hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 政府就九巴及龍運申請加價 8.5% 諮詢立法會 ...
開啟左側

[其他] 政府就九巴及龍運申請加價 8.5% 諮詢立法會

ATENU364TC196 發表於 2019-2-11 21:52 | 顯示全部樓層

mingfai31 發表於 2019-2-11 21:03
慈唔慈善就見仁見智既..至少我俾呢個錢出去收番黎既服務我覺得係物超所值先啦
老九用D咁敷衍既服務仲要收 ...

邊個話招標線唔收車?而家W1成日都收車喎,少則15分鐘一班,多則20分鐘一班
930X爆哂所以開加班車,呢樣無可否認係做得好
但960個問題邊有你講到咁犀利,960 本身下午繁忙時間都有固定中載,爆棚情況968仲嚴重過960啦
053h4 發表於 2019-2-11 21:59 來自手機 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2019-2-11 22:05 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2019-2-11 21:52
邊個話招標線唔收車?而家W1成日都收車喎,少則15分鐘一班,多則20分鐘一班
930X爆哂所以開加班車,呢樣 ...

我25/1得閒冇野做係西港城天橋夜晚around 6半企左半粒鐘所見..
可能星期五同一至四既數據會有少少出入..請見諒

至於W1有機會係道路擠塞影響而導致脫班..而附近冇車可以跳
你當然可以話城巴唔想做W1而唔加車..但真實原因我就唔太清楚

ATENU364TC196 發表於 2019-2-11 22:23 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-2-11 21:59
W1 成日收?邊有咁誇張。拉晒D人去港珠澳下初三初四都重開到12-15分鐘。

今日又正常密度。

W1點會唔係成日收,依家10點幾都收緊車啦,呢個時間唔關塞車時啦掛
有時平日朝頭早 11點想搭車,都見到開緊20分鐘一班

HS1588 發表於 2019-2-12 00:10 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2019-2-11 21:03
慈唔慈善就見仁見智既..至少我俾呢個錢出去收番黎既服務我覺得係物超所值先啦
老九用D咁敷衍既服務仲要收 ...

我又無話老九幾好喎, 但似乎呢度啲人都偏向用價錢牌黎衡量巴士公司既服務好唔好姐白田落旺角, 九龍去紅隧你估淨係得巴士一個選擇 ? 再講條 104 新巴都有份做, 老九自家地區突登 hea 做益埋對家咁話 ?
唔通我又話柴小去耀東要硬食 606 咩...
城隧線我都唔見係做得好好, 40X 43X 49X 呢三寶夠曬極品
要講老九啲掠水線同收車, 你果堆例子真係唔太關事
至於安達臣, 個責任真係唔太關九巴事, 淨係清水灣道/安泰 lift 例塞呢啲規劃失誤已經係社會層面既問題
關九巴事既咪就係 27 呢啲慈善線搞到成個觀塘山出旺角定彩虹都要靠佢, 咪搞到一獲粥囉

城巴果種積極, 就係拆一堆線出黎但係營運效率極低, 以大西北線為甚
962 系拖左十年先識得重組, 而重組完只係改善左但效率依然低
好似早繁為例, 七點前 962 其實碼頭就算要兜青公都仲有死忠坐仲要未過青公已經坐滿, 但 962X 依然仲係 8 點半頭車
而置樂早繁班客就送左一半比 960 , 寧願行去華都都唔坐 962S
要講脫班, 以前南區 77/99 收車收到出曬名
宜家西區 1/5B/10 永遠一齊到, 10 仔永遠都係得個客多但回本門檻極高, 越做越差
所以我一路都講緊既係班人永遠淨係識睇堆慈善線既好
其實以相同里數黎計, 九巴收得太貴但新城收得太平, 兩者價格差距個中間位其實先係對於巴士公司同乘客都有合理回報

HS1588 發表於 2019-2-12 00:16 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2019-2-11 21:52
930X爆哂所以開加班車,呢樣 ...

從營運效率上 , 荃灣過海比曬城巴做應該會易處理好多當然呢個係過於理想化既諗法,
但好心九巴有資源好心就重組下自己荃葵啲頹線先
960 做得差左就比人屈落老九無心機做
只係因為抽左堆車比 960P 半全日, 但係 960 啲客又唔係拉返勻落 960P 度
所以咪係資源錯配既問題
但係我相信係一旦 P960 真係開得成, 個情況係會繼續惡化

053h4 發表於 2019-2-12 00:24 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-2-12 00:29 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2019-2-12 00:34 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ATENU364TC196 發表於 2019-2-12 01:10 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-2-12 00:24
W1 港島過海10點尾車過左啦WOR, 緊係收車啦

頭先夜晚10點幾睇ETA,金鐘方向開緊20分鐘一班喎,唔係收車係乜嘢啊
21:45前西九龍方向咪又係開緊20分鐘一班

日頭已經不止一次試過收車,單憑你幾次見到冇收車嘅經驗就代表全日都冇收車?
護主使唔使護到咁樣啊