-1900 10-12
1735-1800 12/13 | 1900-2100 12
1800-2100 15 | 2100-0015 15
2100-0000 20

星期六、日及公眾假期班次維持不變
fb.com/scientisthk2usa/
kmb71k 發表於 2019-2-8 00:35 | 顯示全部樓層
37M貴為地鐵駁腳線都幾難機會取消
以上回應,是否可行?是否合適?
238X 發表於 2019-2-8 18:18 | 顯示全部樓層
其實除咗高盛臺同葵盛西邨,呢條線途經嘅地方基本上同地鐵幾近,而且荃灣綫零轉車直達彌敦道、尖沙咀 (反觀 63X 同 280X 經嘅地方好多就算上咗鐵都要轉車先去到目的地),如果巴士搞到 20 ~ 30 分鐘一班恐怕近乎零吸引力
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
neoplan720p 發表於 2019-2-9 00:41 | 顯示全部樓層

新界段意見不太大,畢竟葵涌邨 + 葵盛 + 葵興芳先有潛質夠客做起一條特快線;

反而九龍走線永遠落左去一個兩難局面。
北行因為彌敦道左轉唔到佐敦道,結果就要學260X / 269B咁兜大圈。就算唔係兜上海街,都要跟280X,速度上已經輸左唔少。

要快的話,就可能要學樓主咁玩,不過都唔係無風險。
一、加士居道、佐敦道依然係塞車黑點;
二、彌敦道始終係客量主軸。雖然有反例子如215X,但畢竟215X係直接轉出Poly就上公路,而呢條237X仲要剷返入去佐敦道,吸到幾多客係問題。
三、油麻地依然係真空。

你問我的話,我就寧願用返最傳統的268X走法,不過拉到去尖沙咀,37 南行仲可以避開埋旺角圈,經南昌街直剷入去大角咀。
經埋旺角除左客量更有保證,仲可以大條道理cap 埋條33A來玩(反正老九都無心做……)。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
 樓主| S3BL100 發表於 2019-2-9 01:18 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2019-2-8 18:18
其實除咗高盛臺同葵盛西邨,呢條線途經嘅地方基本上同地鐵幾近,而且荃灣綫零轉車直達彌敦道、尖沙咀 (反觀 ...

葵涌邨係咪近地鐵,我覺得兩睇⋯

開到 20-30 分一班好明顯係資源問題,成件事有少少似 14C 變 14X

樓主| S3BL100 發表於 2019-2-9 01:22 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2019-2-9 00:41
新界段意見不太大,畢竟葵涌邨 + 葵盛 + 葵興芳先有潛質夠客做起一條特快線;

反而九龍走線永遠落左去一個 ...

就算變 41A/268X 玩法,37 因為收費問題,都無咩可能撤離旺角

今次我係實行用最少資源玩法,兼且走線上專登避彌敦道,
一來係希望最容易得到批准,二來亦真心想試下尖東加佐敦特快效果,
尖東唔係無客得來,相對又唔近荃灣線

漆咸道轉出加士居道西行,已經避左死亡交叉

跟 280X 轉出渡船街,其實唔慢,但我想試下新野。反正無舊線包袱,行尖東唔係問題

tonychow 發表於 2019-2-9 10:42 | 顯示全部樓層

新界段走線唔係好明,你想條線行葵聯路?
至於 37M 取消,揾少少補償做甜頭就可以。反正依家 37M 都唔算特別密,用 38 加個短途分段都可以。
 樓主| S3BL100 發表於 2019-2-9 13:56 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2019-2-9 10:42
新界段走線唔係好明,你想條線行葵聯路?
至於 37M 取消,揾少少補償做甜頭就可以。反正依家 37M 都唔算特別 ...

無錯,來回方向都係葵聯路、葵盛圍北段,順時針轉一個圈
k58 發表於 2019-2-10 01:09 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-2-9 01:22
就算變 41A/268X 玩法,37 因為收費問題,都無咩可能撤離旺角

今次我係實行用最少資源玩法,兼且走線上專 ...

呢條線左右包抄尖沙咀,唔行彌敦道都有情講
但係玩大循環夾咁嘅班次,條線好難發圍
本身新界區走線都多燈,落到市區食埋高鐵站、廣東道
唔同 287X,一落公路已經上到客返新界
再者,尖沙咀做循環都唔俾雙向總站慳好多時間
以葵興芳嚟講,呢條線潛力一定唔止半粒鐘一班

樓主| S3BL100 發表於 2019-2-11 00:08 | 顯示全部樓層

k58 發表於 2019-2-10 01:09
呢條線左右包抄尖沙咀,唔行彌敦道都有情講
但係玩大循環夾咁嘅班次,條線好難發圍
本身新界區走線都多燈 ...

好大程度係資源問題,新區同葵盛仲有咩可用資源?
第時做起左,甚至唔需要真係做起,好似 14X 咁,都可以加班,但 day 1 就想搵新資源加班,應該就好難

如果做雙邊總站,應該要擺麼地道,回程彌敦道,中央郵局轉出去,
時間的確差唔多,但我擺明車馬想避彌敦道同埋試尖東效果,廣東道同漆咸道南同時都係落客位同上客位