hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴反對設立黃泥頭至運頭塘小巴線
開啟左側

[其他] 九巴反對設立黃泥頭至運頭塘小巴線

FBI2 發表於 2019-3-1 08:18 來自手機 | 顯示全部樓層

九巴反對,因為佢想自己開線嘛
053h4 發表於 2019-3-1 08:24 來自手機 | 顯示全部樓層

反對其經營者邊有人支持。當然新城代表話引入競爭,就有人話搶小商人生意。
而家輪到大財團蝕錢,唔知南區區議員會唔會可憐大財團?
noname617 發表於 2019-3-1 08:25 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2019-3-1 08:18
九巴反對,因為佢想自己開線嘛

咁神早就開啦!覺得咁好揾,據我所知廣康的陳,王議員及前鄭議員,虛稱爭取好耐!
Edward_Chan 發表於 2019-3-1 08:25 來自手機 | 顯示全部樓層

咁多野講 夠人夠車做返好班次未 ? 無就收收皮啦
10598C 發表於 2019-3-1 08:27 來自手機 | 顯示全部樓層
開開開乜都話要開,自己條條線都脫班又唔理,又要生人霸死地!
AVW28 發表於 2019-3-1 10:09 | 顯示全部樓層

九巴憑甚麼反對?憑自己係大公司嗎?
影響82C客量?真係搞笑!
我想問馬鞍山呢邊,小巴26開左之後,87K有無受影響?87K咪一樣咁多人搭。
係!82C的確得幾班車,但我想問有咩係82C做到、小巴係做唔到?相反,有咩係小巴做到、82C做唔到呢?
九巴咁怕人地爭飯食,咁點解唔諗點樣做好d?
除非講穿左自己無能力改善,咁就更加無資格反對。九巴咁做,有失大公司既風範。

以下既內容係離題:
1. 當九巴今日避得開黃泥頭至大埔小巴,咁蓮塘口岸去大圍既巴士線呢?蓮塘大圍車一定係九巴志在必得架?係既話固然好;唔係既話,唔通又defence?
蓮塘大圍車唔好話唔關事(少少都有),條線經大埔既,even投到既公司唔拆線,只要係沙田區某d順路和就腳既位置有站(例如第一城),一樣可以對現有82C甚至73A既客量帶來影響(雖然好輕微,但都不能忽視)。
2. 係小巴版度有關既帖文,已經有人話條小巴線影響到73A。講真,我覺得小巴對73A既影響又唔算話好大,基本上各有各做,小巴做唔到火炭,73A做唔到馬鞍山。
離題一講,其實73A係咁多條火炭線裡面,最應該經駿洋邨既就偏偏唔經。理由係唔計811系小巴,就係得73A做到威爾斯醫院正門,當然88X都叫做到[威院後門既專科大樓,只不過要崗背街落車行幾分鐘兼過馬路]。
3. 上面有版友提到加老隧逆向轉乘,理論上可行,但實際上就未能方便乘客,因為要行天橋過對面。。

(唔好意思!講到1999)
LL3850
hadboy5 發表於 2019-3-1 12:47 | 顯示全部樓層

73A停正圓州角,點計都叫做左掛,同埋應該招標小巴行埔公然後73A落返來
jocosben 發表於 2019-3-1 13:42 來自手機 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2019-3-1 10:09
九巴憑甚麼反對?憑自己係大公司嗎?
影響82C客量?真係搞笑!
我想問馬鞍山呢邊,小巴26開左之後,87K有無 ...

73A始終係北區、大埔呢邊主導,兜入駿洋邨會影響兩區居民前往第一城及醫院既行程
流星☆雨 發表於 2019-3-1 13:43 | 顯示全部樓層
如果九巴願意提供服務又有咩所謂,到時當然跟政策辦事

但你九巴咁多年都無提供相關服務,就係自己抵死
趕客路上 理_得你
053h4 發表於 2019-3-1 14:12 來自手機 | 顯示全部樓層

其實個人好懷疑條線需求係咪真係大到應該開巴士。
其實如果小巴維到皮開小巴唔係壞事。但同理,有足夠大的市場應比巴士入場。