hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有深水埗區議員透露九巴願意延長6D至觀塘 ...
開啟左側

[其他] 有深水埗區議員透露九巴願意延長6D至觀塘

gu9434@24 發表於 2019-2-24 20:54 | 顯示全部樓層

99MAN 發表於 2019-2-24 18:40
一、彩虹道變相加價
二、6D去觀塘咁當初開6P做乜?
三、碌完彩虹道再碌牛頭角道你坐埋我嗰份

唔岩你聽姐 唔使按反對既
796C玩雙向方段都玩左成10年有多
九記有心搞既 實搞到

都係果句啦 九記肯加車而又俾足牛頭角<>美爭分段既咪由佢拉去觀塘
順便滿足區佬

6P目標係蘇屋插旗 第二期居民已經開始拎匙
全面入伙之後九記應該會有動作 你放心

總好過你搞埋同紅小接近一樣走線既6P (笑)
kmb71k 發表於 2019-2-24 22:31 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-2-24 13:21
其實一直都有702+22的轉車客(如果夾唔啱時間會有乘客入商場等車),6D拉長其實則面証明702都應該拉去西九 ...

1, 702而家唔係去西九龍?
2, 22幾時去咗觀塘?

以上回應,是否可行?是否合適?
kmb71k 發表於 2019-2-24 22:34 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2019-2-24 13:39
點解唔可以6P半全日或拉長296C?

296C會拉去海盈邨囉唔該
kmb71k 發表於 2019-2-24 22:35 | 顯示全部樓層

咁改法好阿茂整餅下喎

hk20020062 發表於 2019-2-24 23:20 | 顯示全部樓層
好明顯將來係 6P 全日而陰乾 6D
同時睇死 40 東行永久經長荔街
neoplan720p 發表於 2019-2-24 23:26 | 顯示全部樓層
無意思,
6D主打彩虹道,一定唔會 / 唔應該抬走。

咁對牛頭角打後來講,要兜完彩虹道先再去SSP,又太慢,毫無吸引力。(衰d講句,停旺角的296C分分鐘都快過佢)

當然啦,就算條6P理順走線,老九都唔會用額外資源去開新線(除非玩到大重組,which is unlikely according to the current trend)

早大半年,有段時間經常要來往觀塘至長沙灣(近興華街)。
有月票就坐40去到甘泉街轉35A、31B等等,都幾快;
無月票就用返11B、11D <-> 6D,都係收$5.8,夾岩時間車轉車,時間都唔算太差。
當然啦,始終11B、11D都唔係密車,如果想縮短候車時間,都可以轉15、16,不過總車資就要$6.8,值唔值得俾貴$1就見仁見智啦。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
hon_son_wilson + 1 + 1 精闢見解

查看全部評分

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
mauricengan 發表於 2019-2-24 23:48 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2019-2-24 22:35
咁改法好阿茂整餅下喎

當年6E 開果陣客似雲來,拎個意頭都好
10598C 發表於 2019-2-25 00:25 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2019-2-24 23:26
無意思,
6D主打彩虹道,一定唔會 / 唔應該抬走。

6D延長嚟主要都係做大流水

而家觀塘去深水埗,一係296C,一係地鐵,一係紅van,一係巴士轉巴士
一個塞旺角,一個塞人,一個貴班次又唔穩定,後面嗰個就一上一落浪費唔少時間,6D都唔算密

如果觀塘去興華街,唔係繁忙時間的話,搭觀美或者40都唔錯,行過去都唔係太遠,繁忙時間的話就要唔怕塞車難上小巴,否則都係地底見

BTW 13D/14/15/16轉6D係要比8.4

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 謝謝指正

查看全部評分

hon_son_wilson 發表於 2019-2-25 00:34 | 顯示全部樓層
Phoenix 發表於 2019-2-24 13:17
到時美孚去觀塘會唔會平過旺角去觀塘?
幾十年來,13D/14/15/16呢類綫就是收得不合理地貴!
...

只係6P/6D去觀塘不合理地慢...
hon_son_wilson 發表於 2019-2-25 00:34 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2019-2-24 14:11
加價+減班點解九巴唔願意? 參考40收費未係$8.8囉! 依家已經有6D轉乘11B/11D, 收費為$5.8! 點解依位深水埗區 ...

唔密車嘅轉乘難道會比直線吸引?

不過,坐住6D兜彩虹道,
亦都只係好過 有緣人轉乘 或者 迫港鐵 少少。