hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 研討796系將南走線
返回列表 發新帖
開啟左側

研討796系將南走線

ViviTse 發表於 2019-2-12 20:13 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-2-12 11:52
你根本九唔搭八,說話毫無邏輯可言
我同你講走線你同我講價錢?

第一,價錢同走線係有關連,唔該諗清楚先出黎噏。
如果收特快價,但係唔係普通線ge定線都快過佢,咁乘客會搭邊樣?

如果你真係覺得798B係慢到不得了,咁算數,即係你覺得全個康城只有98D(特)係OK? 定抑或你有其他見解,而我誤會咗你?
A29放入坑口站絕對係好事,你自己試吓揾日分別企去「重華路」、「坑口站」、「培成路」,好明顯係會見到客量分別。

"行得全圈就預左趕走前段嘅客,如果行全圈真係著數嘅,A29、E22A、798、694、290、290A一早行左全圈" -- 唔該你望清楚我上面寫咩:"以ACD/SCP(觀塘/旺長/尖咀呢種每小區ge「基本線」)線黎計,停「坑口站」會係行半圈ge底線,全將/半將果d(將荃/將馬/將沙/將埔/etc)另計。"
我係講每小區目標係ACD/SCP線最多只兜1區:例如寶林兜康翠、康城兜坑口(98D常規班次除外)、將南兜彩明、尚德直出,而你舉果d全部都係全將/半將線........... 唔該睇清楚先講好冇
再者798系係全將/半將類別ge線,所以唔應該同ACD直接比較,反而務實d諗如果有機會開將埔/將馬,分拆條康城-康翠-沙田-大埔線仲好
"RDP都比人建議改行半圈" -- 如果RDP改親都一定係好、改親都一定係著數,咁我無嘢好講。

"你叫得康城用798B,唔該以後唔好比我見到你怨98ACR行山" -- 我係講798B只係底線,換言之康城區內796系+98A(特)/98S一定係首要要執ge,其次若情況許可再檢討798B,而98D(特)係接受範圍之內,而唔係我叫康城用798B,而98ACR行山問題不在於要兜山,而係每區應有合理時間出區線,正如康城區796系不合理、E22A康翠區不合理等等,而且係人口/客量覆蓋面過多,未有足夠資源服務、過於兜路導致趕客,如果你揾次下繁去搭將軍澳線望吓就會好清楚點樣「趕客落鐵」法。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
10598C 發表於 2019-2-12 21:03 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2019-2-12 20:13
第一,價錢同走線係有關連,唔該諗清楚先出黎噏。
如果收特快價,但係唔係普通線ge定線都快過佢,咁乘客 ...

價錢同走線當然有關係,但係係同取道公路與否有關,同區內走線關係微乎其微
拿,好簡單
市區線嚟講,極限係康城+坑口半圈,除左91重組開清水灣>坑口>觀塘線,我會贊成行全圈

跨區/新界線,極限係行半圈後嘅98S
連RDP都建議98S行半圈,明顯反映大趨勢係行半圈多過行全圈,亦都係大家受落嘅做法

798B嘅區內走線對於康城嘅市區線嚟講,係不可以不可在

如果你認為798B係冇問題,唔該唔好比我見到你怨98ACR要行山
閣下及閣下嘅鄰居對於98ACR嘅怨氣,早已聞名於本版以致Facebook各巴士專頁上

fleetline 發表於 2019-2-12 22:48 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2019-2-12 01:43
其實最主要係客量問題,296D非繁客量真係有d慘淡;如果796P全日而繼續兜尚德,296D可能更受影響,而796P就 ...

而家將南大約分左尚德, 調景嶺, 將軍澳站周邊, 將軍澳南海邊, 日出康城,
搵一條線做晒預左兜路兼吃力不討好,
又或者咁講, 以將南道路設計, 要搵兩條線做各小區先令乘客滿意.

將南近海邊/近地鐵是但一方交返比296C/D做,
自然新巴堆線可以直去, 減少兜路自然吸引頭站乘客.

