hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦303/303P/303X 烏溪沙-灣仔/中環/西環(循環線) ...
開啟左側

建議開辦303/303P/303X 烏溪沙-灣仔/中環/西環(循環線)

680B 發表於 2019-3-3 12:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議背景
980X981P開辦兩年間,乘客人數不斷上升,客似雲來,廣受馬鞍山居歡迎,固開辦不足兩年間已加班多達十次。馬鞍山各區區議員均要求980X/981P全日服務,惟服務可能與680/681重疊,固遲遲未有相關服務,滿足乘客殷切需求。同時,因部分地區人士反對,681未能延至烏溪沙,服務錦英、利安一帶,680亦面對相同困局,未能繞經馬鞍山海皮一帶。考慮到烏溪沙及海皮一帶人口不斷膨脹,短短7個往/於海皮之巴士站(即頌安至富安),行車時間約為10分鐘,已途經2019年之4.5個選區,可見人口頗為密集,固有足夠的乘客共同擁有一條全日過海路線,巴士公司應乘着此時機,在沙中線通車前,趁機拉攏一班過海乘客,及擴展轉乘網絡,減低沙中線通車後對巴士公司之衝擊。
由於巴士公司表示港島區巴士總站以達到飽和,難以尋找巴士總站停泊新的路線,固考慮全日服務後之980X/981P走線將不會於港島區設任何總站,不但可以節省來回港島區總站所需之行車時間,以便節省車輛及車,更可減輕巴士公司隧道費之負擔。
建議內容
由於980X981P由三間不同的巴士公司聯營,建議全日行走之巴士路線由三巴共同營辦,輪流開出班次,避免招標所需之時間及減低試行跨巴士公司之轉乘之障礙。
1.建議980X,981P於非繁忙時間合併行走,並改為全日路線,由新巴、城巴、九巴共同聯營,並更改路線號碼為303/303P/303X
2.路線303,烏溪沙灣仔(循環線)/西環烏溪沙,於每天上午0840-1440服務/星期一至五2130-2300服務,20/30分鐘一班,由三巴各派兩部巴士行走。
3.路線303X,烏溪沙西環(循環線),於星期一至五1500-1640,1740-2020及星期六日1500-2230服務,20/30分鐘一班,由三巴各派兩部巴士行走。
4.路線303P,烏溪沙中環(循環線),於星期一至五下午繁忙時間(1640-1740)服務,12分鐘一班,由三巴各派三部巴士行走,並由980X981P各抽調兩部巴士營運。
行走路線
303 烏溪沙灣仔 (循環線)
1.烏溪沙鐵路站 $20.2
2利安邨
3錦龍苑
4錦英苑
5新港城
6馬鞍山市中心
7福安花園
8頌安邨
9錦鞍苑
10欣安邨
11海典灣
12德信中學
13錦泰苑
14富安花園巴士總站
15亞公角
16沙田醫院
17青沙轉車站 $17/$11*
18西區海底隧道 $9.8
19均益大廈第二期$20.2(2130-2300起載點)
20西區警署
21正街
22東邊街
23修打蘭街
24港澳碼頭
25中環街市
26庶打道
27金鐘站
28入境事務處大樓
【中環灣仔繞道】
29東區海底隧道$10.4
30大老山隧道$6.1
31沙田醫院
32亞公角
33富安花園(不入巴總)$4.3
34錦泰苑
35德信中學
36海典灣
37欣安邨
38聽濤雅苑
39頌安邨
40福安花園
41海柏花園
42馬鞍山警署
43錦英苑
44錦龍苑
45利安邨
46烏溪沙站
行車時間:110分鐘
備註:可因應交通情況,於告士打道後改經維園道,而不途經港灣道、分域碼頭街、D11路、P2路及中環灣仔繞道前往東區走廊
服務時間
星期一至六 班次(分鐘)
0840-1440    20
星期日
0800-1000    30
1000-1440    20
港島短途班次開出時間
星期一至五 班次(分鐘)
2130-2300    30
303X烏溪沙西環(循環線)
2利安邨
3錦龍苑
4錦英苑
5新港城
6馬鞍山市中心
7福安花園
8頌安邨
9錦鞍苑
10欣安邨
11海典灣
12德信中學
13錦泰苑
14富安花園巴士總站
15亞公角
16沙田醫院
17大老山隧道$17/$11*
18東區海底隧道$9.8
【中環灣仔繞道】
19香港會議展覽中心(港灣道)$20.2
20菲林明道
21盧押道
22高等法院
23中銀大廈
24利源東街
25中環街市
26文華里
27西港城
28皇后街
29高陞街
30正街
31水街
32山道
33西區海底隧道$9.8
34青沙公路轉車站$6.1
35沙田醫院
36亞公角
37富安花園(不入巴總)$4.3
38錦泰苑
39德信中學
40海典灣
41欣安邨
42聽濤雅苑
