hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有九龍城區議員要求開辦九龍城至荃灣巴士線 ...
開啟左側

[其他] 有九龍城區議員要求開辦九龍城至荃灣巴士線

castanopsis 發表於 2019-3-3 06:06 | 顯示全部樓層

yclam 發表於 2019-3-2 12:56
講真,要求開辦荃葵往返紅土的巴士線都講左好多年。如果把12A延長至荃灣唔係唔好,但係:
1.一定會加價( ...

價錢問題有考慮過
12A本身多上落,唔適合雙向分段收費
我會屬意用以108模式處理,亦即——
全程$8.9,往荃灣方向直接收$5.1(或者第二個站就加分段),回程富昌邨>黃埔分段$5.1

當然往荃灣方向會等同賣大包
但考慮到條線本身仲要同屯馬線/紅小競爭
加上去荃灣既客主要都係九碼後上車,搭唔足全程
平均每程$7唔算太過分地平
2.如果沿12A沿線停界限街和太子道西,會否吸引紅土及九龍城區居民乘搭。
其實我反而屬意230X全日,學260X停尖沙咀及再沿下路往土瓜灣,以九碼為總站。九龍城方面,建議改42線於新界總站於荃灣西站或如心廣場。

12A拉去荃灣,主要服務對象會係九龍城碼頭/馬頭圍/九龍城/亞太區/深水埗海皮
上述呢幾區去荃灣,太子道西走毫無疑問係最快走線
龍翔道、尖沙咀、加士居道天橋走,車程反而慢唔少

至於紅土,係需要另外搞
無論點處理都好,都同延長12A方案無衝突
你話拉230X,要睇埋荃灣區既利益,呢度俾兩個問題你
1. 230X尖沙咀段點行?
2. 230X開咗之後,30X/234X你打算點重組?

castanopsis 發表於 2019-3-3 06:29 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2019-3-2 13:05
咪聽佢山草藥啦,正路唔係紅van見,就係落旺角太子轉車
就算以前有40直達,係得啟德年代先叫多D客去九龍城 ...

視乎你邊度出發,同去荃灣邊部分九龍城/馬頭圍/亞太區,唔係個個位都近紅小站頭
要轉車既,12A轉西鐵絕對係最快選擇
當然如果你話要去荃灣站附近咁可能又唔同講法
而呢個唔係我吹出來,係我聽當區居民,試過曬咁多種搭車方法之後得出既結論

我覺得用40個客量去斷定九龍城<>荃灣有無潛力,又唔係好公平
一來舊40對九龍城<>荃灣而言,始終稱唔上快
二來40真係只係做到九龍城,馬頭圍/九龍城碼頭一帶,40係完全做唔到

我會覺得
以九龍城一帶去荃灣,獨立成線或者有少少危
但拉長12A,加車唔多之下,係值得做

castanopsis 發表於 2019-3-3 06:50 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-3-2 21:01
其實跟61X最確保夠客

家陣鑽石山黃大仙已經有290/290A/290X/38/42C/40去荃葵
九龍城荃葵要開線,點解要走上去同自己堆線鬥搶?
如果你話跟61X行係快既,或者都仲可以考慮下
但望返車程數據,原來61X九龍城上車要用足足14分鐘先到永光,同一時間上12A已經喺南昌
更唔好話朝早龍翔道例牌倒塞黃大仙,跟61X行就算唔使塞到彩虹,都會受影響

我始終係覺得,九龍城去荃葵,最好既處理方法,係——
版友K58提出既38A同2D合併方案 + 12A延長至荃灣站/愉景新城(不停葵興芳)
兩者都唔使點加額外資源,但就做多咗好多嘢
GU9338 發表於 2019-3-3 08:48 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-3-3 06:29
視乎你邊度出發,同去荃灣邊部分九龍城/馬頭圍/亞太區,唔係個個位都近紅小站頭
要轉車既,12A轉西鐵絕對 ...

