hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署真係不知所謂,成日以為鐵路係萬能 ...
開啟左側

[其他] 運輸署真係不知所謂,成日以為鐵路係萬能

053h4 發表於 2019-3-18 15:14 來自手機 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2019-3-19 00:19 | 顯示全部樓層

呢間垃圾廢鐵公司除了識說不便之處敬請原諒和叫人耐心等多幾班車,還識什麼

繁忙時間金鐘站長期要等四五班車,但從來唔解決問題,唔開吉車疏導乘客,只一味搵過氣明星廢up 幾句叫人等多幾班車,毫無責任感,價就識年年加,但服務就一年比一年差,所以我好憎港鐵公司

都唔明點解呢度明明係巴士迷討論區但都咁多人鍾意叫人保鐵
ksmbh 發表於 2019-3-19 00:31 | 顯示全部樓層
樣樣計到盡
少少BUFFER都冇
一出事就企係度
未來南北線轉9卡更加唔知點應付需求
不過當年大家狂鬧西鐵都有責任
公共交通優先?!
咁點解起動東九
OFFICE可以起停車場?!
根本鼓勵開車
學倫敦就市中心OFFICE只准起單車位0車位
kingprowm 發表於 2019-3-19 01:40 | 顯示全部樓層

Empty sorry
qunow 發表於 2019-3-19 03:36 來自手機 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2019-3-19 00:31
樣樣計到盡
少少BUFFER都冇
一出事就企係度

公共交通優先得個講字
鬧西鐵係鬧佢當時當時設站不方便令到使用人數少從而反映未有將金錢用得其所,如果將之詮釋為反對進一步投資公共交通那就是決策者的問題
lsc04d11 發表於 2019-3-19 07:21 來自手機 | 顯示全部樓層
其實係房屋制度諗/樓價高既錯   一班公屋友  以前都話可以轉得成買居屋 私樓  宜家樓價咁 佢地已經預左買唔到 但因為慳左好多租 啲錢越黎越多 點算好? 買唔到樓咪買架車  養車加房租每月洗費都可能只係出面劏房既租多啲 咁又可以”降低”番自己既資產值 又可以增加自己既虛榮感  公屋都咁多私家車 自然住私樓住豪宅都多左車 甚至搞到明明鐵路上蓋既都要呻車位8爭1(根本60爭1都應該啦 落樓唔洗淋雨就有鐵搭喎 如果唔係買鐵路上蓋黎做咩) 路面多左車 自自然然巴士點爭氣都唔會搞得掂啦
HG6729 發表於 2019-3-19 07:47 來自手機 | 顯示全部樓層

不過我都讚成先保鐵 後巴士最後小巴... 巴士差 港鐵差 巴士貴 港鐵貴 買車亦正常...
JX9097 發表於 2019-3-19 07:48 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2019-3-19 00:19
呢間垃圾廢鐵公司除了識說不便之處敬請原諒和叫人耐心等多幾班車,還識什麼

繁忙時間金鐘站長期要等四五班 ...

下繁金鐘站有特車
不過唔算密
kingprowm 發表於 2019-3-19 08:32 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2019-3-19 07:48
下繁金鐘站有特車
不過唔算密

夜晚六點幾最惡劣試過等六班車先上到,即係在月台等左十幾分鐘,仲衰過等巴士我家人都話尖沙咀站也極難上車,通常等三班車先上到

正一垃圾廢鐵公司,好心巴迷唔好再叫人保鐵啦
 樓主| ctb234 發表於 2019-3-19 09:00 | 顯示全部樓層

私家車係塞車原兇,政府隻字不提.
鐵路運載飽和,巴士又被迫減班.
有能力嘅人會買私家車代步,增加道路上嘅車輛,導致增加塞車機會.
但係我地個垃圾政府就宣傳係巴士製造窒車,點解垃圾政府會講?
因為巴士公司好對付,垃圾政府只需要對一間公司,而私家車就要對付一大班人.
我地個垃圾政府咁懶,當然係取易不取難.

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 因為巴士公司好對付

查看全部評分