hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西貢區議員要求重開將軍澳過海公共交通路線 ...
開啟左側

[其他] 西貢區議員要求重開將軍澳過海公共交通路線

castanopsis 發表於 2019-3-19 11:13 | 顯示全部樓層

98C290 發表於 2019-3-18 16:31
796C 人多咗係事實, 但係遲啲亞皆老街有豆沙線就好難講可唔可以持續升勢 (當然要開到先得)

296D & 796P  ...

我半年前數客,796P當時下繁已經例牌有班次頂閘
最近有人數完,都得出相同結論
載客率計,好難差過18X/W1/590掛......

796C最差仍然係上繁出九龍,前幾年數據,載客率甚至高唔過下繁出九龍,我見到真係笑咗
然後RPP將堆班次變成796E,誰知796E客量仲差過同時段796C
根本無論C定E,出九龍走線都好有需要大執
C唔應該繼續兜彩明街/天主教小學
E好應該過九龍灣之後直飛長沙灣工業區,而唔係落旺角遊街
同時亦唔應該直接將C班次變做E,呢個所謂既聯合班次,搞到796C朝早兩班相隔29分鐘,簡直趕客
我寧與你拉疏796C做15,C仔E仔,各有各做

而條線非繁、下繁,客量明顯持續上升緊

XA2Plus 發表於 2019-3-19 15:48 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-3-19 11:13
載客率計,好難差過18X/W1/ ...

C仔之前都有地區人士反映過
因為拆咗一班796E嘅問題,令到去九龍城嘅人要兜多10幾分鐘
所以C E係有必要分家,亦可利用E開拓新客源

反而C仔唔經將廣我就有D保留
始終假日將軍澳站同天晉II上到有20+人,冇乜必要搞
而飛彩明街根本係共識,除咗彩明苑自己

最後順便補充多句
前面3%增長率係我拎16-17同17-18文件個數計完再下捨,係十分粗略的估算,唔好真係用3%去計
0q9w8e 發表於 2019-3-19 15:55 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-3-19 11:13

見過上繁得50-60人…反而紅日下晝兩三點都坐得滿窗口位…
拉去甘泉街係應該…
796P早繁好似都坐到50-60人下繁38XX頂閘
55XX企幾個…
XA2Plus 發表於 2019-3-19 16:06 來自手機 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2019-3-19 15:55
見過上繁得50-60人…反而紅日下晝兩三點都坐得滿窗口位…
拉去甘泉街係應該…
796P早繁好似都坐到50-60人 ...

早繁796P應該只係得其中一兩班車有咁高
其他都係維持係一個同以往796C冇咩分別嘅量
74queen 發表於 2019-3-19 20:50 來自手機 | 顯示全部樓層
XA2Plus 發表於 2019-3-19 09:05
我同意後半
有同事根本唔知將南有新巴,仲問我點解九巴apps冇798

總結即係新巴自己唔宣傳捉到鹿都唔識脱角
係全新地區插旗一定要比多12分力宣傳,banner全廣呢啲唔少得
castanopsis 發表於 2019-3-19 21:41 | 顯示全部樓層
XA2Plus 發表於 2019-3-19 15:48
C仔之前都有地區人士反映過
因為拆咗一班796E嘅問題,令到去九龍城嘅人要兜多10幾分鐘
所以C E係有必要分 ...

抱歉,手快打錯
上面想講飛走將中/天主教小學個圈,意指直行寶邑路
將廣客倉我點都唔會飛
原文已改

10598C 發表於 2019-3-19 22:27 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-3-19 21:41
抱歉,手快打錯
上面想講飛走將中/天主教小學個圈,意指直行寶邑路
將廣客倉我點都唔會飛

唔知你直行寶邑路用意純粹係加快清半車程,抑或係想做海旁堆樓,但以我所知寶邑路將軍澳站個站知名度真係唔算高
有親戚下榻將軍澳站間酒店,即使知有E22A,但每次都嫌遠或者唔識去個巴士站,而寧願搭A29P

個人感覺唔少居民都鍾意,甚至係習慣行有瓦遮頭通道去巴士站,多過去個日曬雨淋嘅巴士站,唔單止將軍澳站,調景嶺一樣架E22A比人要求入PTI
LN92830 發表於 2019-3-19 23:12 | 顯示全部樓層

離題一則 :
將軍澳南居民經常搭地鐵出入觀塘, 冇其他交通工具可以選擇
最好將296A改經寶順路(南)、寶邑路及環保大道.
比將南居民多一個地鐵以外嘅選擇.
3ASV174 發表於 2019-3-19 23:26 | 顯示全部樓層

上繁出九龍方向客量反而比下繁返將軍澳低,係經將軍澳隧道既線都有既通病,主因明顯係隧道早繁塞車,同將南兜路似乎無咩直接關係,連 98D 296A 296C 296D 690 都有相同情況。
如要討論,請先自貼差餉單一次
nwfb1001 發表於 2019-3-20 00:12 來自手機 | 顯示全部樓層

LN92830 發表於 2019-3-19 23:12
將軍澳南居民經常搭地鐵出入觀塘, 冇其他交通工具可以選擇
最好將296A改經寶順路(南)、寶邑路及環保大道. ...

都係想要296A個抽BBI啫