hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 948巴士被批疏落又脫班 島民要求轉全日服務 ...
開啟左側

[報刊新聞] 948巴士被批疏落又脫班 島民要求轉全日服務

284 發表於 2019-2-17 19:56 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-2-17 19:07
荃灣線直去中環,930同930x 一樣全日wor, 盲反全日比D質素好無?

荃灣大過青衣咁多,海皮又有大把新發展,唔可以話盲反
FBI2 發表於 2019-2-17 20:15 來自手機 | 顯示全部樓層
roquelcm 發表於 2019-2-17 17:50
明知青衣來往港島區需求大,兩巴偏hea做,有副好牌唔識上

九巴唔hea做,平日有加班車做回程,但新巴回程經常甩班,我認為948應該改行時段制,取代梅花間竹。
kmb71k 發表於 2019-2-17 20:15 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-2-17 18:02
睇下灣仔區議會講咩,明明有鐵路為優先政策,不斷係灣仔區道路加班,又唔理港島巴士服務水平低劣,係一家 ...

請你俾啲實質證明而家九巴想做港島區內路線
以上回應,是否可行?是否合適?
GW4866 發表於 2019-2-17 21:02 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2019-2-17 19:34
主要係城巴較為進取,一投到930就全日,仲有係鐵路沿線,相反934,935,336(936),948唔近鐵路就一直未真正 ...

當年930開線係替代荃灣渡輪服務,唔到佢唔全日
打開門,行出去,去遠啲!
noname617 發表於 2019-2-17 21:13 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-2-17 19:04
唔經大腦那個係你,948開全日尾車跟930X同978有咩問題?
盲反948全日講清楚好D
...

下,e架個po係講緊948要求轉全日,已加半全日緊已經脫班,覆我條友無啦啦引930x南行尾車同978南行尾車時,牛頭唔答馬嘴!話我唔用腦,講緊島民要全日過海巴都唔太想駁車落去轉東涌線!咁都有錯?
lsc04d11 發表於 2019-2-17 21:26 來自手機 | 顯示全部樓層
當有人話龍門居可以大批人有962系唔搭,寧願59m/x轉960/1 繁時有p都話要爭條962G  青衣人搭下車去青衣站坐鐵過海都係。。。。  (我重申番 我個人覺得佢地自己硬要扮快幾分鐘 我個人就享受平啲又總站上坐耐少少既一程直接車程)  想948全日到 要搵多啲好似我咁諗 而(暫時)唔介意等半粒鐘先上既車(當然計住時間/望住eta先排) 但如果冇堆有心人專登等佢 邊有data support 948全日
 樓主| ricky 發表於 2019-2-17 21:43 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2019-2-17 20:15
九巴唔hea做,平日有加班車做回程,但新巴回程經常甩班,我認為948應該改行時段制,取代梅花間竹。 ...

如果948係獨營,一早做到全日。
前荃葵青區居民
HF3204@243M 發表於 2019-2-17 21:48 | 顯示全部樓層
249X 咁既客量都全日到

我唔信948做唔到

攞明橙橙唔想特登空轉開咁多架車入嚟青衣
kingprowm 發表於 2019-2-17 22:46 | 顯示全部樓層
真係唔明新巴班人個腦諗乜,自己冇能力或是冇心做,點解唔索性主動放棄左佢俾九巴做晒

到時新巴唔駛再搵車幫 948 加班,便可以做返好佢最愛既港島區內線
roquelcm 發表於 2019-2-18 00:59 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2019-2-17 22:46
真係唔明新巴班人個腦諗乜,自己冇能力或是冇心做,點解唔索性主動放棄左佢俾九巴做晒

到時新巴唔駛再搵車 ...

係,情願行燒油錢嘅914,都唔加密948
密切關注耀東、筲箕灣、西灣河巴士服務