hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 騰空功能車牌字頭予一般民用車建議
開啟左側

騰空功能車牌字頭予一般民用車建議

iPenguin 發表於 2019-3-7 21:12 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

早排車牌字頭就已經派到「WA」,距離排嗮所有字頭又近一步。然而而家有唔少車牌字頭都唔係一般車可以攞,但係又用咗一批雙字母字頭嘅車牌,所以提出將呢類車牌改為單字母系列,數字部份不變,以求增加一般民用車嘅車牌供應。詳請如下:

「AM」政府車改為「G」(Government)
「FU」大陸車改為「F」(Foreign)
「FV」大陸車改為「C」(China)
「HA」醫管局車改為「H」(Hospital)
「LC」立法會車改為「L」(Legislation)
「VV」鄉村車改為「V」(Village)
「ZG」解放軍車改為「Z」(Zhugang)
「ZM」澳門車改為「M」(Macau)

請問是否可行?
JR5204@26M 發表於 2019-3-7 21:48 | 顯示全部樓層
F字頭消防用緊
kei_hk 發表於 2019-3-7 21:54 | 顯示全部樓層
其實樓主可唔可以先做下功課﹐睇下374E章入面﹐有什麼英文係唔會做 "民用"車牌號嗎

上面成堆﹐只係得3個係講明唔會做 "民牌"。

另外﹐之前好似有提及﹐去到 ZZ 之後﹐由AA 重新再發﹐仍有登記的會跳過﹐由使用中的登記人繼續使用。

講真﹐比你這樣改又可提供多幾多號碼出來

kei_hk 發表於 2019-3-7 21:57 | 顯示全部樓層

其實FU 及FV 都唔係大陸車專用

亦有左呔大陸車唔係用 FU 及FV 字頭。

以前睇過報紙報導﹐只不過當年開放比大陸車來香港﹐巧合地發牌去到FU 及FV﹐做這一個錯覺以為 FU及FV 係代表大陸車。

dogdog002 發表於 2019-4-21 22:13 | 顯示全部樓層
簡簡單單ABC123英文數字唔重覆開始咪得囉
最好唔好再有重覆同四個位
HM3044 發表於 2019-4-21 23:22 | 顯示全部樓層
AAA1234咁樣最好
有啲人話怕同自訂車牌撈亂,其實唔會㗎,可以用行政措施解決嘅啫