hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有咩方法可以令74d 改善客量偏低問題
開啟左側

[問題] 有咩方法可以令74d 改善客量偏低問題

ksmbh 發表於 2019-2-26 14:15 來自手機 | 顯示全部樓層

其實改行優景里落科學園已經差不多cover返大部分。白石角 科學園一定好過埔公,但要向議員交差咪優景里加白石角囉
 樓主| bennyho1004 發表於 2019-2-26 15:10 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-2-26 07:22
我反而覺得
太和尾站有相當大既戰略價值

咁都可以,大窩西要一條密既轉乘線就可以。74x 果到可以改全日唔經鑽石山同彩虹,開一條兜彩虹既大埔版84M 去,75X 就學85X 行去經磡。
ksmbh 發表於 2019-2-27 01:11 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2019-2-26 15:10
咁都可以,大窩西要一條密既轉乘線就可以。74x 果到可以改全日唔經鑽石山同彩虹,開一條兜彩虹既大埔版84 ...

現時白石角同埔公係同一選區
當區議員正爭取樟樹灘起巴士總站.
但19年區選白石角應會畫往宏福選區
castanopsis 發表於 2019-2-27 06:13 | 顯示全部樓層

bennyho1004 發表於 2019-2-26 15:10
咁都可以,大窩西要一條密既轉乘線就可以。74x 果到可以改全日唔經鑽石山同彩虹,開一條兜彩虹既大埔版84 ...

Exactly

鄉郊地區,最重要係有密車接駁,俾班客密轉密
74D、74A呢類一粒鐘一班既線,反而意義不大

與其搞74D兜林村之類既改動
我寧願你開條合理班次既太和直出大隧線
自從幾年前大隧改咗做補差價之後,個轉乘網絡吸引力大咗好多

只要加少少宣傳
應該可以吸引唔少太和客/以太和為接駁點既鄉郊客,搭太和尾站74C出大隧
駁85X/新75X去紅土、85M/286M/84M/82X出鑽石山黃大仙、88往秀茂坪安達、673/680/681/682過海
 樓主| bennyho1004 發表於 2019-2-27 11:42 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-2-27 06:13
Exactly

鄉郊地區,最重要係有密車接駁,俾班客密轉密

而家鄉郊人如果真係出東九去寧願坐紅小或者大埔轉74x 都可以特登登傻傻下係到等74A/D!!
lsc04d11 發表於 2019-2-27 20:00 | 顯示全部樓層
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1115487-1-1.html
邊個話74D要加客呀?滿座呀!  司機講既……

俾著我係鄉民,如果夾得O岩時間,真係唔介意等74A/74D一程過喎。
雖則住得僻轉一程係無可避免,但有得一程,好過大家提議既三程丫,(搭左架車去太和,再轉車去大隧,再轉車) 誰可確保有得坐甚至上到車?如果肯冒呢個險,不如落港鐵冒lu……
castanopsis 發表於 2019-2-27 23:41 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2019-2-27 20:00
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1115487-1-1.html
邊個話74D要加客呀?滿座呀!  司機講既……

74D載客率唔低,唔代表無改善空間
家陣74D科學園站位擦邊,中大就直程做唔到,太和大埔就嫌佢慢
根本就完全未realise到個potential

俾著我係鄉民,如果夾得O岩時間,真係唔介意等74A/74D一程過喎。

問題係
有幾多鄉民可以行去搭74D?

林村谷/大窩西本身有2.5-3萬人

打開本地圖
康樂園5千人唔會行落山搭車
林村谷超過1萬人,全部都要搭小巴/64K去太和轉車
連大窩西,都有一半人唔喺74D服務範圍,得25系

根本大部分鄉民,都搭唔到74D,要去太和轉車
但去到太和,你話佢地會唔會等一粒鐘一班,又要兜廣福/白石角/科學園既74D?

但有得一程,好過大家提議既三程丫

去觀塘九龍灣,係兩程(25系/64K/NR51>74C)
密轉密,太和尾站,無論班次定車程,都好過74D唔少

YY487 發表於 2019-3-4 17:05 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
YY487 發表於 2019-3-4 17:35 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
castanopsis 發表於 2019-3-5 10:27 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2019-3-4 17:05
舊墟班人而家已經搭緊 74X 去東九龍
舊墟(唔計太湖)行去安祥路搭 74X 仲近過富善行去總站搭 74X

家陣問題係,大窩西本身唔值得做
以大窩西基本盤,根本就仲差過汀角路鳳園
但九巴頭腦一熱,應當區要求拉咗條74D入去,結果日日載空氣

要抽走大窩西服務
太和有班次合理既尾站直出線,係先決條件
我傾向第九區線擺太和尾站,呢個係主因

當然,我都認同,大埔墟站同樣都係重要既鄉郊轉車站
同太和站一樣,都有一定戰略價值

講到呢度,有必要考慮埋白石角/科學園/大學站

白石角暫時基本盤仍然係差
好多樓盤未入伙,固然係原因之一
但我又會覺得,地區性質都會影響基本盤
白石角堆樓,基本上全部都係中低密度私樓,空置率高又多人靠私家車出入
就算入曬伙,交通需求都好大機會會低過其他人口相約既地區
類似既現象,埔公沿線、馬鞍山錦泰一帶,都好明顯

單憑白石角,短期內頂到盡都只係開到20/30分鐘一班車
咁既班次,對大隧轉車客,毫無吸引力,我就覺得唔係咁理想
我會prefer拉埋入大埔,托起個班次,同補埋我個方案大埔墟站盲位

固然條線好大機會要兜埋科進路、大學站
但至少出九龍灣時間上應該仍然拍得住港鐵
早繁仲可以飛走大學站偷多少少時間
As bonus,大埔墟站<>科學園/白石角 流水,價值亦高過 白石角<>太和 流水