hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 恕我直言,你地成日話巴士唔準時到站唔太合理囉 ...
開啟左側

[其他] 恕我直言,你地成日話巴士唔準時到站唔太合理囉

tonychow 發表於 2019-3-10 22:19 來自手機 | 顯示全部樓層

peterkwan 發表於 2019-3-10 18:49
城巴/新巴鮮見有帖拎住 ETA 去大肆批評脫班收車, 一來原因九巴服務範圍大受注目, 二來城巴/新巴就算有脫班 ...

基於我有份 cap 圖,想講幾句
1. 嚴重程度分別:例如我前日黃昏有事由新界東出譽港灣,基於唔想等 85X,選擇咗搭鐵落旺角東轉 796C。去到開 ETA 睇,無記錯係大約 18 分鐘,一路㩒落去,前後車相隔 30 分鐘。我懷疑收咗班車,但因為唔趕時間,繼續等,等嘅期間有 296C 但無人跳船。終於架車到咗,唔算企好多人,沿途有上落客,富豪東方酒店上咗兩三個頂閘。
我會覺得呢件事唔嚴重。無錯對趕時間嘅人可能會好嚴重,但畢竟係下繁,較少人趕時間;更重要係播道醫院前無留後,富豪東方酒店就算留後都仲有 796X 救亡,係有人要企車頭辛苦少少,同埋我逼向前拍卡麻煩,不過算數。
2. 接返上面,睇下九巴點樣:九巴經營範圍有類似問題,但替代品非常少。就算有,通常只剩一條線無收車或減班。30X/234X 返荃灣係個好例子,又例如尖碼去旺角,前排 2 6 減班後,9 又撤出咗,平線得返條 1,一係就逼人搭 1A 貴價流水,遲下開 202 條 2 都唔知會變成點,最後會變咗一係搭鐵,一係搭九巴,而當本身得返一條線仲要收車果陣就真係燥:40 開 25,觀塘牛頭角九龍灣鑽石山都要靠佢返荃灣市(黃大仙有 290 系,但本身爆,都唔幫得好多),咁好大機會留後架喎。去返對面海,平時 2A 收車西行嚴重好多,其中一個原因係有 77 救亡。如果俾九巴做,分分鐘縮 77 落北角加 BBI 就算。
3. 港島替代品其實多好多。就算唔計新城自己重覆走線嘅路線,首先有鐵:大部分位置距離鐵路站唔遠,例如耀東圈行落西灣河/筲箕灣站肯定近過荃景圍行落荃灣站先。其次有電車,對於 3 個鐵路站以內嘅距離,電車不至於慢到唔搭得,當然仲有小巴。當然你可能會問係咪有代替品就可以 hea 做,問題係大部分市民唔似巴迷,除非價錢或速度差太遠,唔係嘅話唔會好想搭某種交通工具(喺巴迷眼中會變保鐵)。而當除鐵路外無競爭嘅 962 系有城二支援,半山 23 都仲有半條人命果陣,會唔會有好多獨市位俾新城做衰咗?
4. 價錢問題:九記大流水係收貴價,對面海相反,呢個已經係重大分別;同一路程下,新城明顯收得較平(新西過海線、796 系、701/702 等),亦最起碼點都有心做貴線先(18X VS 九巴 30X),問題係收貴咗,車反而殘咗(車身殘舊、欠缺清潔、地板黑色一嚿嚿、紙巾、紅車唔好坐、上層無扶手、長途線唔用 12.8、洗腦式報站等),服務又無好到。
10598C 發表於 2019-3-10 22:20 來自手機 | 顯示全部樓層
塞車同收車導致嘅脫班,前者有時真係冇得講,後者就肯定抵鬧

不過討論各大巴士公司(尤以九巴為甚)收車都討論到厭啦,連一啲收無可收嘅巴士線同部分帝區,九巴都照收,可以點?
tonychow 發表於 2019-3-10 22:28 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-3-10 22:20

不過討論各大巴士公司(尤以九巴為甚)收車都討 ...

喺呢一刻,268C 269C 返新界仲開緊 20。衰少少講句,當 268C 269C 960 978 都收車果陣,我建議如非要唔好買月票,否則等同自斷後路。
238X 發表於 2019-3-10 22:47 | 顯示全部樓層

其實我都好矛盾。呢一刻做低九巴,換嚟嘅可能唔係新城嶼而係大陸公司,服務質素隨時更加無保證,但政府如果唔削下佢線罰下佢,我都好難收貨

當年嘅官做低中巴,可能到而家都不得部份人嘅心,不過平心而論,當年佢哋其實係有恰當部署,慢慢扶植城巴去做取代。而家班官無咁嘅遠見,結果夾喺九巴同其他持份者中間,腳跛到無可再跛
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
MT695 發表於 2019-3-11 00:34 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2019-3-10 22:47
其實我都好矛盾。呢一刻做低九巴,換嚟嘅可能唔係新城嶼而係大陸公司,服務質素隨時更加無保證,但政府如 ...

搵替代者都要有人肯做先得
邊有人肯做水魚?

cobalt174 發表於 2019-3-11 01:16 | 顯示全部樓層
樓主,依家唔係唔準時到站,而係呢一兩年九巴故意系統性收車,應有嘅班次消失
London.General 發表於 2019-3-11 01:23 | 顯示全部樓層

我試過miss左班33a, 差一兩分鐘到, 個apps寫下一班係29分鐘
tunghang 發表於 2019-3-11 01:42 | 顯示全部樓層

城巴啟德三寶都收過幾次車,73都見過直接無左班變40分一班
cobalt174 發表於 2019-3-11 04:33 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2019-3-10 22:19
基於我有份 cap 圖,想講幾句
1. 嚴重程度分別:例如我前日黃昏有事由新界東出譽港灣,基於唔想等 85X, ...

巴士公司系統性收車的確係嚴重問題,必須公諸於世,甚至推上報
只不過最近B2板極多人貼一貼ETA就當係文章,懶到連原本班次都唔寫,有呃分之嫌
收車應該搵相關部門投訴,B2版無人會幫你,信收車嘅就繼續信,唔信嘅就繼續唔信
238X 發表於 2019-3-11 07:36 來自手機 | 顯示全部樓層

MT695 發表於 2019-3-11 00:34
搵替代者都要有人肯做先得
邊有人肯做水魚?

你唔做啫,唔好講到好似無人肯做咁