hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 全港-最屈機-鐵路-網民細數西鐵完勝位
開啟左側

全港-最屈機-鐵路-網民細數西鐵完勝位

GK9141 發表於 2019-3-11 22:34 | 顯示全部樓層

西鐵設計好豪華,列車亦都係靚野
感覺當年九鐵落足心機搞依條線
日本列車,全線冷氣,特大豪華車站
全部都表現出九鐵當年以客為上既公司文化

同而家以省錢為上,奶共為次
用大陸中車,架空省錢「環保」設計,偷工減料車站
既港鐵成一大對比

仲有當年西鐵係提早通車
同而家通車永遠有遲無早既港鐵又係成對比

可惜當年田二少得罪當屆政府引致九鐵滅亡
否則兩鐵合併無發生
可能今日繼續有豪華車站,繼續提早通車,新款日本製列車
而唔係偷工減料車站,無限延誤通車,新列車合約永遠只見劣質中國中車大名中標,仲可以輕鬆預測埋下份新列車合約係邊間中,唔洗估估下(因為由份合約未係世界出現之前已經有公司用左時光機提早中左標)

cat666 發表於 2019-3-11 22:53 來自手機 | 顯示全部樓層
西鐵收費貴係因為成本貴,東鐵起左成百年,折舊率己經完。所以不可以這樣比較,政府起路也講內部回報率
cat666 發表於 2019-3-11 22:57 來自手機 | 顯示全部樓層
轉車站就因為當年各有各做及吸收九龍塘站經驗,你八號風球或其中一面壞了,呢啲設計就發揮作用,當然平日行到激氣啦。
cat666 發表於 2019-3-11 23:00 來自手機 | 顯示全部樓層

定綫; 元朗因為起左輕鐵,所以冇選擇。天水圍聽說過總站應該是嘉湖洒店對出,但因為屯公塌石後,要將條鐵落屯門所以變成依家咁!
tomtom2015 發表於 2019-3-11 23:28 | 顯示全部樓層
GK9141 發表於 2019-3-11 22:34

西鐵並沒有提早通車,反而係因為訊號問題而數度延遲通,當年預計係八月通車,但不斷推遲而最終十二月通車
另外,西鐵亦唔係冇醜聞︰西門子,荃灣收樓,都係例子。

另外,有返咁上年紀既鐵路迷都知,當年西鐵係比人(公眾還是鐵路迷)鬧大白象,千九全港最貴晒錢,冇咁多人坐就唔好起咁大起冷氣等等,今日有完全相反既評價,我諗因為真係香港(港鐵)每下愈況,以及人類善於懷念good old days。

mckhgc 發表於 2019-3-11 23:31 | 顯示全部樓層
GK9141 發表於 2019-3-11 22:34

早在2002年6月,政府(終於)拍板提出由九鐵興建沙中線時,已同時提出兩鐵合併。後來2006年九鐵裂紋同「兵變」,只係加速左兩鐵合併。

繼續有九鐵就繼續有豪華車站? c hing係咪唔記得「兩隻馬」:馬鐵同落馬洲站,九鐵交左乜貨出黎?仲要兩者都新過西鐵。

仲有記唔記得當時九鐵同時起四線:西鐵、尖東支線、落馬洲支線、馬鐵,前三者都攪到六國大封相(後者唔記得),同期地鐵起將線又有冇咁多問題?

仲仲有龜鐵就擺明地產為主、鐵路為配套,九鐵雖然好似冇咁離譜,叫做仲比較有誠意喺鐵路發展上,但唔好以為佢好得好多,大圍名X呢舊垃圾,就係佢唔理大圍居民反對屏風樓既訴求而留低既遺物。
最差配套 狗也不D
EX-TL 發表於 2019-3-12 01:00 | 顯示全部樓層

tomtom2015 發表於 2019-3-11 23:28
西鐵並沒有提早通車,反而係因為訊號問題而數度延遲通,當年預計係八月通車,但不斷推遲而最終十二月通車 ...

當年西鐵劣評如潮, 一定唔止鐵路迷記得, 客量非常不濟, 新界西居民用行動支持大白象論調, 有番咁上下年紀都會記得.

只係之後香港市道從沙士後走出谷底, 經濟發展越來越好, 西鐵亦有推出同優化配套措施去吸引乘客, 先有今日成績.

元朗區人口年輕, 近年好多人新婚後搬入去住, 或者原區建立分支家庭, 當年嘅大白象論調佢地未必聽過/感受過, 眼下西鐵(配套)嘅方便, 仲有月票加強版嘅無敵, 對佢地嚟講係一落地就有, 但對上一輩嚟講, 呢一切只係洗走以前負評嘅技倆.

咁當然, 純用而家眼光去睇, 西鐵綫係好嘢嚟, 但係咪代表當年啲人冇遠見呢, 我會話如果經濟過左沙士之後一沉不起, 繼而出現大衰退, 民不聊生, 西鐵無可否認係一隻巨型大白象.

換句話講, 當年呢隻「大白象」有啲生不逢時, 佢喺一個近代最壞嘅時間同大家見面, 當人人都擔心緊搵朝唔得晏, 返工隨時收大信封, 減人工, 失業率越來越高, 經濟前景極不明朗嘅時候, 政府興高采烈同大家講西鐵通車, 市民可以俾嘅反映, 就係當年大家見到嘅.

今時今日講呢啲, 唔好話西鐵係大白象, 叫人諗下失業率高企係一個點樣嘅概念, 整個社會氛圍會變成點, 睇怕都有難度.
HV9990 發表於 2019-3-12 01:08 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2019-3-11 23:31
早在2002年6月,政府(終於)拍板提出由九鐵興建沙中線時,已同時提出兩鐵合併。後來2006年九鐵裂紋同「兵 ...

當年傾兩鐵合併最主要係想解決地鐵玩嘢轉乘不合作既問題
去到06年就真係拍版急急腳合併喇

因為起馬鐵時經濟差冇錢呀嘛,地鐵當年起完將線都窮到燶啦
落馬洲唔覺得好簡陋喎

地鐵將線既難度根本不能同九鐵嗰幾條線同日而語
就算轉咗係地鐵起既一樣要面對呢啲問題
KCRC . Keep Moving
GK9141 發表於 2019-3-12 01:11 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2019-3-11 23:31
早在2002年6月,政府(終於)拍板提出由九鐵興建沙中線時,已同時提出兩鐵合併。後來2006年九鐵裂紋同「兵 ...

馬鐵當年定位係中型鐵路
加埋資金問題,先起得比較簡漏

如果資金夠相信以九鐵對鐵路發展既誠意係會繼續起豪華車站
相反港鐵係天價資金下仲可以偷工減料,用大陸車,明顯比下去
亦證明當年兩鐵合併係錯誤既決定,無合併就可能唔洗有偷工減料車站,乘客坐川崎重工而唔係中國中車
如果而家無合併香港既鐵路發展相信會好好多
GK9141 發表於 2019-3-12 01:20 | 顯示全部樓層

tomtom2015 發表於 2019-3-11 23:28
西鐵並沒有提早通車,反而係因為訊號問題而數度延遲通,當年預計係八月通車,但不斷推遲而最終十二月通車 ...

九鐵晒錢起馬晒得值,真係有用d錢去落足本,有遠見
晒錢而家換黎既係豪華寬敞車站,能夠應付而家西鐵龐大人流,高質素日本製列車,為乘客提供更佳乘車體驗,高架段大量使用浮動道床減震

而家港鐵?晒既錢都唔知去晒邊,一樣車站偷工減料,買質素低下大陸車