hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 全港-最屈機-鐵路-網民細數西鐵完勝位
開啟左側

全港-最屈機-鐵路-網民細數西鐵完勝位

jpoon 發表於 2019-3-9 05:12 | 顯示全部樓層

HV9990 發表於 2019-3-9 03:01
所以而家啲記者都幾好做,上網抄下post又一篇稿
回正題,西鐵啲站又真係喺香港嚟講係起得幾豪華
以前使咁 ...

01有睇呢度咖,佢有幾篇嘢都係睇完呢度後寫出嚟
回正題,用過西鐵洗手間,唔覺得特別好,係入去閂門唔駛左閃右避(有D洗手間細到要先企入馬桶旁先閂到門)
至於咩左邊市區右邊新界亦係得啖笑,唔通荃灣西係市區?屯門站有時都停2號月台啦
http://jpoon9394.blogspot.com/
tonychow 發表於 2019-3-9 16:42 來自手機 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2019-3-9 05:12
回正題,用過西鐵洗手間,唔覺得特別好,係入去閂門唔駛 ...

西鐵洗手間要拉開門先出到去,偏偏又有好多人唔洗水就咁走人。洗手果陣又無自動水龍頭,要㩒掣先有水。
有時自私少少,真係等有人走開門先跟住走。
dogdog002 發表於 2019-3-10 00:59 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2019-3-9 03:14
都係嗰句,西鐵缺點,其實有得避有得解決。

話貴,有全月通,分分鐘平過東鐵(以前已計過N次);

你只係搵其他綫更既缺點黎打西鐵既缺點姐
其實無咩關係,唔係話東鐵仲衰,你西鐵已經好好

所謂既解決都唔係解決

係逼你接受,點解要買全月通先至可以有合理價錢?

你唔信可以問下同樣價錢既話你會搭巴士定搭鐵

你似乎唔記得大埔都有K巴

HV9990 發表於 2019-3-10 03:14 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2019-3-9 05:12
回正題,用過西鐵洗手間,唔覺得特別好,係入去閂門唔駛 ...

咁對比其他線西鐵個洗手間算大下
(荃灣西就直頭係幾大)

KCRC . Keep Moving
mckhgc 發表於 2019-3-10 12:06 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2019-3-10 00:59
你只係搵其他綫更既缺點黎打西鐵既缺點姐
其實無咩關係,唔係話東鐵仲衰,你西鐵已經好好

咁其實你想點?

同東鐵本地段以外既其他港鐵路線比,西鐵收費並唔係特別貴。當然我知西北大帝又會話貴過東鐵本地段就係「缺點」就係「唔公平」,咁我又唔明,點解一定要用東鐵本地段做指標?如果一定要用東鐵本地段做指標,貴過既就係「缺點」就係「唔公平」,咁有「缺點」、「唔公平」既何止西鐵?但又唔見其他線沿線居民會咁多意見。

全東鐵得3條大埔K巴,紅日停開/冇免費接駁,沙田冇、北區冇,就算係大埔,富亨都冇,更唔好講鄉郊地區(我上文條片講既就係大埔鄉郊)。同西北比根本天同地分別,咁都好意思拎黎比。

已經有超值全月通,打晒大尖急急優先上馬既九龍南線,比夠3個一轉車即過海既地鐵轉車站,都嫌唔夠覺得冇解決。

係咪要收費就收東鐵本地段價(當然東鐵獨家「亮點」就如女權自助餐),區內唔要輕鐵K巴,要西鐵走均元朗大馬路天水圍南北屯門東西岸再到屯碼,最好去埋流浮山大棠龍鼓灘,屯碼後分兩線,一線向南過海去機場,然後直通運轉東涌線......另一線就就向東去荃灣,然後直通運轉荃灣線,過左海轉東直通運轉港島線,過鰂魚涌後又再分兩線,一線去柴灣一線直通運轉將線過海,最好再整多條過海後經茶果嶺直通運轉觀塘線去埋觀塘東九龍......

係咪要做到咁,至叫「解決」到?至叫滿足到西北大帝要求既同東鐵本地段睇齊既「公平」收費、至叫滿足到西北大帝搭慣點到點、要唔偏離市中心、要唔「依賴」其他路線既尊貴要求?

