hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 安達安泰將有特別車直落觀塘
開啟左側

[路線消息] 安達安泰將有特別車直落觀塘

transbus 發表於 2019-2-22 00:39 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2019-2-21 21:17
無腦、無長遠計劃的政府係幾可怕……

幾年前又要盲目聽從果堆唔知乜來頭顧問建議,唔俾開直車去觀塘;

可能係原先唔想塞爆觀塘,但係結果依家變成塞爆彩虹。

不過213M密到一個程度係,
小巴71AB已經少咗好多客。
如果71AB小巴識得玩開枝散葉,
整架71c屈落去福塘道,隨時有得救
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
10598C 發表於 2019-2-22 00:54 來自手機 | 顯示全部樓層
transbus 發表於 2019-2-22 00:39
可能係原先唔想塞爆觀塘,但係結果依家變成塞爆彩虹。

藍田站去福塘道定寶達/秀茂坪落觀塘站先?

如果係後者,寶達落觀塘站,署方隨時又話有98A拒絕申請,又話有同行要問下佢地先bla bla bla...

係得嘅話,再用71C名義開71D、71E、71F入埋安達、安泰、石礦場...
transbus 發表於 2019-2-22 01:07 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-2-22 00:54
藍田站去福塘道定寶達/秀茂坪落觀塘站先?

如果係後者,寶達落觀塘站,署方隨時又話有98A拒絕申請,又話 ...

梗係講後面嗰樣啦。

綠色小巴開枝散葉,就係有無限可能,
34M都可以爆條S上秀南,
89A又可以爆條C食中秀。

話唔定馬亞木掟106上去,
隨時鹹魚翻生㗎,
47都因為安泰開始發市
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
Toz 發表於 2019-2-22 01:12 | 顯示全部樓層

早繁 213 觀塘特別線係好事
就算停APM 都可以
觀塘法院入迴旋處, 返工時間係唔塞車, 九點之後先開始黎料
(唔塞車唔代表無車, 果度始終係迴旋處黎, 入去係要停係度讓, 咪當等一支燈)
藍田埋站先係乃野既邊緣, 東隧只要塞多少少就中招, 通常朝朝都會出事, 但時間唔算長

就算唔係日日經過觀塘迴旋處, 諗下塞車原因, 都應該估得到

至於會唔會快過協和街落山? 睇秀茂坪道去將軍澳道有幾快law, 果度朝朝都慢車
協和街就例牌食燈

10598C 發表於 2019-2-22 01:25 來自手機 | 顯示全部樓層
transbus 發表於 2019-2-22 01:07
梗係講後面嗰樣啦。

綠色小巴開枝散葉,就係有無限可能,

89系小巴分分鐘開埋落下秀,甚至開支線到翠屏來往淘大
不過89AC如果用接駁小巴計依然偏疏,但的確唔少人搭佢,牛頭角長期有人龍,做返密少少會好啲

106唔入觀塘市中心,加上都提出左唔做,機會相對嚟講真係渺茫

講開47,聽順利朋友講,呢條線靠賴安泰邨,而家簡直發到豬頭柄,又換大車又越做越密
kay 發表於 2019-2-22 08:56 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2019-2-21 21:17
無腦、無長遠計劃的政府係幾可怕……

幾年前又要盲目聽從果堆唔知乜來頭顧問建議,唔俾開直車去觀塘;

某程度佢無錯WO
佢開成堆線,就係想D人唔落觀塘轉車
分散去藍田(213M)彩虹(213A/214)東隧(613)大老山(88)
將生活需要分散到彩虹/油塘(214),九龍灣/淘大(89A/B/C/213X),九龍城/旺角(213D)

觀塘就算無直達車,都仲可以行去隔離D邨搭
問題係人越黎越多,老問題無車落觀塘呢個問題變得好明顯

但觀塘唔係剩係做區內人,外區人越黎越多,運輸署亦優先照顧返放工客
世界很簡單 人類很複雜
toyl 發表於 2019-2-22 09:11 | 顯示全部樓層

transbus 發表於 2019-2-21 20:20
13M特車行98A路都冇收貴。

但13M正線上去唔係否決咗?

會唔會呢條 213@ 會入一入寶達取代埋13M特車?
neoplan720p 發表於 2019-2-22 09:26 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2019-2-22 08:56
某程度佢無錯WO
佢開成堆線,就係想D人唔落觀塘轉車
分散去藍田(213M)彩虹(213A/214)東隧(613)大老山(88)

咁你會唔會因為推人去藍田 / 彩虹轉車,就重開93M全日,再加埋290(A),然後cut 哂93A、98A?

唔會架嘛。

同樣地,四順都大把人坐27、29M落彩虹轉,咁係咪又可以cut 哂23、23M、26M,唔俾人落觀塘?
岩,轉車的確唔應該推人落去觀塘轉;
但明知安達臣咁多人口,觀塘又咁多人返工,竟然可以無直車?
出面堆98A爆到死死下;93A、95M、13M老九自己本身又做得差。

安達臣人口一早有哂規劃,明知咁多人,再加埋去觀塘需求咁大,邊有可能靠外面幾條線去食?
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
kay 發表於 2019-2-22 09:36 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2019-2-22 09:26
咁你會唔會因為推人去藍田 / 彩虹轉車,就重開93M全日,再加埋290(A),然後cut 哂93A、98A?

唔會架嘛。

或者咁講,人口趨勢控制唔得幾多

但如果可以適當引導,好似運吉咁做,起碼可以拖一段時間
結果可以有兩個:引導成功或失敗

好多人話規劃有問題
但比你規劃左,最後唔一定係你想要結果

比你一開波開車落觀塘
又係咪100%一定成功?如果人口格局對觀塘倚賴唔大就唔得了

如果換轉其他區
係合理步行範圍內有車去到目的地
一般都係叫人行去搭,好少特登開新線

真係拎住呢把呎做人,大家可以諗下自己有無雙重標準(包括自己)

定係新區就大晒
世界很簡單 人類很複雜
miklcct 發表於 2019-2-22 09:57 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2019-2-22 09:36
或者咁講,人口趨勢控制唔得幾多

但如果可以適當引導,好似運吉咁做,起碼可以拖一段時間

新區有車落自己區嘅市中心應該係大哂喎,離山頂最近嘅墟市就係觀塘市中心,落觀塘可以話係必須,一切生活基本需求,例如買餸,都要喺觀塘進行。
進智公交