hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西九車禍「黑盒」證實城巴車長無超速無打瞌睡 ...
開啟左側

[報刊新聞] 西九車禍「黑盒」證實城巴車長無超速無打瞌睡

ryandroid 發表於 2019-3-8 22:31 來自手機 | 顯示全部樓層

轉唔切綫可以停車(雖然急停可能都有後車撞埋去變切片三文治), 但放咗尾板落嚟打平離遠未必咁易睇到,如果冇放尾板,車長或者判斷啱個距離轉綫或者停車,係車長睇唔到多咗尾板個轉綫/停車距離、定判斷唔切就無人知了
053h4 發表於 2019-3-8 22:39 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Eddie 發表於 2019-3-8 23:05 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-3-8 22:03
據多份報章報道,九巴黑盒係顯示超速,無超速就唔會有車速過高的指控。呢個係屬事實証據,唔好意圖混淆視 ...

https://youtu.be/_RGOZKSQRVU
呢段片1:58可以見壞貨車已經打開尾板
當時同樣有架田螺車原先西九龍公路高速行駛緊
最後都唔算驚險地收慢cut右避開
證明話架貨車有咩保護色,睇唔到死火燈只係廢話
tobyhokh 發表於 2019-3-9 00:51 來自手機 | 顯示全部樓層

Eddie 發表於 2019-3-8 23:05
https://youtu.be/_RGOZKSQRVU
呢段片1:58可以見壞貨車已經打開尾板
當時同樣有架田螺車原先西九龍公路高 ...

你攞一架冇需要cut左1線埋站,得果五至六米長,仲要無載客既田螺同一架要cut左線埋站既12.8米長,載住大量乘客既雙層巴士比?你冇野下話?訓醒未呀?你知道巴士急速扭軚的後果嗎請問? 如果你冇牌,我建議你收檔啦塘邊鶴! 如果你有牌,我建議你重考,更希望你永遠不會遇到同樣的事 因為我相信如果你遇到這種事 你會處理得更差 講你就叻,實際?慳D啦你
053h4 發表於 2019-3-9 00:57 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2019-3-9 01:21 | 顯示全部樓層
其實呢個位附近以前都發生過巴士意外,
示範左一架行緊 70 既巴士忽然扭軚既結果,究竟係唔會撞,定會更大件事。

https://hk.news.appledaily.com/l ... le/20031019/3608573
如要討論,請先自貼差餉單一次
Eddie 發表於 2019-3-9 06:46 來自手機 | 顯示全部樓層

tobyhokh 發表於 2019-3-9 00:51
你攞一架冇需要cut左1線埋站,得果五至六米長,仲要無載客既田螺同一架要cut左線埋站既12.8米長,載住大 ...

田螺車只係拎黎參考架死車唔係離遠見唔到,而且重量剎車距離同巴士相若
仲有,有架有線車曾經事發前50分鐘影到貨車已開尾板,其間有幾多架巴士經過要埋站?
tobyhokh 發表於 2019-3-9 09:44 來自手機 | 顯示全部樓層
架架巴士攞線角度同所需距離百分百相同?其他巴士避到係因為
tobyhokh 發表於 2019-3-9 09:56 來自手機 | 顯示全部樓層
Eddie 發表於 2019-3-9 06:46
田螺車只係拎黎參考架死車唔係離遠見唔到,而且重量剎車距離同巴士相若
仲有,有架有線車曾經事發前50分 ...

架架巴士攞線既角度同所需距離百分百相同?其他巴士避到係因為佢地好遲先開始準備cut去左二線,一望左已經望到架貨車,所以佢地可以即時好急地扭埋去左一線,記住係好急地,過程係好驚險。
架6359,因為蘇兄一早已經轉左左2線,到佢入左左2線後佢需要望左鏡準備cut 去左1線,同時架貨車既死火燈比佢塊尾板遮住左,蘇兄只會以為架貨車係行緊,所以繼續集中望左鏡準備cut入廿1線。到佢望番前面發現架貨車係死車,已經避唔切,錦都仲係唔明?
6516 發表於 2019-3-9 09:56 | 顯示全部樓層

Eddie 發表於 2019-3-9 06:46
仲有,有架有線車曾經事發前50分 ...

首先有線淨係影到架貨車果一刻開尾板
而個司機放緊雜物, 但並無影到架貨車一直都開尾板
如果架貨車有閂番尾版, 已經唔同晒, 至少死火燈出番黎
所以你句"其間有幾多架巴士經過要埋站?"其實唔公平
因為你假定左架貨車呢個一鐘都開尾板

另外由有線段片亦都睇到, 1個鐘前係咁多條線都係慢車
而撞果時全部線都暢順
係車速慢之下, 去到近一近睇到先cut線都唔大問題
但車速正常要準備cut線而又落左尾板睇唔到尾燈
悲劇就係咁發生

唔係話城巴司機無責任, 但唔好講到貨車個做法完全唔駛負責