hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署真係不知所謂,成日以為鐵路係萬能 ...
開啟左側

[其他] 運輸署真係不知所謂,成日以為鐵路係萬能

樓主| ctb234 發表於 2019-3-24 13:19 來自手機 | 顯示全部樓層

話口未完,成支集電弓跌咗落黎,成條東涌綫又玩完,今次又唔知關唔關訊號系統事?
tonychow 發表於 2019-3-24 13:51 | 顯示全部樓層

我呼籲大家由今日起行路返工返學。有自稱巴迷嘅人話其他版友保鐵,盲推巴士服務。
適逢 690 減班,果個人話港鐵出都會票谷人落地底,我建議大家積返少少陰德,唔好買都會票,買咗都唔好用,齊齊逼上架 690 好唔好?
都係唔好,果個人話西鐵逼爆,建議其他人買九巴月票。唉好啦唔搭鐵喇,一陣又俾人話冷血涼薄就唔係幾好啦。
唔知新西人仲記唔記得 2003 年屯公車禍呢,為咗唔好令事件重演,我建議大家出入唔好搭巴士喇。例如返荃灣九點嘅,半夜四點鐘開始行,九點應該準時返到工嘅。

果個人話要接收港鐵一成載客量喎,根據港鐵數據,今年一月平均每日有 5033(千人次),一成即係 503300 人,當入面有一成係繁時客,50330/140=359.5,叫巴士公司買多 360 架車請多 360 個司機啦,特別係城二,東涌綫咁廢,等陣 E21A 又出事嘅話, 咁冷血涼薄就唔係幾好啦。
反正屯轉塞過千人都唔算牽連甚廣架啦,不如將屯轉改做中途休息站,由政府資助免費能量飲品,俾人日日行出市區,空氣污染都少咗喎。
leo_ku 發表於 2019-3-24 15:10 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-3-24 15:27 | 顯示全部樓層

matchnacu 發表於 2019-3-24 16:37 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-3-24 13:07
你未出街載客都攪成咁, 今次好彩撞唔正載客時段,但加埋之前成日故障的例子, 你叫人點比信心港鐵?

同 ...

第一,我唔係保鐵,你有時間可以search返我之前呢個討論區ge討論,好多都係同巴士有關,我甚至承認我有少少保九tim!我平時盡可能都有鐵唔搭,就算宜家晚上港大放學都係坐巴士轉船再轉巴士,我相信一個你口中ge保鐵迷唔會做呢種事law!

第二,好多人話未出街已經出事,如果出街之後再出事點算。無錯,乘客有顧慮係可理解ge,呢個同港鐵近年表現有關,都無咩可駁,但我點解今次出事係好事,就係因為試到響可能有問題ge情況下真係出事,所以先有契機諗可以有咩方法解決。所有系統測試就係要揾出一切可能出事ge情況再清理bugs,如果同你講咁大個系統無bugs先要驚!想想八間大學圖書館換系統都試咗成兩年都仲有bugs,更何況呢個係全年無休,每日用成近廿個鐘ge系統呢!我無打算為港鐵辯駁任何野,請唔好對號入座!

第三,你同我講波音無人傷? 試問 閣下有無睇新聞啊? 兩部機跌咗落黎死咗幾百人啊!同我講無人傷,我O晒咀啊!

第四,閣下話新系統有問題就應該擱置,等查到成因先再決定,宜家港鐵已經停咗新系統測試喎!做咗你話要做ge野,咁宜家要做ge事就係等查唔查到原因,你信唔信佢做得到係另一回事!

最後我想講,試過轉系統ge人都希望於beta階段發現出所有問題而加以解決,可惜好多時都係出咗事先知道,今次係不幸中ge大幸,因為車長係輕傷,我都對運吉保鐵政策好不滿,請你唔好誤會,但有時究竟要巴士定要鐵路,好應該由居民自己用隻腳去決定,巴士最好做到呢三點︰一到大部份地區最多轉車一次,二,巴士應盡量維持在二十分鐘或以下有一班(以巴士離開市區/新市鎮前滿座而不滿載ge原則下計),最好盡量定點,三. 區內無需轉乘,呢數樣野我之前都提過! leo_ku你應該無留意到!
ryandroid 發表於 2019-3-24 23:48 來自手機 | 顯示全部樓層
其實見到L 生嗰名都唔使同佢拗,鬧人保鐵之前,倒不如問咗巴士公司請夠人未?肯唔收車未?連基本嘢都未做好就要人棄鐵保巴,睬佢都嘥氣

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
tonychow + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

ahken 發表於 2019-3-27 13:18 | 顯示全部樓層

eric278 發表於 2019-3-18 12:40
十多年前已有學者警告,保鐵政策的最終後果就是令私家車數量大幅上升
因為減少巴士路線,令市民出入不便, ...

呢點其實差唔多每次搵運輸署都有提, 不過佢地咁離地萬丈自然唔會明白...
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2019-3-27 13:25 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2019-3-19 07:21
其實係房屋制度諗/樓價高既錯   一班公屋友  以前都話可以轉得成買居屋 私樓  宜家樓價咁 佢地已經預左買唔 ...

的確會係咁...
ahken 發表於 2019-3-27 13:35 | 顯示全部樓層
ctb234 發表於 2019-3-19 10:00
因為規劃失敗.
私家車過多導致塞車.
泊車位不足,被迫違泊又係導致塞車.

燈陣/燈放行時間的確會直接影響到行車時間.....
kingprowm 發表於 2019-3-27 13:37 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-3-24 15:10
https://topick.hket.com/article/ ... 6%E6%A6%9C%E9%A6%96

報導已刊載港鐵各線的負荷程度, 不容有D 離地 ...

有些人成日叫人去金鐘站頭兩卡等車,個月台迫滿人,行到過去先講啦

咁多條鐵路線,只有馬鞍山線最鬆動,如果要保鐵,就應該先搵馬鞍山巴士線開刀,等到馬鐵都飽和埋先搞其他區,或者唔應該再俾馬鞍山開新巴士線或加班加車

有些人話東涌線唔多人搭,但報導已睇得好清楚,東涌線都超負荷