hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署真係不知所謂,成日以為鐵路係萬能 ...
開啟左側

[其他] 運輸署真係不知所謂,成日以為鐵路係萬能

ahken 發表於 2019-3-27 13:40 | 顯示全部樓層

HV7025 發表於 2019-3-19 13:45
車尾都難啲,因為中環站人流主要係喺荃灣線車尾(近ABCD出口)上車
之前多年下繁經金鐘轉紅色線,去車頭 ...

102同106俾內告玩死咗啦...
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2019-3-27 13:44 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2019-3-23 13:21
港島東得118過海快

仲有條半日線110都叫合格, 其他果啲掃落海都嫌嘥力...
leo_ku 發表於 2019-3-29 12:05 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2019-3-29 13:40 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-3-29 12:05
做鐵路迷點都要貼地, 既然東涌線超負荷係事實就唔可以因為你係鐵路迷而妄顧事實,
話話東涌線少人坐那D 所 ...

雖然我鍾意搭巴士,但唔代表我永不用鐵路,有人話東涌線少人搭,真係人唔笑狗都吠,唔知點解次次在青衣站等車出香港站方向都企左好多人,諗住有人話少人搭但點知想搵個位坐吓都冇
miklcct 發表於 2019-3-29 13:56 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2019-3-27 13:40
102同106俾內告玩死咗啦...

之前某日要去第度鰂魚涌返工,我住旺角,有架102P巴士行幾乎最短最直接嘅路(以路面交通計)過去(分分鐘同的士無分別),就約咗9點等嘅。我計啱時間搭07:54班車,北角官立小學落,九巴網話車程36分鐘,美孚開過去旺角就話22分鐘。我諗住大約08:15上到車,咁08:50至55應該落到車啦。

我出門口嗰陣個ETA報緊08:15,點知之後不斷加鐘,08:22先上到車。雖然明知紅隧會塞車,但係我以往搭118去東區都只係塞5至10分鐘左右,當時係預上車應該20分鐘,08:35到到隧道口啦,但係竟然未到理大八期已經塞到停哂,08:55先入到隧道,班車係07:54美孚開,即係開車成個鐘先入到隧道,計我旺角上車已經係用最直接條路鏟入紅隧都成半個鐘有多。出咗隧道之後就全程暢通,09:11落車。

結果我嗰日收工,102P頭班車未開,即刻唔搭102,跑咗去北角碼頭啱啱追到班船過黃埔轉地鐵返旺角。地鐵觀塘線過唔到海去北角/炮台山真係衰,明明當年已經有計劃啦,搞到由港島東無直接地鐵返到旺角以北,要兜金鐘樽頸(我係好彩追到班船先唔使又兜又要逼車)。所以以後都係唔好貪轉少程啦,寧願轉多次都要搵條短啲直接啲嘅路線,無路就搭船過海好過。(搭船轉地鐵就全程7.2公里,搭102就10.5公里,全程地鐵就11.1公里)

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

進智公交
ahken 發表於 2019-3-29 14:49 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-3-29 13:56
之前某日要去第度鰂魚涌返工,我住旺角,有架102P巴士行幾乎最短最直接嘅路(以路面交通計)過去(分分鐘 ...

其實最怕就係明明預一個鐘係只係for半個鐘嘅路程, 結果係要用個半鐘...

如果北角/炮台山站地鐵過到海已經少咁一大堆人經金鐘轉車...