hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運E43問題
開啟左側

[問題] 龍運E43問題

kitarolo 發表於 2019-2-15 07:52 | 顯示全部樓層

睇返當年爛方案
設法借離島區議會嘅
聲音可能都係一個方向

事關A43往北區頭車係
0700,即係唔計通宵車/
的士,如要較早由東涌到
北區,應該係E34系轉279X,
兼且與A43車資相差不遠,經
青衣站轉一樣用多咗時間。

另外不如強行拉低A43
條數,0500~2400雙向都
有服務,0010~0450全凌晨
時段每20分鐘一班,咁樣要用
青馬轉乘都忿氣啲。
kitarolo 發表於 2019-2-15 07:59 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2019-2-15 07:51

講真,你去青衣/欖隧/
大圍轉車去上水/粉嶺都
唔洗個半鐘。東涌線係青衣
轉279X、E34A/B係欖隧轉
279X、E42去大圍轉火車,
雖然搭鐵要企係辛苦,E線仲
要唔一定包上到車,但不失為
一個辦法。

當然,如果你既目的地係非
279X/東鐵沿線,咁我就收聲。

279X北區走線與A43
相若,我諗問題在於目的地
不是東涌,而係嶼南或S52先
至去到嘅地方,如有條直接E線
哪怕真的是A43E嘅票價,都好過
前後三程車,馬鐵都未開頭車已經
有人要A41P青馬轉E線東涌再轉。

馬鞍山勉強叫有便宜但
轉折嘅辦法(E42青衣停站)
而家重點係A43嘅價實際上
考慮埋轉車,甚至E線唔一定
上到,付出遠超$30.9。
arfung 發表於 2019-2-15 08:18 來自手機 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2019-2-15 07:51
「袋住先」?
我明白你作為東涌居民有個心想龍運開E線,
但要行成兩個鐘先到北區,我係你都唔制啦!

其實現在龍運的「技巧」很高。
沒有E線途經但有需求的地區就會用種種理由令到你覺得搭E線轉車都好麻煩費時,間接焗人直接上A車。

不過現時往返北區和東涌/後勤朋友的確比較轉接和車費貴。但面對A/E線車費差距大近一倍,正常龍運都唔肯再開E車,會用各樣理由推卻。

總之要賺到盡。
你睇沙田新線A42一開盤收$27.7 (參考A41$22.3),大西北A線兜到過界去上$27.7, 咁耐以來暫時係得A47x有屈服過減價,就知道呢方面佢地企得好硬。
AVW28 發表於 2019-2-15 09:53 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2019-2-15 08:18
其實現在龍運的「技巧」很高。
沒有E線途經但有需求的地區就會用種種理由令到你覺得搭E線轉車都好麻煩費時 ...

講真,巴士公司有錢唔賺咩?唔好話龍運,城記都是「半斤八兩」咋!

好d既咪比你一啖砂糖一啖屎,衰d既屎都無得你食。

E43呢單野,大家有眼睇。
又要整到條線係新界東行大運,
又要唔肯cut短。
搞到無司機肯揸係巴士公司既責任。

A42既擺明就想開天殺價啦!只不過未到收北區價咁盡。
如果A42企硬既,其沿線無酒店和大型商場支持,

兼且唔入港珠澳大橋口岸既,其實預計客量都唔會太好(尤其淡季非繁)。

至於E42,雖然要入青衣,但行青衣西路都可以接受。
當然,E42其實係可以唔入青衣;
去機場沿線有E32(係部分時間兜青衣中部,如果龍運有心搞,呢個整條E32P解決佢),
去沙田可以搭249X(又唔係慢好多,兩線都落大圍既,如果話係去美林我無野好講)。

其實如果兩巴當初唔比E線入機場區,後勤區用A線做埋,結果又會係點?
LL3850
053h4 發表於 2019-2-15 09:58 來自手機 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2019-2-15 10:02 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2019-2-15 07:59
279X北區走線與A43
相若,我諗問題在於目的地
不是東涌,而係嶼南或S52先

有道理。睇E43單野,都已經知道龍運既態度啦!後勤區唔入,東涌市中心邊都唔掂下,仲要慢遊北區吐公。
佢想點?就係保住A43系既客量嘛!
無計,鬼叫E車成本高、收得平、回本慢。

想平?搭兩個鐘車。
想快?比多一倍錢。

上面有人話招標/比新城嶼巴做,
你估人地做會好過龍運好多咩?

LL3850
053h4 發表於 2019-2-15 10:06 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2019-2-15 10:12 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2019-2-15 09:53
其實如果兩巴當初唔比
E線入機場區,後勤區用
A線做埋,結果又會係點?

「當初」北區喺新機場
開嘅首日連A43都無添…
走咗個279P嘅物體出嚟
係有條區外人眼紅便宜嘅
東鐵阻礙巴士線發展咋……
港島無E11嘅地區用巴士轉
E11都唔見得會又貴又兜。

978有無人嫌貴要求
開便宜版本? 可以話
有九巴月票幫咗唔少人
唔轉車嘅優勢如果真係夠
市場,按里數收盡巴士公司
係好樂意去試行。

A43E(#4)於龍運角度
一樣係行車時間長咗而
無得比$30.9收得更高噃。

另一個可行嘅方案
就係往後加票價加E
唔准加A,縮減兩者差距。
053h4 發表於 2019-2-15 10:14 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kitarolo 發表於 2019-2-15 10:16 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2019-2-15 10:02
無計,鬼叫E車成本高、
收得平、回本慢。

想平?搭兩個鐘車。
想快?比多一倍錢。

請留意我上面嘅回覆
A43價去東涌或後勤區
貴得嚟都唔快先大問題。