hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 歷年邊條新鐵路對巴士、小巴造成最大衝擊? ...
開啟左側

[問題] 歷年邊條新鐵路對巴士、小巴造成最大衝擊?

053h4 發表於 2019-2-13 20:44 來自手機 | 顯示全部樓層

PB602 發表於 2019-2-13 21:03 來自手機 | 顯示全部樓層
XA2Plus 發表於 2019-2-13 17:14
//港島線一開始興建, 中巴就作出180度轉變//

咁720、721、722、780同781依D係乜?

東區走廊線開辦時港島線尚未通車,而運輸署當年強制中巴7系線要按照豪華巴士車費等級收費,避免日後同地鐵競爭,而且唔準全日服務。後來中巴極力爭取,先至批准調低車費。

地鐵港島線通車時,因為借貸太多,利息支出鉅大,幾乎搞到資不抵債要清盤,後來政府注資先解決問題,所以港英政府當時會用盡一切方法去避免巴士同地鐵競爭,八十年代初幾乎無新嘅隧道線開線,新市鎮屋邨線唔可以過大角咀,新界市中心線唔可以過佐敦道,否則巴士搶客政府又要再注資地鐵。
 樓主| 271_N271 發表於 2019-2-13 21:11 | 顯示全部樓層
XA2Plus 發表於 2019-2-13 17:08
計影響就將軍澳綫同輕鐵

將軍澳綫基本上17年來影響一直持續,仲有增無減

唔該呢位師兄先我都有了解過將軍澳嘅情況
因為我以前都有留意69_呢堆路線嘅演變

不過目前只係知道:而家將軍澳居民比較傾向坐地鐵
網上資料暫時只係搵到當年計劃取消嘅路線
但係如果我想做前後比較,就需要知道未有地鐵前,巴士嘅使用情況,
唔知喺邊度會比較容易搵到呢?

唔該晒
 樓主| 271_N271 發表於 2019-2-13 21:18 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-2-13 17:24
「鐵路優先政策」定義係咩?

有人當話寶個6頁紙話"本署會繼續提倡充分運用鐵路,並以其他公共交通 工具提 ...

唔該呢位師兄先

「鐵路優先政策」嘅定義,個人認為根據當年首次出現呢個概念嘅文件會比較準確

《邁步前進:香港長遠運輸策略》(1999)
「鐵路是既環保又具效率的集體運輸工具。假如日後的策略性發展都以鐵路沿線地點為核心,則不但可減少市民對道路交通的倚賴,而且更有助提高鐵路網的效率,從而確保票價維持在市民所能負擔的水平。

鐵路將會提供' 主幹' 運輸服務,其他公共交通工具則會為鐵路網提供' 接駁' 服務。我們會闢設一些泊車轉乘設施。

專利巴士將會為鐵路提供更多接駁服務。我們會在方便的地點闢設巴士交匯設施,以減少由' 點到點' 服務路線造成的重疊。在挑選新的巴士線時,會特別考慮這些因素。」

而我今次主要係針對一啲針對鐵路落成而削減巴士嘅行為

053h4 發表於 2019-2-13 21:25 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| 271_N271 發表於 2019-2-13 21:27 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-2-13 19:03
論鐵路落成對巴士、小巴服務影響,
可以係因(直接陷入競爭劣勢→取消,例如城巴629),
可以係果(有東涌線, ...

唔該呢位師兄

其實我係讀新聞嘅,嚟緊要做一集時事節目,暫定係呢個題目

可能我#1提供嘅資訊比較少,
我之前做過啲research,發現過去新鐵路落成時,
運輸署嘅計劃,同乘客實際嘅選擇,都有頗大出入(當中以馬鐵及觀塘延綫更明顯)

以馬鐵為例,翻查昔日報道,運輸署連681都認為要削減,
但係事隔接近15年,今時今日嘅681仍然非常受居民歡迎
其他路線仲有81C等(當然81C主要收入來源係咪來自馬鞍山,係另一個問題)

背後反映嘅問題,係咪運輸署經常錯判市民嘅選擇?
一來對部分地區嚟講,陸路交通同鐵路喺時間上嘅差距,未必真係咁大?
二來除咗時間之外,乘客仲有好多考慮因素,選擇坐咩車出街?
10598C 發表於 2019-2-13 21:33 來自手機 | 顯示全部樓層

將軍澳線就肯定係近十幾年嚟最大影響,到而家都有影響緊將軍澳交通,即使鐵路飽和都仲係居民出行嘅主流選擇

近少少南港島線除左590A直cut、兜巴車落629到之外,仲可以比市民避開香港仔隧道塞車問題
Toz 發表於 2019-2-13 21:41 來自手機 | 顯示全部樓層

早期地鐵,政府出豉油,1975年出十幾億成立地鐵公司想起二三百億地鐵,而1975年政府一年總收入一百億都無(宜家六千億年收入,想起萬五億點睇),起好後當然要乘客出雞,唔係還唔起錢齊齊破產。你可以諗到點解會強硬保鐵。有d野要財政角度出發先解得通

到最近幾年起沙中線, 一個仙都唔洗借, 連上蓋發展都無, 全部政府出, 保鐵只到財政層面, 巴士爭得過地鐵, 咪繼續開law, 爭唔過日日運櫈, 摺左條線將司機同車分配去其他線, 呢個層面並唔算保鐵

ky927 發表於 2019-2-13 21:56 | 顯示全部樓層
我會咁睇,一條新嘅鐵路服務,應該視乎唔同地區會有不同影響;如

將軍澳線:
直接影響:過海線
較少影響:尖沙咀/油尖旺路線

南港島線:
直接影響:灣仔/金鐘線
較少影響:銅鑼灣線

我諗你可以比較出每條鐵路通車 比較那區影響較大,那區較少,可能會客觀啲
roquelcm 發表於 2019-2-13 22:05 | 顯示全部樓層

東廊700系列一直以來都係對付港鐵嘅最佳武器,18X都係,北角去中環大約十分鐘左右,798更加唔駛多講,贏得太多
密切關注耀東、筲箕灣、西灣河巴士服務