hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有消息指有部份短車將會延長壽命至19年 ...
開啟左側

[突發!] 有消息指有部份短車將會延長壽命至19年

HV7025 發表於 2019-3-15 13:25 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2019-3-15 12:14
如果敬祖路真係執正俾人話過火位既
11.3入完之後同你講唔批既都係曬料

無人叫佢試路都唔試就矇頭入閘
香港有過200架11.3,肯試一定借到,跨公司借車試車型試過好多次啦
試過唔批就無話可說,但如果係行到,呢個肯定係可行、經濟、對乘客有益嘅方案

訂足夠、適用嘅車型係巴士公司自己責任
九巴唔買11米車都可以話係商業決定,但而家明顯係連10米都無及時訂好,而家就喺度挨運吉阿sir,成件事點計都肯定係厹司做得唔妥當

另回樓上:而家九巴啲短車線就好密、唔會cut車收車咩?
如果短車班次夠密,大部分班次唔使企,話之佢用咩車啦,但大部分呢類路線班次都已經去到難頂水平呢,一留後等下班比大部分大線都要耐
T277 發表於 2019-3-15 13:42 | 顯示全部樓層
舊車舒服過新車係恆久不變的事實, 懷念舊金丶白板, 實而不華。而家D車幾乎連熱狗位都不如
Quanta 發表於 2019-3-15 13:45 來自手機 | 顯示全部樓層
對巴士公司,車價從來唔係最主要考慮因素。人工先係主因。話11.3m 無用嗰啲,去望下 平日 91M/假日 92/94有幾多班頂閘走先啦。不過買車方面,咁多年嚟九巴都蠢過落後新城。當年白板有過量11m,有人見人憎嘅ADS, 再買咗十年低載直梯
Snoopy@FB8617 發表於 2019-3-15 13:54 | 顯示全部樓層

HV7025 發表於 2019-3-15 13:25
無人叫佢試路都唔試就矇頭入閘
香港有過200架11.3,肯試一定借到,跨公司借車試車型試過好多次啦
試過唔 ...

咁當初夠批12行得啦
轉頭同你講唔得都仲得
同樣道理可以發生係11.3身上

如果一直知唔夠而唔訂就話抵死
無啦啦批左可以轉大車轉頭又話唔俾
唔係全部都係老九責任掛?
再講續命又唔係得老九試過

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
053h4 發表於 2019-3-15 13:57 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2019-3-15 13:54
咁當初夠批12行得啦
轉頭同你講唔得都仲得

幾時批先?九巴自己收埋堆車谷轉就唔計。
Eddie 發表於 2019-3-15 14:48 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2019-3-15 13:54
咁當初夠批12行得啦
轉頭同你講唔得都仲得

如果驚運吉彈弓手就唔敢買車進取d,咁12.8米可以唔駛買,因為條條都要佢批
1320 發表於 2019-3-15 14:57 | 顯示全部樓層

Eddie 發表於 2019-3-15 09:05
如果那位師兄論調正確,九巴就唔應該引入12.8米巴士減少派車靈活性
而且集中買晒12米車仲可以同廠商壓價 ...

九巴訂車宜家的碓係12米為主, 12.8係輔......
The Designer
1320 發表於 2019-3-15 14:59 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-3-15 12:56
隔離新巴+城巴專利一 12.8 總數都暫時多過九巴啦

幫路線減班? 我就無見新城轉大車目的係幫線減班, 而 ...

但九巴唔係咁諗多, 九巴一向喜歡計到盡....
The Designer
低地台AD 發表於 2019-3-15 15:57 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2019-3-15 13:45
對巴士公司,車價從來唔係最主要考慮因素。人工先係主因。話11.3m 無用嗰啲,去望下 平日 91M/假日 92/94有 ...

人見人憎ADS?
11米或以下唔用ADS用咩?用"人見人愛"AV? 64K俾你AV行到又點,咪又經常水滾
以前九巴係1車換1車政策,即係11米換11米,短雙換短雙
係近年好多地方開放左可以行12米先會覺得過量仲要話過量11米(AL,AD),即係話11.3米既AV係最好最有用既巴士明哂
ccchhhuuunnn 發表於 2019-3-15 18:28 來自手機 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2019-3-15 13:45
對巴士公司,車價從來唔係最主要考慮因素。人工先係主因。話11.3m 無用嗰啲,去望下 平日 91M/假日 92/94有 ...

其實調車靈活度先係主因