hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴完美示範如何辣㷫TD,運頭塘至黃泥頭小巴減價再拆線 ...
開啟左側

[其他] 九巴完美示範如何辣㷫TD,運頭塘至黃泥頭小巴減價再拆線

053h4 發表於 2019-3-6 09:44 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-3-6 09:49 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-3-6 09:44
政府政策係大市場小政府,有無跟足就一件事。

咁大間公司有無可能係區議會叫議員三思話開左小巴,佢條線 ...

我冇支持九巴,事實佢係生人霸死地
但單單講82C同黃泥頭小巴走線重疊,你就自由發揮到咁遠,真係服左你
GM 發表於 2019-3-6 09:59 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2019-3-6 00:40
我想問608事件詳情如何?我只記得搬站牌事件。

謝謝。

608事件簡單來說就是 九巴投不到608
但城巴遲遲都未按招標時承諾將608全日(因12.8米車)
於是九巴投訴運輸署的失當行為

在608事件發生前,九龍TD同KMB在安達臣的巴士服務的水準上已經有牙齒印

回正題,本人認為今次遭受打擊最大的是73A
現時下繁 小瀝源,第一城,石門去大埔的放工客都會被搶走
依堆客的數目遠遠大過82C果4班車

常備TCU 出行唔洗怕
053h4 發表於 2019-3-6 10:01 來自手機 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2019-3-6 10:37 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2019-3-6 09:28
以現時九巴和運吉關係,都幾難有機會投到新線

(純粹講笑)或者可能比d豬頭骨九巴呢?

(以下是認真)
不過話時話,蓮塘路線招標有正式結果未?

(返正題)
唔知邊間小巴公司會中標?

不過呢條新版既小巴路線,
比之前好既地方除左減上限價錢外,就係擴大左大埔既服務範圍。

LL3850
ADS@81K 發表於 2019-3-6 10:44 | 顯示全部樓層
九公司似乎今次做壞規矩
平時多數都係方案未見光就反對定先
今次喺開會出聲唔單止得罪區佬
仲要落埋運吉面
署方唔做嘢就奇

回正題
既然而家都拆開咗2條線
不如就做大啲個範圍
好過喺度鬥搶客

廣黃一城其實可以繼續同錦泰夾
經科學園白石角入大埔墟站運頭塘
再行南運路做大中富善富亨,最後經鳳園或工業邨入大美督
咁行可以避過晒274P同73A
而且真係做緊新客
老九想嘈都唔得

另一條就大圍開掃晒河東,之後行大埔公路入廣福道,經大中最後太和做總站
反正老九都唔想做72A/74A
諗辦法做低佢地益小巴佬好過
如果2條線拆得掂堆麻煩位老九都唔敢出聲啦
noname617 發表於 2019-3-6 11:25 來自手機 | 顯示全部樓層

ADS@81K 發表於 2019-3-6 10:44
九公司似乎今次做壞規矩
平時多數都係方案未見光就反對定先
今次喺開會出聲唔單止得罪區佬

碩門邨又被人遺棄個班,真係陰公
noname617 發表於 2019-3-6 11:28 來自手機 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2019-3-6 10:37
(純粹講笑)或者可能比d豬頭骨九巴呢?

黃泥頭,多數都係廣康的地頭棉記或國松汽車或者馬亞木投,不過唔知大埔進智有冇興趣玩
Snowbb 發表於 2019-3-6 11:39 | 顯示全部樓層
noname617 發表於 2019-3-6 11:25

除非廣黃條小巴跟 73A 經銀城街走
如果唔係既話碩門邨行返去小瀝源路都算合理步行距離
再唔係其實行去鄉議局都唔算太遠
ADS@81K 發表於 2019-3-6 12:01 | 顯示全部樓層

noname617 發表於 2019-3-6 11:25

打漏咗姐
我對於圍住第一城兜圈再喺廣黃上公路呢類走線冇咩好感