hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 啟德新盤陸續入伙 地區憂僅兩巴士線
開啟左側

[報刊新聞] 啟德新盤陸續入伙 地區憂僅兩巴士線

ky927 發表於 2019-3-9 14:21 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2019-3-9 11:22
講咗咁耐,我覺得來往九龍東交通問題大小小。無錯出旺角係麻煩,但其實搭 24 加行返屋企,又或者旺角東已 ...

睇新城快唔快手或者用唔用796PX 嘅quota執一執,拆條支線做將南<>觀塘<>啟德<>土瓜灣<>尖沙咀做流水客
ksmbh 發表於 2019-3-9 14:27 來自手機 | 顯示全部樓層
其實樓下又20仲要條條村開村巴係唔理想,我係城記就開22M照根村巴行法
EX-TL 發表於 2019-3-9 16:54 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-3-9 09:05
比88入沐安街冇問題,但要去返黃大仙一帶,考慮到嗰邊有商場、街市,又有接駁巴士線嘅功能,其實係呢條小 ...

譚公道落車有欣榮花園 海悅豪庭商場 馬頭角道街市 馬頭涌道商舖, 有齊生活所需, 何文田有唔少學校, 方便區內返學, 經房委會總部 何文田合署 九龍城合署, 方便居民辦私務, 何文田有各類體育設施, 暫時提供到運動方面需要, 最重要係唔應該將九龍城區居民日常所需都推埋俾觀塘區, 而唔係去番當區搞掂, 增加德福花園平台交通負荷, 有冇咁多位擺村巴係問題嚟, 即使有位擺站, 到時九龍灣每幢新商廈都整公司車又可以擺邊呢?

日常生活最基本同返工返學都未解決, 就講轉巴士去新界, 維護巴士利益唔係咁.

另外就係608而家土瓜灣走線兩個方向各異, 此小巴線剛好填補缺失, 使608往港島唔需要兜落浙江街落下路, 居民都有辦法返啟德, 反方向出馬頭涌道搭小巴而唔駛搭608兜完新柳街先落到車, 至於建議由邊個營辦, 齋噏唔駛咁認真, 唔鍾意由88做, 你鍾意28M做就28M做啦, 招標亦都得, 反正呢啲嘢政府想點就點, 5M當年都唔駛招標, 九巴cut其他路線車就開到, 唔到我地話事.
EX-TL 發表於 2019-3-9 17:23 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-3-9 09:05
比88入沐安街冇問題,但要去返黃大仙一帶,考慮到嗰邊有商場、街市,又有接駁巴士線嘅功能,其實係呢條小 ...

當你好想有巴士俾人去黃大仙轉巴士入新界, 而下路有條俾九巴減班, 同5C重疊得犀利嘅3B,  不如就將3B改行承啟道 沐安街 德朗 啟晴 協調道 啟新道 四美街 彩虹道 龍翔道上鳳德 富山 慈雲山, 九龍城就搭5 5C 10 11 203E, 3B啟德往新界巴士轉乘客在鑽石山站 鳳德商場搞掂.
到沙中綫通車, 3B可以走去同5D重組, 5D取消, 3B改經啟麗 紅蕚樓, 全程收費加至5D水平, 提供分段收費, 但15A要繼續經啟麗, 除非有辦法補到藍田-啟麗 晴朗.

一切都係求其噏, 未有理細節.
ricky 發表於 2019-3-9 17:42 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-3-9 00:26
與其成日諗九巴5D可唔可以行晒成條承啟道, 不如諗下俾投到啟德小巴線嘅88營辦商開支線做沐安街-宋皇臺道-譚 ...

傳運輸署反對九巴將5D經承啟道,因為5D在土瓜灣欣榮至新蒲崗景泰街有唔少客,又可以輔助其他線。
前荃葵青區居民
ricky 發表於 2019-3-9 17:45 | 顯示全部樓層
bonebrother 發表於 2019-3-8 22:50
啟德一架去旺角中心區 尖沙咀 新界都無 而家7/8條線都唔多夠

224X由九龍灣開,經麗晶、啟德、承啟道、土瓜灣道上東九龍走廊去尖沙咀,得唔得呢?
前荃葵青區居民
PC2625 發表於 2019-3-10 00:48 | 顯示全部樓層

其實啟德發展區的佈局, 可能為他日擬建往來觀塘市中心的架空單軌列車鋪路, 發展啟德大綱曾提及, 為港鐵公司留一條發財機會, 謝絕了電車公司的建議,大家忘記了嗎?
FBI2 發表於 2019-3-10 10:46 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-3-9 17:42
傳運輸署反對九巴將5D經承啟道,因為5D在土瓜灣欣榮至新蒲崗景泰街有唔少客,又可以輔助其他線。
...

而家九巴想搶對家生意,都會俾TD反對,畢竟得罪TD高層是不會有好下場。
ricky 發表於 2019-3-10 17:53 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2019-3-10 10:46
而家九巴想搶對家生意,都會俾TD反對,畢竟得罪TD高層是不會有好下場。

運署認為5D可以輔助11B。
5A延長至啟德同108特班應該較易搞。
前荃葵青區居民
hokachung 發表於 2019-3-13 14:31 | 顯示全部樓層

PC2625 發表於 2019-3-10 00:48
其實啟德發展區的佈局, 可能為他日擬建往來觀塘市中心的架空單軌列車鋪路, 發展啟德大綱曾提及, 為港鐵公司 ...

咪玩啦,啟德單軌邊忽似財路,蝕死港鐵就有份
除非有上蓋物業畀港鐵發展,但係啟德啲地已經賣曬或者規劃曬