hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 西部走廊「荔景站方案」
開啟左側

西部走廊「荔景站方案」

cat666 發表於 2019-2-20 20:06 來自手機 | 顯示全部樓層

其實,若是地鐵起,成個計劃就唔同啦,分分鐘去到荔景就完,又未必挖隧道,出左大帽山行架空跟荃灣路去茘景。此外,以前政府起基建,封路就封㗎啦,係依家先咁麻煩,你估起東涌綫同三號幹線,葵涌道咪又照封二綫三綫去做。今時今日再講點解晤這樣,那樣起,不如解決下係美孚同尖咀呢啲行成條街的轉車站改善方法吧!
eternalflame 發表於 2019-2-20 21:01 來自手機 | 顯示全部樓層
cat666 發表於 2019-2-20 20:06
其實,若是地鐵起,成個計劃就唔同啦,分分鐘去到荔景就完,又未必挖隧道,出左大帽山行架空跟荃灣路去茘景 ...

以前人口同車輛數目同宜家相差幾多先?
就係因為要求提高左嚴謹左,所以基建工程考慮交通同環境緩解措施。咁不如所有計劃都唔好行EIA啦
 樓主| 香港黃毛小子 發表於 2019-2-20 22:32 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2019-2-20 19:43
即係話,所有貨櫃車用晒5號碼頭以南道路網就叫做有migitation?
你話到用明挖隨填起個站,但行人隧道又點 ...

唔該得閒現場親身視察下先LA。

嗰頭南少少已經有支路駁上葵涌道/青葵公路,真正行經嗰頭嘅貨櫃車根本唔多。

再講,我話輪流封閉其中一條行車線,唔係一封就封哂幾條,

而且可以用埋行人路/停車灣黎挖,上面鋪鋼板畀人行。咁樣最多只須封一條行車線。

路面容量依然足夠畀原有車輛行。

我已經講左N次起地下行人隧道唔一定要挖開路面,可以用臨時支撐結構承重受力。

呢個係唔影響地面交通既方法。

當年擴建大圍站就係用呢個方法,令東鐵行車不受影響。金鐘站擴建亦一同如是。

再講,大把地下隧道工程分開幾個部分,有啲用明挖,另一啲用暗挖乃兵家常事。

尖沙咀地下行人隧道/灣仔站連接利東街隧道都係咁起。

車站要明挖係因為工程範圍大,有地基結構支撐月台/大堂,同起隧道係兩碼子事。

唔好撈埋一齊黎講。
DIH 發表於 2019-2-20 23:16 | 顯示全部樓層

西鐵已經通車15年,發夢還發夢,無論諗得幾美好都冇可能再改,若果係話探討未來興建新線都話丫,點解要為不可逆轉之事實逐個post搶住覆,好得閒咩?
jpoon 發表於 2019-2-21 04:46 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2019-2-20 19:34
我已經講左,荔景站對出一段“貨櫃碼頭南路”,唔係出入貨櫃碼頭唯一通道。

仲有其餘8個迴旋處接駁其他 ...

你條西綫走綫係點先,唔係沿貨櫃碼頭南路起唔通係有一段入貨櫃碼頭?
既然係沿貨櫃碼頭南路起咁駛唔駛封路呀?封咗一邊行車綫咁三、四、五號碼頭點入去?
仲有你話封一條行車綫就得,係咪你話得就得先?起沙中綫馬頭圍道都要輪流封三條行車綫啦,就算係單軌嘅何文田至黃埔,德民街都要封兩條行車綫啦,真係可以只封一條行車綫嘅點解港鐵唔做?要明挖主要原因係下面泥土太軟,唔可以鑽挖,而唔係你講嘅原因囉
http://jpoon9394.blogspot.com/
cat666 發表於 2019-2-21 10:50 來自手機 | 顯示全部樓層
你們最大錯誤係用今時今日標準去起19年前嘅嘢,個標題係如果當年用地鐵方法去起,用今天個標準去度做乜啫。
cat666 發表於 2019-2-21 10:53 來自手機 | 顯示全部樓層

正如,今時今日,你係冇可能起到西九龍走廊和東九龍走廊一樣。彌敦道也冇可能畀你放條鐵入去!
rickywk 發表於 2019-2-21 11:33 | 顯示全部樓層
tonyng 發表於 2019-2-20 18:56
沒錯,包括港口貨運線及跨境城際客運服務。

咦,有無文件或者設計圖睇下,若果咁設計的話,當年荃灣西站填海範圍應該會比現時大
tonyng 發表於 2019-2-21 14:38 | 顯示全部樓層
cat666 發表於 2019-2-20 20:06
其實,若是地鐵起,成個計劃就唔同啦,分分鐘去到荔景就完,又未必挖隧道,出左大帽山行架空跟荃灣路去茘景 ...

地鐵起的話:

東涌線
===
長途車:東涌 -> 香港
短途車:荃灣西 -> 海濱花園 -> 荔景 -> ... -> 香港 (取代青衣特車)

西部鐵路走廊
======
新界西北 -> 荃灣西 (轉乘東涌線) -> 長沙灣 (南昌) / 西九龍 (九龍)

053h4 發表於 2019-2-21 18:28 來自手機 | 顯示全部樓層