hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 研討796系將南走線
開啟左側

研討796系將南走線

10598C 發表於 2019-2-10 22:54 來自手機 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2019-2-10 22:28
而家796c/p/x走線都唔係最好走線.

三條線都要兜成20-30分鐘先上到公路, 比你做頭站果個都唔會接受.

回程唔入調景嶺PTI等比議員插
boco1211 發表於 2019-2-10 23:32 | 顯示全部樓層
我建議796P 改少少,做TKO站嘅客,尚德改返係對面上車,但就放棄調景嶺出尖沙咀啲客

藍色:返TKO走線,唔停富康花園,改停寶盈花園、將軍澳站(290站位)
紅色:出市區走線,唔入調景嶺,尚德改返係對面上車。另建議係黃色圓圈(是但一個)到加設分站,方便返調景嶺啲客

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
fleetline 發表於 2019-2-11 17:49 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-2-10 22:54
回程唔入調景嶺PTI等比議員插

所以留返條796x唔改等佢地可以轉車去PTI落,
加上今次最大受惠者係同一政黨服務的地區,
同E22A問題顯然唔同.

儲錢
fleetline 發表於 2019-2-11 17:50 | 顯示全部樓層

boco1211 發表於 2019-2-10 23:32
我建議796P 改少少,做TKO站嘅客,尚德改返係對面上車,但就放棄調景嶺出尖沙咀啲客

藍色:返TKO走線,唔 ...

睇落比而家796p仲要兜
儲錢
ViviTse 發表於 2019-2-12 01:43 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2019-2-10 15:34
796P最好拆2條,但可惜冇資源及客量可能不足

其實最主要係客量問題,296D非繁客量真係有d慘淡;如果796P全日而繼續兜尚德,296D可能更受影響,而796P就拆線無望。至於日出康城,基本上無論係290X、796P、98S邊款走線都好,都係極兜;叫做可接受少少ge有798B、X90、98D(特)呢d走線......

所以如果為全將軍澳南利益黎計,296D延長至調景嶺;796P日出康城(經將南)直出、飛尚德、飛調景嶺,會係最善用資源。
但區議員肯唔肯就另一回事(尚德係296D無咗總站之餘,無埋796P;調景嶺搭開平車,突然要畀貴d;將南/日出康城本來有望796P全日,依家客量未必夠)
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
10598C 發表於 2019-2-12 02:04 來自手機 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2019-2-12 01:43
其實最主要係客量問題,296D非繁客量真係有d慘淡;如果796P全日而繼續兜尚德,296D可能更受影響,而796P就 ...

798B都叫可接受?
撇除坑口既得利益者,康城798B上車同98S一樣咁兜,仲要陪塞隧道公路一次先,真係唔知好係邊到

796P要同296D重組,首先要尚德議員唔好帝化296D,仲要九巴減價,咁都係諗下好啦
議員爭取左咁耐,296D都延長唔到去調景嶺
ViviTse 發表於 2019-2-12 02:20 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-2-12 02:04
798B都叫可接受?
撇除坑口既得利益者,康城798B上車同98S一樣咁兜,仲要陪塞隧道公路一次先,真係唔知好 ...

接唔接受任何一條線就見仁見志,但就算798B我喺 "將廣" 起計,去沙田ge時間係可以接受:一來唔洗迫N班車上地鐵,二來直車、時間比798仲要快。
而 "尚德" 起計都ok:去沙田有直車,停正樓下,時間又比798 / 296A+88X 快。
而 "坑口" 起計算快:去沙田有直車,快過798。

至於 "康城" 話快唔快,話慢唔慢:最快出區係X90(消防學院,其實唔到康城),其次係98D(特),而再數已經係798B。
798B 唔係快,但相比同區其他路線(290X、98S、796E、796X、796P、"A29P")已經好好多,
所以我會話X90果種行法係希望ge方向,98D(特)果種行法係爭取ge方向,798B果種行法係底線。

"陪塞隧道公路一次" -- 咁我諗行山路以外ge所有車都要塞公路..........

"首先要尚德議員唔好帝化296D,仲要九巴減價" -- 前者仲有些少希望,後者幾乎0:
望吓隔離㗎98A/98C/98D,再望吓296A/296C/296D,唔加價已經執到。
而區議員果邊,睇吓遲吓又會開咩線條件交換(例如將埔、將馬、過海線等),否則又係唔洗諗
10598C 發表於 2019-2-12 02:34 來自手機 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2019-2-12 02:20
接唔接受任何一條線就見仁見志,但就算798B我喺 "將廣" 起計,去沙田ge時間係可以接受:一來唔洗迫N班車 ...

