hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有消息指有部份短車將會延長壽命至19年 ...
開啟左側

[突發!] 有消息指有部份短車將會延長壽命至19年

KG1428 發表於 2019-3-16 14:14 來自手機 | 顯示全部樓層

如果要九巴向運輸署批許可證咪一了百了,91M/92可以用12米巴士。正如城巴20,要向TD申請許可證後派12.8米巴士。
s3m89 發表於 2019-3-16 16:14 來自手機 | 顯示全部樓層
AMC/AVBWS不續買,ATSE 得50部,
s3m89 發表於 2019-3-16 16:16 來自手機 | 顯示全部樓層
單層買過多,買車只顧高載,續多一年還是要買新車
s3m89 發表於 2019-3-16 16:18 來自手機 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2019-3-13 23:37
夜晚成日見到 690 兩軸企人過海,
然後九巴話自己短車唔夠

690行兩軸目的慳隧道費
Quanta 發表於 2019-3-16 16:23 來自手機 | 顯示全部樓層
690慳乜鬼嘢隧道費。東隧而家政府有補貼
S3BL470@98A 發表於 2019-3-16 17:07 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2019-3-16 10:59
事後孔明睇, 城市公司部 2700 係 JB 牌...年期上只係差少少
如果當時唔係訂50枚ADS...而係ADS三十枚 + 短 ...
事後孔明睇, 城市公司部 2700 係 JB 牌...年期上只係差少少
如果當時唔係訂50枚ADS...而係ADS三十枚 + 短金二十枚, 甚至提起勇氣, 等多三數個月, 唔訂 HY-JD 牌ADS , 訂50部ATS 跟 JB-JD 躉十二米版一同出牌, 其實已經好好多。

不過其實ADS都已經退晒, J 牌躉都似係退晒...
即管睇吓呢期短車退役潮點收科。
在香港,首架10.6米三鋒是2700,車牌是JB5571。
之後的10.6米三鋒是JC牌,九巴是JH牌。

Petcity指出九巴是在1997年訂購ADS186-235。
http://www.qbusfile.com/ads/ads.htm
當時的12米三鋒是處於試驗階段,10.6米三鋒是未出現。
所以,他們的年期上是有差別。

另外,城巴在1999年出雙層巴士,只是出到JB牌。之後再出量產雙層巴士是2007年的E500。結果,城巴有超過8年是沒有引入新的量產雙層巴士。

簽名被屏蔽
bennq 發表於 2019-3-17 01:44 | 顯示全部樓層

上邊有位Y字板友話用12米就得
好似103咁 用10米有人留後但又上唔到12米
仲有91/92/94/96 其實有條件行11米車 但又係唔買搵架100人都冇概10米6行 唔加班清可以點? 特別班固定拆線? 仲有你話cut線 就cut 咩 而家班區佬山頭主義到一個點你睇下西區死攬A12 仲有當年北角死都唔放手118南行你就知係幾咁易攬啦
仲有我唔覺得11米3有幾唔靈活 當11米3連赤柱 半山歌連臣角石澳都行到仲要坐到一架直梯概人數由118去到MMC最多125人 我真係睇唔有咩原因唔入批11米3
同埋11米3清客點都會快過架90人概E400先
不過而家講咩都冇用因為2019新出牌概車要歐六 而家九巴仲要搵冇係香港做車經驗wright 合作搞歐六短雙而唔搵ADL 做歐六11米3MMC 真係只可以講祝九巴好運
city_alexander 發表於 2019-3-17 02:27 | 顯示全部樓層
bennq 發表於 2019-3-17 01:44
仲有91/92/94/96 其實有條件行11米 ...
不過而家講咩都冇用因為2019新出牌概車要歐六 而家九巴仲要搵冇係香港做車經驗wright 合作搞歐六短雙而唔搵ADL 做歐六11米3MMC 真係只可以講祝九巴好運
聽講係人地Wrightbus主動整架香港版本Wright Streetdeck俾九巴用,而唔係九巴主動搵Wrightbus整架車俾九巴

更可況如果Dennis同Volvo想爭短車訂單既話,一早主動整幾架樣板車俾九巴玩下而唔係依家乜都唔做囉.
擺到明Dennis同Volvo食12米同12.8米咁大舊肥豬肉,短車呢d豬頭骨根本唔志在.最後俾Wrightbus搶攤成功,但未完全佔領

GU9338 發表於 2019-3-17 09:24 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2019-3-15 18:38
我咪講咗舊年呢個時候,祖堯已經要用番細車啦
但厹司大半年後,到幾個月前先話訂50架兩擔
而家就喺度嗌唔 ...

上年呢個時間架 streetdeck 都到埗
九記咁鐘意計到盡 , 我估佢用咗啲時間評估第一架未出街就加訂搏唔搏得過
點知 all in 衰咗咪去到而家咁尷尬地步

不過都算好彩架喇
之前 6XX 90XX 都有先例吊多年命 , 而家都係破多次例應該易放行啲
請用文明來說服我。
tunghang 發表於 2019-3-17 13:50 來自手機 | 顯示全部樓層

bennq 發表於 2019-3-17 01:44
仲有91/92/94/96 其實有條件行11米 ...

11.3似乎得西貢路線同103合適,對其他路線係兩頭唔到岸
而且九巴都識利用特車清客,11.3又並非太必要
九龍新界又唔似港島,好多路線用唔到11.3