hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 296C延長至海盈邨
開啟左側

[路線消息] 296C延長至海盈邨

eric278 發表於 2019-3-14 12:40 | 顯示全部樓層

來自「海盈邨 Hoi Ying Estate」FB專頁消息
https://www.facebook.com/hoiyingestate/

剛剛與九巴聯絡,296C線仍未獲運輸署批文,因此並不會在3月17日進駐荔盈街。
九巴指會於3月下旬或4月初才會有正式改動。
還看香港公交
 樓主| XA2Plus 發表於 2019-3-14 12:45 來自手機 | 顯示全部樓層
eric278 發表於 2019-3-14 12:40
https://www.facebook.com/hoiyingestate/

頂又再推遲
垃圾
S3BL100 發表於 2019-3-14 13:04 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-3-14 11:21
明明296C行九龍灣一帶就係由另一位站友提出,指出方便海盈及將軍澳(南)居民。

點會係得我一個提出?

你認為海盈邨居民需要有車去啟德同九龍灣商貿區多過去德福淘大同觀塘巿中心?

找 703 條數?296C 拉入海盈明明原意就係要做西九填海區往來觀塘道,
俾你改左入啟德九龍灣,呢條新數又諗住點找?
定係凡親同 703 找數呢個 narrative 有衝突既野都係 #fakenews,要堅決反對,要反對做西九填海區往來觀塘道?

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2019-3-14 13:26 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2019-3-14 12:22
其實我反而想知大家點睇 296C 觀塘道來往填海區客量有幾多。
條 296C 深水埗沿線停站,701A 就直上公路出旺 ...

如果真係想認真做返合理時間來往填海區同觀塘道沿途,
又想做埋尚德來往九龍灣商貿區,應該做既係 296C 296P 齊齊全日

而唔係求其改條 296C 入九龍灣就算,為左做尚德來往九龍灣而唔理西九來往觀塘。
江湖傳聞 296P 上 RPP 果年,九巴本來有諗過成條 296C 改入九龍灣,
但影響太大而過唔到運吉一關,最後變左得返條不倫不類、上下繁各一班既 296P

更無理由求其改條線行山,唔知想做咩客

真係要玩既話,296C 東行應該改入菜街,食 13D 16 客,
再停埋先達食 2A 客,然後不停站直飛德福對出。
上繁旺角唔會塞車,隨時快過界限街

而西行就真係唔好做旺角,交俾 296P 算,麗晶後不停站太子道西飛橋去深水步,然後跟 118 行法落深旺道,
再落海盈。咁就兩個方向都做到半直通,不論觀感定行車時間都會好過而家唔少

至於 296P,就真係唔好做循環,來回都行亞皆老街,停站但飛橋(東行照行旺角道搶 796C),
最後入大角咀,擺維港灣。
順便長線短用,做埋大角咀往來九龍灣商貿區。
不過因為有城巴 20 包袱,應該來回都要行偉業街天橋,唔做得啟德

至於車從何來?我就唔會好似上面某d版友,唔使交代,
一定有車同路面配額由天跌落來咁不負責任既。
因為行車時間縮短,兩條線加埋應該都係 16-17 部車搞掂。
296D 非繁減到 30 分一班,296A 再減班,條數都差唔多。
而至低限度,呢個 296C+296P 既組合,潛力幾乎肯定大過 296D

fb.com/scientisthk2usa/
西九小確幸 發表於 2019-3-14 15:08 | 顯示全部樓層
eric278 發表於 2019-3-14 12:40

「海盈邨」FB專頁
https://www.facebook.com/hoiying.est/

見唔到有關消息喎
從西九龍出發,看香港交通優劣
053h4 發表於 2019-3-14 15:21 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kmb71k 發表於 2019-3-14 15:30 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2019-3-14 13:26
如果真係想認真做返合理時間來往填海區同觀塘道沿途,
又想做埋尚德來往九龍灣商貿區,應該做既係 296C 2 ...

面對住對家796系
相信九巴唔會胡亂郁296系走線及班次
否則有乜差池咪即係送客俾對家
以上回應,是否可行?是否合適?
西九小確幸 發表於 2019-3-14 15:52 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2019-3-14 15:30
面對住對家796系
相信九巴唔會胡亂郁296系走線及班次
否則有乜差池咪即係送客俾對家

咁的確296系搶錢能力唔夠98系嚟
從西九龍出發,看香港交通優劣
樂仔〞 發表於 2019-3-14 18:22 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-3-14 01:00
觀塘道有密至6分鐘的296A, 並有新290X.
說好的招標線703唔開條數唔洗找?運吉拉得296C入去變相叫九巴找呢 ...

觀塘道唔係剩係得觀塘至牛頭角站一段

296C 觀塘道上車去旺角深水埗班客你又唔理
尚德本身搭去你以為唔係觀塘道嗰段觀塘道嘅客你又唔理
唔係真係以為 296C (將會)擺海盈邨,條線就淨係做海盈邨班客呀?
HR1377 發表於 2019-3-14 18:29 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2019-3-14 18:22
觀塘道唔係剩係得觀塘至牛頭角站一段

296C 觀塘道上車去旺角深水埗班客你又唔理

如果296C由新巴經營,相信他不會提及703這條路線