喂阿哥,你講緊對於康城嚟講邊種走線可接受吖,我梗係同你計康城需時啦

坑口唔駛入寶林,梗係快左
尚德至坑口走線一樣,都梗係快左
但康城唔係吖嘛,康城要兜尚德再都坑口,同98S兜盡坑口全圈同寶林有咩分別?

咁嘅走線對於頭站隨時仲衰過坑口口中嘅98C,98C去程坑口之後只不過直行寶林北路就上山
將心比己,你覺得咁樣走線對於康城真係可接受?
定係係坑口直出就屁股指揮腦袋?

鬼唔知X90的士式走線係最好,但唔該落地少少,將軍澳冇幾多條線可以一個小區就直出
都未計X90唔入康城..........

對於康城嚟講,98D特兜坑口全圈已經係極限,除左的士走線之外,正路應該係康城+坑口半圈

最後,唔該望望798B走線先,佢係環保大道後先上一次隧道公路,再落尚德、坑口,最後先再上隧道
咁嘅蝴蝶式走線唔趕康城客就奇啦
ViviTse 發表於 2019-2-12 03:06 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-2-12 02:34
喂阿哥,你講緊對於康城嚟講邊種走線可接受吖,我梗係同你計康城需時啦

坑口唔駛入寶林,梗係快左

"對於康城嚟講,98D特兜坑口全圈已經係極限" -- 咁如果98D(特)係極限,咁換言之全個康城所有巴士公司、所有巴士路線之中,只有98D(特)係可接受?798B走線係同98C一樣咁上下,走線接受程度相近,咁比較點就在於收費,98C $10.5 VS 296C/796C $8.3/7.9(796C加價前N年一直keep住ge價位),
而798B $10.5/10.0(798B加價前一直keep住ge價位) VS 觀塘 ge 88X $10.2,所以798B走線係麻麻,但係底線,
而798B走線好過98S原因唔係在於坑口直出、定兜寶林,而在於「寶林燈陣」,唔知你有無試過「寶林燈陣」ge威力,係可以停車時間係行車時間ge倍數........

所以我係話798B係底線,98D(特)先係應該爭取ge款.........

而行坑口半圈,而唔係全圈呢樣,我傾向支持,問題係停「坑口站」定「培成路」效果會差好遠。
唔洗講都應該係共識,「重華路」必定係全小區最好客,無論北至醫院/坑口村,西至厚德邨,東至明德邨/煜明苑,南至蔚藍,都可以喺呢個站上落。
而如果行下半圈(培成路),蔚藍、東港城都仲會保得住,但厚德(東)、明德、坑口村、富寧等等就已經會倒走咗一堆客(仲要富寧有$2機),
所以以ACD/SCP(觀塘/旺長/尖咀呢種每小區ge「基本線」)線黎計,停「坑口站」會係行半圈ge底線,全將/半將果d(將荃/將馬/將沙/將埔/etc)另計。
但問題係坑口站本身放咗98A、298E、91M、91S、296M、101M等等,任何一樣都係其他區接駁至將軍澳ge交通,要騰空位置並唔容易.........
所以半圈就更難成事
10598C 發表於 2019-2-12 11:52 來自手機 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2019-2-12 03:06
"對於康城嚟講,98D特兜坑口全圈已經係極限" -- 咁如果98D(特)係極限,咁換言之全個康城所有巴士公司、所 ...

你根本九唔搭八,說話毫無邏輯可言
我同你講走線你同我講價錢?

798B兜盡尚德同坑口,燈陣完全不敗於寶林,入尚德之前重要陪塞將軍澳隧道公路一次
結果係因為價錢同觀塘巴士線差唔多,而條走線就叫可接受??兩樣野根本係唔同嘅比較點
定係再一次係因為坑口直出,就屁股指揮腦袋,要各種歪理力保798B?

如果市區線就要兜坑口全圈,咁你都係放棄吧啦
根本冇人話過行坑口半圈就要行坑口站,係你一個人由hkitalk一直講到Facebook,不斷洗版要求A29等線塞入坑口站
跟住就用一啲冇人認同嘅邏輯,去ban人地行半圈,真係goodest logic

行得全圈就預左趕走前段嘅客,如果行全圈真係著數嘅,A29、E22A、798、694、290、290A一早行左全圈,連98S係RDP都比人建議改行半圈

連你一直捧緊嘅798B係行半圈

你叫得康城用798B,唔該以後唔好比我見到你怨98ACR行山

98D特走線對於市區線係極限
合理得嚟而夠客嘅走線只有康城+坑口半圈