hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 探討廣九直通車引入復興號CR200J動力集中式動車組的可能 ...
開啟左側

[中國大陸] 探討廣九直通車引入復興號CR200J動力集中式動車組的可能性

Leslie_lam 發表於 2019-2-7 20:11 來自手機 | 顯示全部樓層

JB5571@3B/103 發表於 2019-2-7 19:55
HXD1D暫未安裝於港鐵東鐵綫適用的AWS或將來使用的Trainguard MT CBTC訊號系統,加上改用該型機車的申請仍 ...

信號呢層我最清楚,但現時紅磡調車台的長度同HXD1d長度仲有些少差距...
pcckw 發表於 2019-2-7 20:58 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2019-2-7 19:28
97/8/9/100次車嗰啲25T成日都有新舊車卡混成編組,無可能卡卡車都係特別調較,因此我覺得係25T就入得東鐵 ...

交路相對固定之下,可以特別調較的車卡數目:
京港線(Z97/Z98)連同後備車卡大約35左右,與往返廣東3站的25T數量相若。
滬港線(Z99/Z100)由於3天完成來回1轉,扣除延誤及到站前後的出入車庫時間,大約有5-6小時整備,連同後備車卡只需大約20左右。
那些車卡貼上相應車次的「水牌」,應該不會調動其他車次。
Toz 發表於 2019-2-7 22:13 | 顯示全部樓層

廣九直通車大機會幾年內搬去西九,宜家換黎無意思,都係cut 下繁阻住放工果兩三班先,相應加返西九到廣州南既直達班次,跟住到搬果時再算

京九同滬九就麻煩D,卧鋪用動力分散車體驗會比較差, CR200J 入西九都係唔夠快阻住成條路
咪照舊先等車頭夠期先算,到時好大機會已有新車解決問題

horivhyc 發表於 2019-2-8 04:36 來自手機 | 顯示全部樓層

其實而家係真係等廣州鐵路局肯唔肯用聯絡線將動車由紅磡搬去西九,萬一真係批准既,仲洗諗CR200J?HXD都唔洗諗了
3004-3601 發表於 2019-2-8 22:40 | 顯示全部樓層

CR200J(動集)係換唔係另外買。動集既目的就係取代25T
動力車係HXD1G/HXD3G改裝,拖卡係25T改進,「車尾」可以係有駕駛室既拖卡
未來大陸舊有既25TKAZ等等都會被25T取代(順便搶錢)
訊號系統沿用普鐵制式,唔能夠上動車線
由於目的就係用黎取代25T,等多幾年會有新車既可能性相當低

動集顧名思義係指動力集中型動車,唔係動力分散式
(離題提供笑話一則:某地區用CR200J做城際列車
結果因為停站好難停得準,導致該線全線Delay)

所以呢,最大可能性係以下兩種
第一,等到現有直通車車底到達大限,以動集取代
第二,等到現有直通車車底到達大限,取消直通車

基於呢架車既定位,廣鐵確實有機會提出喺東鐵線做動態測試
因為佢地係必然需要買一批CR200J黎替換佢既普鐵車
試一試對廣鐵冇額外城本
+++++++++++++++++++++++++++++
另外,唔好忽視廣深港高鐵既容量上限
西九龍雖然可以善用下啲短月台,但候車室既空間好難擴大,供電問題etc
同埋如果「動車」咁輕易入西九龍,動車唔洗以假G入港,動臥都可以開黎左西九啦
依家動集定位仲低過動車,我估就算廣鐵想,港鐵都未必制。

除左西九,遠少少既深圳北,雖然係個大站,但列車到發量都接近飽和
甚至已經有人講,深圳北站既折返線不足係導致廣鐵/港鐵開唔到太多深圳北—西九既列車既原因
廣鐵會唔會為左直通車果少少生意而搞深圳北呢?
我係廣鐵,就寧願廣深(港)線加車先啦
Toz 發表於 2019-2-8 23:18 | 顯示全部樓層
3004-3601 發表於 2019-2-8 22:40
CR200J(動集)係換唔係另外買。動集既目的就係取代25T
動力車係HXD1G/HXD3G改裝,拖卡係25T改進,「車尾」 ...

廣鐵改直通車去西九就得
順便可以拆埋廣州東個關
深圳北無位停車,咪行正線飛站law,深圳仲可以停福田同光明城

贛深同廣深 I II 線西北聯絡線,作用只有一個,就係將廣深鐵路引入廣深港高鐵深圳到香港呢一段
如果廣鐵無心去做,點會洗錢去起,做預留位夠晒

新動集已經有樣板,人地間廠要搶飯食,邊可以做左 CR200J 出黎就算數
大陸既普速部份路段都去到 200km/h,只用 CR200J 無法提速

巴士的膠 發表於 2019-2-9 11:57 來自手機 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2019-2-8 23:18
廣鐵改直通車去西九就得
順便可以拆埋廣州東個關

CRH1都係200kph級嘅車,營運速度都係行200Kph(廣深、廣珠、深湛)路段,動集照此辦理都無不可吧
053h4 發表於 2019-2-9 15:34 來自手機 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-2-9 21:41 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2019-2-9 11:57
CRH1都係200kph級嘅車,營運速度都係行200Kph(廣深、廣珠、深湛)路段,動集照此辦理都無不可吧 ...

CR200J 試車上到 200km/h 樓上
但以 200km/h 營運有無問題就唔知
如果問題只係車頭唔夠力,好易解決,將短編組尾既控制車改成動力車,變做推拉式,就實夠力
加多卡動力車亦可以加強剎車能力

怕就怕係客車車廂結構或連接位頂唔到咁快

另外 CR200J 短編組係一動九拖,係用唔到西九短編組月台(長月台一般係比長途車用,中長期黎講會比較短缺)

西九要開"直通車",用 CR200J 動集機會認真唔大
新動集就唔知
rw1219 發表於 2019-2-10 21:37 | 顯示全部樓層

新年坐廣九直通車返大陸,已經可以見到赣深高铁廣深聯絡綫橋墩