hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西貢區議員要求95M延長至企業廣場
開啟左側

[其他] 西貢區議員要求95M延長至企業廣場

arfung 發表於 2019-3-21 09:48 | 顯示全部樓層

pccpkl 發表於 2019-3-21 09:23
咁可能寶達同秀明樓有偏差
如果和樂邨上車
1A vs 13D

95M過協和街和順天燈口後,一直到寶達都比較順,站少人上落,燈位也不算耐。
13D入了秀茂坪內街自然較慢,如用秀明道中後段比較,1A較快不出奇。
但93A要贏95M就或有難度。感覺上曉光街上落比秀茂坪道耐。

除非係講以前93A康都(S3M)年代6-12分一班,前淹後至的頻密班次和車手坐陣,就有機會快好一些。
Phoenix 發表於 2019-3-21 10:00 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2019-3-21 09:08
明白。爆里數但延長後唔加價都有例子,但背後通常有動機,如91M去寶林食埋298M。
其他,過少少都立即上一 ...

延長至九商哩數不足以加價,咁咪考慮拉落寶林囉,收貴兩級寶琳客埋單,翠林開始加設分段。再唔係由九商拉入德朗,到牛頭角才加設分段。到時我就唔信冇人支持。
toby_tl10 發表於 2019-3-21 10:33 | 顯示全部樓層
Phoenix 發表於 2019-3-21 10:00
延長至九商哩數不足以加價,咁咪考慮拉落寶林囉,收貴兩級寶琳客埋單,翠林開始加設分段。再唔係由九商拉 ...

95M拉去啟德會唔會影響28B客量?(仲要搞多一個區議會)
To infinity... and beyond
arfung 發表於 2019-3-21 11:22 | 顯示全部樓層

延長至九商哩數不足以加價,咁咪考慮拉落寶林囉,收貴兩級寶琳客埋單,翠林開始加設分段。再唔係由九商拉 ...

如果翠林肯放棄95M總站車,兩邊延長都有得諗。

寶林-怡心園-翠林康盛-牛頭角站-企廣(或啟業)
Assume全程$6.1,翠林往九龍灣分段$4.9,牛頭角站往寶林分段$4.9(跟舊價)

應該較易取得共識(德朗果邊屬九龍城,就費事煩多一區議會了)

但95M時有收車,就算延長,起碼要維持基本20分一班,對地鐵接駁/觀塘客/延伸的九龍灣客都易適應。

不過又咁講,若小巴111如強了服務,山上往返九龍灣兩邊中途站都易左上車,首選又不會是延長95M,或許可考慮只係繁時延長幾班當特車。

GA6072 發表於 2019-3-21 11:56 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2019-3-21 11:22
如果翠林肯放棄95M總站車,兩邊延長都有得諗。

寶林-怡心園-翠林康盛-牛頭角站-企廣(或啟業)

翠林就係想用4.9去到最遠

至拋出去企廣既建議

一拉落寶林 連企廣都唔洗諗

就已經爆里數
GA6072 發表於 2019-3-21 12:04 來自手機 | 顯示全部樓層

我係九企返翠林得9公里要比12公里價

唔好諗住玩雙向分段

個人討厭電子貨幣 比開散紙
arfung 發表於 2019-3-21 12:17 | 顯示全部樓層

GA6072 發表於 2019-3-21 11:56
翠林就係想用4.9去到最遠

至拋出去企廣既建議

當然明白想用最靚價錢去到最遠,好理解亦合理。我都想95M全日不加價去企廣,多一個平價而穩定選擇 (一定不夠111快,但試過111等40分鐘才上到車)

奈何對手是九巴,無得加價延長陰乾緊既路線,機會好微…
係看看有無契機雙贏…

好似290系,公司有賺搶到線,乘客都受惠招標特快價$10.7,跨區去到荃葵。
98C拉到美孚,就全將軍澳(寶達+秀暉樓)比$10.5出旺角九龍城。
點睇這距離都唔止兩毛錢。
加上山上客有95做對比,不慢太多情況下(以前不入秀明道類仲快)只需$7.4出西九。

GA6072 發表於 2019-3-21 12:38 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2019-3-21 12:17
當然明白想用最靚價錢去到最遠,好理解亦合理。我都想95M全日不加價去企廣,多一個平價而穩定選擇 (一定 ...

四部車加得兩蚊

得罪一班人

呢條數睇下值唔值
10598C 發表於 2019-3-21 12:39 來自手機 | 顯示全部樓層
唔掠你水都唔叫九巴,佢肯延長95M去企廣而唔影響原本翠林至牛頭角站嘅收費的話,算唔錯啦

思想仲停留N年前賣大包嘅九巴,想延長唔加價?難矣

111而家明顯密左,根本冇需要延長95M,多一事不如少一事

BTW記得有樣野叫做“現金雙向分段”
不過現今係八達通嘅年代,大勢所趨都係用八達通優惠取代,主流都唔會理散紙客,面對現實吧( ・∀・)
GA6072 發表於 2019-3-21 12:47 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-3-21 12:39
唔掠你水都唔叫九巴,佢肯延長95M去企廣而唔影響原本翠林至牛頭角站嘅收費的話,算唔錯啦

思想仲停留N年前 ...

同意呢間公司多一事不如少一事

第二係 散錢客唔到佢唔面對