儲錢
fleetline 發表於 2019-2-12 22:55 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-2-12 02:04
798B都叫可接受?
撇除坑口既得利益者,康城798B上車同98S一樣咁兜,仲要陪塞隧道公路一次先,真係唔知好 ...

只要拉長296D同時班次作出提升, 及早繁增加尚德開出特車, 議員基本上唔會反對.
剩係拉長但又唔加班加車, 變相令原有乘客更難上車, 議員當然會反對.

儲錢
10598C 發表於 2019-2-12 23:18 來自手機 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2019-2-12 22:55
只要拉長296D同時班次作出提升, 及早繁增加尚德開出特車, 議員基本上唔會反對.
剩係拉長但又唔加班加車,  ...

議員都係要面對票價問題
ViviTse 發表於 2019-2-16 03:39 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-2-12 21:03
價錢同走線當然有關係,但係係同取道公路與否有關,同區內走線關係微乎其微
拿,好簡單
市區線嚟講,極限 ...

我反而唔係咁睇。講之前希望證清一點,我意思係康城咁多條線裏面,比798B更有問題ge大有人在,所以重組框架下,首要係重組咗796/98/290Xge行法先,而798B係「袋住先」,重組晒796/98/290X之後再下步先再郁798B,而我意思係98D(特)係可以接受,重組晒796/98/290X/798B之後都未必需要郁98D(特)咁解。同樣道理,如果坑口出荃灣搭290唔快過地鐵,仲要塞寶林燈陣,我自己問心都未必咁誠心等到有290都唔落地底,但問題係呢d全將/半將線一來各區share兜少少避無可避,二來更值得重組ge線(例如好似你上面開埋名ge 98ACR)多的是,我都會「袋住先」,先重組更值得重組ge,而重組後仲可以先再考慮搞呢d全將/半將線。當然,康城ge巴士應該要合理時間出區我係同意,所以如果問我798AB應該點重組,我會認為798AB應該要取消,而開一條798P康城(經廣明)直上康翠經山路走,只不過首要係重組796/98/290X,而798B唔係首要要斬ge,所以簡稱做「底線」,唔代表佢無問題。逐樣黎講:
91重組開清水灣>坑口>觀塘線,我會贊成行全圈

呢個我反而會贊成佢(簡稱做91X,方便陣間討論)行半圈,清水灣開(經坑口道)、昭信路、煜明苑、坑口站(回程重華路)、德富樓、頌明苑出觀塘。

如果91X開得成,換言之會同102、102B、103正面競爭,咁即係定線要夠直:91X比103行多咗昭信路同常寧路果段,但車程影響不大,價錢會較平,亦同樣方便,易吸客,順便做埋清水灣落地鐵站轉乘客。
坑口北(富寧)一帶居民如果想出觀塘,一係過對面搭102B(回程就重華路行翻去),一係就102/地鐵,91X咁行即係同102行法一樣,價錢仲會較合理,停站位相約易吸客;就算畀91X行全圈,都唔見得去程會有客喺重華路/培成路死等91X唔去102,回程唔見得會有客為咗停培成路而唔係坑口站而死等91X唔上102。

連RDP都建議98S行半圈,明顯反映大趨勢係行半圈多過行全圈

我唔認為上得RDP ge就一定係大趨勢、反映主流意見,某d時候係,但唔係每次都係。例如692P當日拉入坑口係唔係主流意見呢,彩明無咗總站唔見得會有支持聲音,尚德就唔關事,坑口逆兜再順兜先出區,分分鐘慢過E22A出區要用ge時間,仲要站位停得差到咁,幾誠心ge客都落晒地底啦,咁果次RDP我絕對睇唔到點反映主流意見........