43頌安邨
44福安花園
45海柏花園
46馬鞍山警署
47錦英苑
48錦龍苑
49利安邨
50烏溪沙站
行車時間:113分鐘
服務時間
1500-1640 20
1740-2020 20
星期六及星期日
1500-2000 20
2000-2230 30
303P 烏溪沙中環 (循環線)
2利安邨
3錦龍苑
4錦英苑
5新港城
6馬鞍山市中心
7福安花園
8頌安邨
9錦鞍苑
10欣安邨
11海典灣
12德信中學
13錦泰苑
14富安花園巴士總站
15亞公角
16沙田醫院
17大老山隧道$17/$11*
18東區海底隧道$10.4
【中環灣仔繞道】
19香港會議展覽中心(港灣道)$20.2
20菲林明道
21盧押道
22海富中心
23皇后像廣場
24砵碘乍街
25租庇利街
26林士街
27皇后街
28西區海底隧道$9.8
29青沙公路轉車站$6.1
30沙田醫院
31亞公角
32富安花園(不入巴總)$4.3
33恆輝街
34聽濤雅苑
35頌安邨
36福安花園
37海柏花園
38馬鞍山警署
39錦英苑
40錦龍苑
41利安邨
42烏溪沙站
行車時間:110分鐘
服務時間
1640-1740 12
服務調整
303/303P/303X開辦起,980X981P將有以下班次改動。
1.980X取消經灣仔特別班次
2.981P減至4,開出時間為1740,1805,18201835
轉乘優惠
港島方向
凡搭乘任何巴士公司,任何途經大老山隧道/青沙線,於大老山隧道/青沙轉乘站轉乘303/303P/303X即可享$11之轉乘價前往港島
99/299X<>303/303P/303X 兩程合共$22.4
新界方向
凡搭乘任何巴士公司,任何途經大老山隧道/青沙線,於大老山隧道/青沙轉乘站轉乘303/303P/303X即可以以下之轉乘價前往新界各區
303/303P/303X<>沙田線 兩程合共$17
303/303P/303X<>沙田/馬鞍山線 兩程合共$20.2
303/303P/303X<>大埔線 兩程合共$22.4
303/303P/303X<>北區線 兩程合共$24.3
303/303P/303X<>99/299X 兩程合共$22.4
轉乘優惠帶來之拆賬問題
往港島方向
建議向由不同路線轉乘303/P/X之巴士公司收取每位乘客$3轉乘費
城巴及新巴可向來自99/299X之轉乘客向九巴收取$2/$5之轉乘費
往新界方向,建議向303/P/X之負責巴士公司收取每位乘客以下之轉乘費:
1.沙田線,$6.2
2.馬鞍山線,$4
3.大埔線,$4
4.北區線,$5
5.99/299X,$2/$3.5
探討跨巴士公司轉乘之可行性
轉乘計畫能為巴士服務提供畫龍點睛之作用,參考現時屯門公路及大老山轉車站,不少來自屯元天,北區,大埔,沙田之巴士乘客均使用轉乘站,轉乘需求與日俱增,惟現時新界區之轉乘服務未能覆蓋至聯營過海線,令市未有意欲轉乘過海線,白白浪費轉乘站之功用,實在可惜。
參考接近路程、行車時間、隧道費之978,本線已能夠作一整個循環,收費高達$40.4(來回計算)對比978同一時間只能收取單向收費之$24.3,加上本線用車極少,突顯本線乃低成本高收費之作。固此,本線有大量的車費降低之空間作轉乘之用及吸納乘客及宣傳之用。
實際上,東隧/西隧/紅隧早已設跨公司過海路線轉乘優惠,推廣至大老山及青沙絕無任何硬件上的障礙。再加上近年來,673線甚至推出轉乘回贈計畫,轉乘沙田線可回贈$7.6,可見就算做到回贈仍未會到蝕本的地步。故此舉並非首創或未有先例,只不過是局限於同一巴士公司,亦為巴士公司帶來額外之盈利。考慮到地鐵之競爭日益增加,服務必須與時並進,三巴應攜手合作,鞏固巴士於公共運輸中之地位。本線由三巴共同聯營,固分賬時相對簡單,加上有關分賬有出有入,不會令到某一公司有任何蝕底的情況出現。
從上可見,本轉乘計畫能吸引三巴作一個試驗點,再研究能否推而廣之於全港所有之轉車站。增加巴士公司的吸引力及對抗不斷延伸至鐵路,開辦低成本,高回報之路線,不但能為市帶來便利,更可降低巴士公司加價之壓力,亦可舒緩未能沙中線通車後縮短至九卡之龐大交通壓力。
開辦本線之好處
1.開辦低成本,高收費之路線,增加巴士公司收入,降低巴士公司加價之壓力
2.極受歡迎路線之服務時間,增加市巴士服務之需求
3.單向途經西隧,降低巴士公司之支出
4.三巴共營,降低跨巴士公司轉乘之阻力,達致巴士公司、乘客之雙贏
5.善用現時未被善用之路段,避開塞車,達致班次穩定。
6.與現有路線如680,681等不會有大量之重疊,避免惡性競爭
7.為未來沙中線超越負荷作好萬全準備
8.為超過10萬現時未有全日前往核心商業區(中環)之馬鞍山區居提供全日特快路線