先唔講紅磡 > 荃灣 $5.1 呢類賣大包與否嘅問題

12A 深水埗啲燈位出名惡啃
最誇張係有次界限街微塞 , 南昌 > 翔龍灣我足足搭咗 35 分
由荃灣起步就要成個鐘,有咩吸引力 ?
就算荃灣方向有得飛橋,但海壇街啲燈都唔惹少

我都聽過 12A 轉西鐵嘅轉法 , 不過只限去荃灣西一帶
好多都係紅小或者荃灣線去太子轉 1/1A
紅土 - 荃灣線應該最少都要快過後者一截 , 如果唔係就唔見得有意思
請用文明來說服我。
castanopsis 發表於 2019-3-3 10:05 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2019-3-3 08:48
先唔講紅磡 > 荃灣 $5.1 呢類賣大包與否嘅問題

12A 深水埗啲燈位出名惡啃

12A往南昌方向,係快過回程唔少
九巴網站既行車時間資料都反映到呢點
(相同路段,網站往南昌站方向快近10分鐘)

講多無謂,既然ETA數據easily available
不妨科學少少,做下行車時間分析

———————————

往荃灣方向
九龍城去南昌站,要13.2分鐘(12A ETA)
南昌站去龍德街,全程公路,里數6.5km,8.8分鐘(參考80X彩虹>沙田圍)
龍德街去眾安街,5.5分鐘(參考39A楊屋道街市>眾安街)

所以,九龍城去眾安街,搭新12A,車程27.5分鐘

反方向荃灣至南昌站一段,應該需時差唔多
但12A南昌去九龍城,慢過去程9.1分鐘

故此,眾安街去九龍城,搭新12A,車程36.6分鐘

———————————

固然九巴ETA係計非繁時,繁時肯定要長多幾分鐘
但至少可以見到荃灣去九龍城車程,並唔慢
對比61X+290式走線,行車時間差唔多(差距喺5分鐘內)
亦好明顯快過舊40

至於紅小,車程要幾耐,要知情版友補充
但已知土瓜灣條紅小要塞死亡交叉、加士居道天橋
加上兩條紅小都有唔少時段要兜葵興芳,我相信12A唔會慢好多
考慮到兩條紅小都收$13-15,12A只係$5.1/$8.9
12A又會有唔少比紅小就腳既站位(龍德街工廈、熊貓酒店、愉城、九碼)
我覺得12A絕對會吸到客

而建議得12A延長,唔只target九龍城客,仲有南昌客
佢地去熊貓酒店、眾安街、愉城,搭西鐵並唔就腳
車程差唔多既情況下,12A相信唔會無生意

浸大小晴 發表於 2019-3-3 10:36 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2019-3-3 11:10 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-3-3 06:06
價錢問題有考慮過
12A本身多上落,唔適合雙向分段收費
我會屬意用以108模式處理,亦即——

價錢問題,我覺得可以考慮調轉 set,好似 702 咁,例如全程 $8.9,九龍頭站 $5.8,富昌邨東行 $4.4。咁最少都同 33A、58M 轉 36A 等價錢貼近少少。
雙向分段問題其實好睇乘客習慣,例如 796C ,好少人落車先拍,絕大多數早少少行咗去拍先,再中門落車。
s3n370 發表於 2019-3-3 11:14 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-3-3 06:29
要轉車既,12A轉西鐵絕對 ...

話你山草藥真係無話錯你,成日自己goodest logic+想像當現實。

先講理論,搭得西鐵,點解唔去紅磡轉?
路程更快路線更多。衰起上黎轉的士車多又唔貴。
交通情況亦唔差。
去南昌轉,貪單吊12A兼班次"頻密"?
貪界限街、太子道西塞車可以嘆耐D冷氣?
事實上,用紅磡轉車係比南昌更多人。
s3n370 發表於 2019-3-3 11:22 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-3-3 10:05
12A往南昌方向,係快過回程唔少
九巴網站既行車時間資料都反映到呢點
(相同路段,網站往南昌站方向快近1 ...

唔好老吹當事實啦,你老吹個時間,
非繁搭紅跑/渣車都係啱啱好咋。
小弟就做過無數次

繁時?隨時南昌站<->九龍城都未必得囉。
唔信的話,你不如試下搭早繁限定,
荃灣出油尖旺、太子落橋嘅特快班次先講啦。
早繁唔塞車,都要半粒鐘先到旺角啦
仲想塞深水埗燈陣兼去埋九龍城?
咪玩啦
castanopsis 發表於 2019-3-3 12:21 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2019-3-3 11:14
話你山草藥真係無話錯你,成日自己goodest logic+想像當現實。

先講理論,搭得西鐵,點解唔去紅磡轉?

上面講緊九龍城,你同我講去紅磡轉?你有無搞笑少少?