hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴和新巴計劃加強安達臣巴士服務
開啟左側

[小道消息] 九巴和新巴計劃加強安達臣巴士服務

10598C 發表於 2019-3-11 10:42 來自手機 | 顯示全部樓層

tunghang 發表於 2019-3-11 10:16
安達臣條條落山線由六點爆到九點,已經唔太關價錢事

或者應該咁講,安泰入邨線88、214本身唔易上車,加上條條都係長線,加上新清塞車,導致加幾多車落去,都好難推密班次?
巴士的膠 發表於 2019-3-11 10:52 來自手機 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2019-3-11 10:37
講到尾都係安達唔夠車用,本線都搞唔掂根本無本錢搞特快班次
213D一落山已經係彩虹,行觀繞無意義
214係 ...

拆一條東段跟14D行已經幫輕到,哪怕要抽42車去做都合理

另外,如果可以4.3埋單,當初就應該招標坪石-雙安-藍田兩邊駁鐵線。

另一個重點好多人忽略左:安達行落寶達時間上無乜分別,但安泰落四順,車程有機會快過直接喺安泰上車,仲要四順有23/23M/26M落觀塘、E22P去機場、619X過海。
tunghang 發表於 2019-3-11 10:54 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-3-11 10:42
或者應該咁講,安泰入邨線88、214本身唔易上車,加上條條都係長線,加上新清塞車,導致加幾多車落去,都 ...

其實88/214/213D都應該要開更密,加班太少
053h4 發表於 2019-3-11 11:16 來自手機 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2019-3-11 14:58 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-3-11 11:16
其實上繁拆線分流,唔洗條條過山線行新清落,或者好似214咁係油塘上到一定客量都要班班車上安達,開短途 ...

88相對係最易上車,暫且不論。而213D同214本身山下段都好多人搭,213D依家救緊27,而214更加出名由朝爆到晚,多人時段東行福榮街到安達全程落幾多上幾多,睇唔到條線係幾無效率。

藍田油塘去黃大仙,即使唔兜上雙安,行秀順/樂華加三彩都會有塞車路段,除非跟290過秀順而不入,否則時間上賺幅有限。而跟290飛秀順,以現時嘅政治環境,幾乎唔可行。

唯一慳到車只有213D縮上去,叫做行少啲。213X因爲孭住堆89系載唔哂嘅流水客,全面飛繞道都要慎重考慮。
27131118 發表於 2019-3-11 15:07 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2019-3-11 10:37
講到尾都係安達唔夠車用,本線都搞唔掂根本無本錢搞特快班次
213D一落山已經係彩虹,行觀繞無意義
214係 ...

214分拆條專做安達泰嘅分支路線主線就可以飛起安達臣囉

groom1002 發表於 2019-3-11 15:54 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2019-3-10 15:14
兩間公司都冇意慾將601延長至中環

601P?
巴士的膠 發表於 2019-3-11 16:35 來自手機 | 顯示全部樓層
27131118 發表於 2019-3-11 15:07
214分拆條專做安達泰嘅分支路線主線就可以飛起安達臣囉

但214仲有藍田油塘-安達臣客,唔通推哂上613咩
tommy14D 發表於 2019-3-11 17:34 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2019-3-11 16:35
但214仲有藍田油塘-安達臣客,唔通推哂上613咩

613多學生客坐,214多行街客坐,表面上已經分咗客,每條做一半油塘客
tommy14D 發表於 2019-3-11 17:40 來自手機 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2019-3-11 10:27
其實呢樣是說唔通, 71A 一轉十六位$64(十九位$76), 89A 一轉 $91.2, 點解213m 收$4.3 可以用雙層? 以我所 ...

90A/B個營辦商本身係有二條小巴線做緊,當然有資金去買19座小巴,但係71A個營辦商又唔係馬亞木,又唔係棉記,而且佢前幾年先換曬舊嘅小巴,加上一加價啲客會走去搭213M,可能要等多幾年先有19座車,同埋佢繁忙時間係得單向有客,34S同60起碼來回都有客,71A又容易受到塞車影響