hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 政府就九巴及龍運申請加價 8.5% 諮詢立法會 ...
開啟左側

[其他] 政府就九巴及龍運申請加價 8.5% 諮詢立法會

miklcct 發表於 2019-2-8 21:50 | 顯示全部樓層

AMN1 發表於 2019-2-8 21:47
不如全部專營權收回,由政府分配好唔好!

你睇下城巴服務質素幾好啦!最好全港得返城巴同嶼巴,兩者互相競爭。
進智公交
AMN1 發表於 2019-2-8 22:57 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-2-8 21:50
你睇下城巴服務質素幾好啦!最好全港得返城巴同嶼巴,兩者互相競爭。

咪玩啦,城巴質素好唔好笑大人個口啦!
天空之神 發表於 2019-2-8 23:19 | 顯示全部樓層
脫班就應該回水啦

自己果隻大富翁都要每人派 $50 啦
.
dominic023 發表於 2019-2-8 23:29 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2019-2-8 21:43
頭先九巴905又係收到四個字一班(我喺山道等車返旺角),好彩夠載,費事投訴。
...

今日下午同而家都睇到30x變左25-30分鐘一班。
今日好唔夠人咁
S3BL470@98A 發表於 2019-2-9 13:17 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
932gz6061 發表於 2019-2-11 10:15 | 顯示全部樓層
九巴係加價前唔該真係改善下班次/路線啦,
荃葵青/沙田線出另一區係可以兜25-30分先出到去都可以繁時唔拆線
但公道d講,九巴做得差唔代表城新做得好
Mercer 發表於 2019-2-11 16:36 | 顯示全部樓層

Brianonly 發表於 2019-2-8 20:01
個堆收緊6.8 搭兩三個字就落車嘅線加價之後收到成7.5,城新仲係收緊3蚊至5蚊,真係唔好去搶
都唔好話啲車又 ...

咁多6蚊7蛟既流水線, 都仲要加價, 應該加個條件比佢, 就係換走埋堆光過珠寶店既白燈同換走埋Vogel Revo S 座椅

十四鄉準居民 恭喜晒!
HS1588 發表於 2019-2-11 19:35 | 顯示全部樓層
Mercer 發表於 2019-2-11 16:36
咁多6蚊7蛟既流水線, 都仲要加價, 應該加個條件比佢, 就係換走埋堆光過珠寶店既白燈同換走埋Vogel Revo S ...

九巴唔收車已經要還神啦, 呢啲濕碎野就當係條件真係益曬九巴禁止九巴開十蚊以上既線仲好過
堆垃圾 P 線就即刻嘔到車同人出黎去開
934 936 呢啲回本門檻低既空氣線就繼續開足半全日
無肉食既線就繼續呼天不應叫地不聞
仲有應該禁止九巴 app 賣垃圾廣告
HS1588 發表於 2019-2-11 19:43 | 顯示全部樓層
AMN1 發表於 2019-2-8 22:57
咪玩啦,城巴質素好唔好笑大人個口啦!

話九巴堆線比曬新城做果班乞衣真係得啖笑
慈善收費做爛市就代表服務好
招標新線就話要引入競爭等九巴無得掠水
比曬新城獨大咪又係鬥 hea, 有名比你叫柴小公司
係有班人妄想將啲線比第二間公司做係會解決到問題

mingfai31 發表於 2019-2-11 21:03 | 顯示全部樓層

HS1588 發表於 2019-2-11 19:43
話九巴堆線比曬新城做果班乞衣真係得啖笑
慈善收費做爛市就代表服務好
招標新線就話要引入競爭等九巴無得 ...

慈唔慈善就見仁見智既..至少我俾呢個錢出去收番黎既服務我覺得係物超所值先啦
老九用D咁敷衍既服務仲要收咁貴去劏水魚..作為用開新城既我..唔好意思我唔慣囉
咩白田落旺角呀或者九龍去紅隧呀乜都靠紅隧線做
年初四葵青區既線20分變40分呀..15分變30分又有
講真如果九巴可以做到區區既線好似城隧咁既我就一定唔介意佢繼續做
唔知你係咪新界人啦..九巴做港島聯營線出晒名劣質到爆你又可以冇視(除左905同110好新巴少少..真係得少少)

近排城巴招標線又唔係做得差
B5/20/22等都應該開足班次..只有608下繁偶有脫一班
反而特別講一講930X..原本話開20分班但有因應到下繁客量私自加到而家接近10分班
唔似九巴960爆到七彩西環接近唔駛上又唔加班(968都接近架啦只係佢有大量起載)

930X唔經柴小架wo照你所講唔係hea做架咩?
以四間巴士公司黎講論hea N年都未論到城巴囉

我有邊度講錯既不妨更正我

2145更新
安達巴士公司做安達咪又做到一鑊泡
早繁四順嗌晒救命
柴小公司做柴小車海咁黎清人
都唔知係咪有D公司唔識經營

評分

參與人數 1HugeC +9 收起 理由
99MAN + 9 安達比九巴根本錯誤

查看全部評分