99MAN 發表於 2019-3-3 12:33 | 顯示全部樓層
逼馬市人行海皮已經零分重作。
 樓主| 680B 發表於 2019-3-3 15:20 來自手機 | 顯示全部樓層
99MAN 發表於 2019-3-3 12:33
逼馬市人行海皮已經零分重作。

Ching, 麻煩睇字,如果你係識字嘅話或者唔係眼殘都會睇到寫到明本線不與681 形成惡性競爭,本線係絕對唔會同681鬥快,馬市人搭番681,唔該晒。不過,參考981P車程,我諗搭303P點都會快過同一時間搭681番馬鞍山,兜有咩問題?兜完仲快咗,又多咗客,咁都要重作,係咩邏輯!
kmb71k 發表於 2019-3-3 22:05 | 顯示全部樓層

先唔討論大循環走線過長問題
我諗九新城唔會咁癲同你玩三巴聯營

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| 680B 發表於 2019-3-4 09:17 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2019-3-3 22:05
先唔討論大循環走線過長問題
我諗九新城唔會咁癲同你玩三巴聯營

其實三巴聯營只係為咗減少每間巴士嘅所需用車,避免需要增撥大量資源,營運一條線。同埋試行跨公司轉乘,唔得咪303九巴,305新巴+城巴,一樣皆大歡喜。十年前話做巴士公司轉乘回贈,咪一樣比人話癲,呢刻咪一樣有,673轉沙田線仲要回贈夠$7.6比轉乘客,只要出發點係能夠增加客量,增加盈利,可樂而不為?有錢都唔攢就唔會加價啦~

另外,大循環有咩問題,只要減少途經塞車路段,其實班次一樣可以達致穩定。其實,唔少路線,例如:城巴85,九巴88X,287X等等,都係採用大循環方式避免同一個位要兜兩次,減低車長及用車要求,達致最少嘅車,最密嘅班次
YY487 發表於 2019-3-4 15:33 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| 680B 發表於 2019-3-4 18:52 來自手機 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2019-3-4 15:33
安排太複雜,一般乘客難以明白

唔知ching覺得邊個位太複雜,我可以下次做建議嘅時候簡化少少。

其實,為咗乘客便利,我已經建議3線分開編號,避免混淆。

係乘客方面睇番,我諗乘客只會睇到係303咩,就已經知道呢部車係正常交通情況下,65分鐘內就可以由馬鞍山各區去到港島核心商業區(即中環,金鐘及灣仔),係港島見到303系列,就知道係一個鐘左右番到馬鞍山各區嘅路線,應該無咩乘客會慢慢深究行邊到先/後。
miklcct 發表於 2019-3-5 11:22 | 顯示全部樓層
兜到無倫,重作。

作到45分鐘內由馬鞍山各區去到港島CBD就合格
進智公交
 樓主| 680B 發表於 2019-3-5 18:43 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-3-5 11:22
兜到無倫,重作。

雖然唔知道ching用咩準則釐定45分鐘呢個咁嘅指標,由烏溪沙保鐵去灣仔都50分鐘啦,45分鐘過到海係合格算咩邏輯。固此,希望師兄解釋如何計算出咁有趣嘅數字,比大家討論。

參考番286M+A41P+680B+681+681P+682&682A,推算出303由烏溪沙東行經大老山過海去到灣仔需時45分鐘,同ching提及嘅45分鐘係無分別,而ching所謂嘅45分鐘論303P/X都係會合格。

至於303方面,我諗乘客就唔會介意有一程直車係多過搭轉N次嘅地鐵5-15分鐘就去到港島,只要班次穩定,一程車過,唔會無客。

有關兜到無倫論,我希望可以off topic,唔講303/P/X。講下新巴點樣多得咁多位抱住唔可以兜嘅尊貴嘅乘客嘅意見之後,新巴682全線比大家玩到氹氹轉。

我諗新巴就係聽咗大家兜到無倫論,以為兜海皮要用多好多時間,結果682經海皮特早682,3分鐘開。結果呢?成Q日同682正線拖卡過濱景拖足30個站番柴灣,新巴真係多得大家唔少。

另一個例子就係682B,本來新巴想全日行走,結果根本唔夠客,啱啱區議會係到鬧火炭去到西灣河兜到癲,又問682B可唔可以兜多幾個站揾客,全日服務。落地之後唔夠客咪一樣要兜,開線之前解決咗,落咗地唔洗減班減車咪仲好。

非繁忙時間,各位將就下好唔好,又唔係兜晒成個沙田區,兜多個海皮,多4.5個選區嘅乘客咪仲好。
 樓主| 680B 發表於 2019-3-5 19:16 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2019-3-5 11:22
兜到無倫,重作。

45分鐘去港島CBD就合格論如果係合理嘅話,想請教吓師兄,全個沙田區,除咗一條咁多嘅681可以係ching嘅標準之內,全個沙田區仲有無多一條全日過海線係可以達到ching嘅標準。全個沙田區,66萬人口,如果都係得一條681達標,沙田區唔應該存在任何681以外嘅全日過海路線,全部都唔合格喎,唔合格嘅路線咁都生存到,係咩邏輯,小弟就不得而知啦,請ching賜教。