就當「98S改行半圈」係咪「大家受落嘅做法」呢樣嘢我唔comment:第一,我諗「飛寶林」會係康城ge意願多過「改半圈」,只不過係「有好過無」咁解。第二,如果「改半圈」麻煩執執下半圈d站位,唔好話淨係少數人衝出黎話停培成路成個坑北都做唔到,其實試下揾次去望吓重華路/坑口站,同培成路客源/量就可見分別......... 以98系為例,見過唔少坑口北(富寧一帶)客係索性重華路落然後行翻去,分分鐘唔慢過98系塞果幾枝燈,而停坑口站ge車(例如102)係可以見到有客會由坑北/厚德一帶行過去上落,但培成路上落車ge,基本上只得南豐出黎ge客,相信呢個亦都係淨係中秋改道ge 792M都停坑口站唔停培成路ge原因之一。合理推斷如果改行下半圈只停培成路係會趕客落鐵,長途全將/半將線除外(A29/290/290A/798/798B/893/將馬)。

而應對方法有幾個:第一,可以話問題根本唔存在,保鐵,咩都唔洗郁。第二,改經坑口站,而將298E、91S總站踢出坑北,坑口站只作中途站,296M踢出坑口。第三,理性d討論,坑口站要畀康翠、清水灣、工業邨一帶乘客作轉乘之用,因此算係「總站區」,無辦法再容納更多巴士落坑口站之中——唔不防進取d諗吓「常寧路(近名成街燈位,按一下去Google Map查看)」劃個巴士站「安寧花園」,行下半圈果時唔停坑口站/南豐,只停「銀澳路」、「安寧花園」,富寧ge客行過黎都只係遠坑口站少少,要轉乘地鐵ge又方便咗(仲可以順便整個雙向分段去KO康城113太貴ge問題),去南豐ge都唔會遠好多。

798B嘅區內走線對於康城嘅市區線嚟講,係不可以不可在

老實講一句,798B開線至今,我未試過喺坑口上落車,但尚德/將廣堅係唔算太慢,而我絕對唔反對798B cut坑口/將南任意一者,甚至成條cut咗去換開798P。但如果cut站之後,因為環保大道站位其實唔係真係咁方便等等原因而繼續客量差,最後班次拉疏未必係想像中咁好,而將南比起坑口可能會係一個更大ge輸家........ (798將南比坑口更慢)

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
10598C 發表於 2019-2-16 12:08 來自手機 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2019-2-16 03:39
我反而唔係咁睇。講之前希望證清一點,我意思係康城咁多條線裏面,比798B更有問題ge大有人在,所以重組框 ...

如果你堅持認為798B係可以袋住先,咁我認為討論可以結束,皆因我一直認為798B走線對於康城而言,同98S一樣咁差,甚至係有過之而無不及

91同103重組嗰到,理想的話會係103同91交換目的地,103經清水灣道去彩虹鑽石山,91經坑口全圈出牛頭角站循環

當然小巴同巴士重組係有相當難度,估計發生嘅可能性唔高
白濱 發表於 2019-2-21 16:28 | 顯示全部樓層

本人之前都返過一年多時間去九展返工, 以前都係由廣場行去唐明街搭296D, 之後就改左搭796P. 當然前者班次穩定但貴, 所以放工都會揀796P, 最重要係一出將隧富康站就落. 走線就無得搵日出康城比, 住得入面都預左時間, 因為入面係地區路線設計的問題, 唔關巴士(九/新)事, 揸車及shuttle bus都係行同一條路. 所以無得怨...   

走線方面, 796X/C 我又唔覺得好兜, 最煩反而係要兜入彩明苑.. 如果要比較兜((小弟都住過將北) 新巴796X/C頂多都係兜將南市中心, 之隧道出再行觀曉去到九龍. 九龍塞就唔關巴士公司/將軍澳事啦. 但以前將北搭出旺角/尖沙咀已經唔同感覺, 巴士上山落山作為乘客VS巴迷的反應係好不同. 事實作為乘客都知巴士唔會快好多, 但只少都知上車大約15-30分鐘內乘客肉眼見到/去到想去的目的地, 已經係合乎左乘客對巴士的期望.