最差配套 狗也不D
timewater 發表於 2019-3-11 10:17 | 顯示全部樓層

其實西鐵站全部都遠離居民集中既地方, 要搭車都行得遠

屯門站應該設喺市中心鄉事會路上蓋
天水圍站就應該起喺天華路上蓋
朗屏站同元朗站應該設喺青山公路上蓋
荃灣西就應該喺大河道地底
美孚站應該喺荃灣線地底
南昌站應該同層轉乘
柯士甸站應該喺廣東道地底
尖東站應該喺尖沙咀站附近
咁先叫最理想... 都唔知設計者要擺車站擺到咁遠離民居...
轉車又唔洗行5分鐘咁遠

好似太子/旺角 咁對面轉乘就最好
越新既車站越唔user friendly
kitarolo 發表於 2019-3-11 12:06 | 顯示全部樓層

timewater 發表於 2019-3-11 10:17
好似太子/旺角 咁對面轉乘就最好
越新既車站越唔user friendly

但除非有晒預留位
對面轉乘的確成本太高
收到幾幢樓都要清走地基
70年代地下管線都無咁多
柯士甸站選址/長度聽聞同
地下電纜有關,講緊係尖沙咀
嘅大動脈所以中電無得搬走。

西鐵由於遠比民居
遲動工,好多時只可邊皮
到達眾多屋邨,但換轉是
中間貫通(東鐵歷史悠久)
其實又會引伸其他問題。
nwfb1001 發表於 2019-3-11 12:53 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2019-3-10 12:06
咁其實你想點?

同東鐵本地段以外既其他港鐵路線比,西鐵收費並唔係特別貴。當然我知西北大帝又會話貴過 ...

魚蛋論係香港核心價值
kitarolo 發表於 2019-3-11 14:06 | 顯示全部樓層
nwfb1001 發表於 2019-3-11 12:53
魚蛋論係香港核心價值

魚蛋論係要求將
較低待遇向上拉近到
現行規格(我都知無可能
完全去到,只望盡量減差距)
都話無資格或搬出諸多藉口
時所整出嚟……

怪就怪當年某啲人喺度講
「駛唔駛一開始就咁完善」
mckhgc 發表於 2019-3-11 22:05 | 顯示全部樓層

nwfb1001 發表於 2019-3-11 12:53
魚蛋論係香港核心價值

唔知c hing是否理解魚蛋論?

同樣一串魚蛋,W君買要10蚊,E君買要5蚊,W君話唔公平,但唔係要求自己都可以5蚊買一串魚蛋,而要求E君都要10蚊買一串魚蛋;又或者,同樣要10蚊,W君得5粒,E君有10粒,W君要求E君都要得5粒,咁就係魚蛋論,但現實情況明顯唔係咁。

現實係:W君買一串魚蛋要10蚊,所得魚蛋爽口彈牙乾淨,隨附甜醬咖喱飲品抹咀紙等配套,不另收費,仲可去殿堂級VIP房享用。
E君買一串魚蛋要5蚊,所得魚蛋又霉又臭,仲可能夾雜著不知甚麼污糟邋遢的蛇蟲鼠蟻蝗,甜醬咖喱飲品抹咀紙等配套幾乎係冇(有少數幸運兒會有部份,但只限平日),要就另外課金,食既地方環境地痞日曬雨淋。

另外,無論W君定E君,買魚蛋都有車仔麵送,原本大家都係送雙併車仔麵,但W君雙併都係貴餸,E君就平貴餸各一。而W君咁都嫌唔夠,後來就改成W君送三併車仔麵,三併都係貴餸,E君就只送單併車仔麵,仲只有平餸(但似乎W君咁都仲嫌未夠,唔知係咪想送晒所有車仔麵既餸,至叫合格?)。

又另外,魚蛋檔仲設月費放題制,可以畀一個月費就一個月內任食魚蛋放題,而月費放題制下,W君有機會平過E君。所以,即使W君嫌10蚊一串魚蛋貴,如果係常客的話,都仲可以用月費放題制去解決;但E君無論係咪常客,所得魚蛋又霉又臭仲可能污糟邋遢、冇甜醬咖喱飲品抹咀紙、食既地方環境地痞日曬雨淋、車仔麵只有單餸仲只限平價餸.....就要硬食冇得揀冇得避。

然後,W君不斷強調「同一串魚蛋(按:真係同一串?),W君買要10蚊、E君買要5蚊,係對W君唔公平,應該同E君睇齊,齊齊5蚊一串魚蛋.....」,對上面一大堆「W君買要10蚊、E君買要5蚊」以外既情況,就一係選擇性時運高、一係就話唔應該計。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
barking + 1 + 10 教西北大帝邏輯比較,特別嘥氣。.

查看全部評分

最差配套 狗也不D