hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解936做極都做唔起?
開啟左側

[問題] 點解936做極都做唔起?

keilingha 發表於 2019-3-28 21:16 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2019-3-28 20:55
梨木樹的設施同交通跟葵興芳、大窩口比較已經差好遠,仲點樣好法?你地往往用隔籬衰到貼地的屋邨比較,咁 ...

坦白講,我又睇唔到葵興、芳、大窩口有幾絕對性優勢.先講你最唔喜歡見到的沙田,但事實喺大圍、新城市、火炭、石門皆有大量工商業活動,而遠一點大埔亦有大型工業村,
唔通呢啲唔喺就業機會?
知唔知葵興、芳、大窩口去新界東幾麻煩?搭地鐵要轉幾次兼七個字先到大圍,搭巴士就無多飛.

跟住講市區,你岩,葵興芳大窩口近地鐵,有大幅優勢(唔好唔記得葵興芳大窩口唔喺各座廈都咁近地鐵站,呢樣要視乎你喺邊座出發,當然,梨木樹都好大,細分三個邨,最後期重建嘅無疑喺相對方便)
我唔否認呢等地區交通比起梨木樹優勝,
但唔代表梨木樹就極端到咁差吖碼?
你葵興芳大窩口,如果要去轉西鐵,轉東涌線入東涌,一樣行餐死,行到我都驚咗.
你葵興芳出港島東好方便?就以我柴灣柴灣為例,我若往葵興芳大窩口,就算搭鐵都要 46-52 分鐘,繁時仲要迫餐死.
我試過梨木樹出發,經大圍、紅磡轉巴士,consistently都喺一粒鐘,仲可以深入柴灣各處兼仲要無咁迫,10 分鐘影響真喺咁大?

我認為你講嘅梨木樹差到地底泥,喺基於你只以市區作比較,你從沒考慮過荃灣區本來是新界一部分,
荃灣區之大,東至梨木樹,西至青龍頭、陰澳,唔通住深井青龍頭嗰邊就辛苦到要成年自閉在家唔出街la?
唔好唔記得,交通過青龍頭嘅地方,係新界多不勝數.
ricky 發表於 2019-3-28 21:37 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-3-28 21:10
如果要住過先可以評論,麻煩你收返所有評價康翠嘅言論,以及所有對你冇住過嘅地方嘅評論

我從來“唱好” ...

唔使拗,睇下你果度同我以前果度,比較途經巴士同小巴線,就知邊度多車啲,仲未計途經梨木樹邨當中有好多只係繁時線。
寶琳路康盛花園
https://hkbus.fandom.com/wiki/%E5%BA%B7%E7%9B%9B%E8%8A%B1%E5%9C%92

寶琳路翠林邨
https://hkbus.fandom.com/wiki/%E7%BF%A0%E6%9E%97%E9%82%A8

和宜合道梨木樹邨
https://hkbus.fandom.com/wiki/%E6%A2%A8%E6%9C%A8%E6%A8%B9%E9%82%A8

康翠無去新界東線、去尖沙咀線。
梨木樹無去機場線、去尖沙咀線、去觀塘全日線,同埋無全晚通宵線。
剩係咁,康翠已經贏梨木樹好多皮。
前荃葵青區居民
ricky 發表於 2019-3-28 21:38 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-3-28 21:13
我一直覺得梨木樹有佢嘅不足,係需要改善,但有冇必要怨婦式數臭佢?

呢到咁多怨婦式埋怨咪就係咁嚟

咁你就問果度的區議員了,我已經放棄咗
前荃葵青區居民
ricky 發表於 2019-3-28 21:43 | 顯示全部樓層

keilingha 發表於 2019-3-28 21:16
坦白講,我又睇唔到葵興、芳、大窩口有幾絕對性優勢.先講你最唔喜歡見到的沙田,但事實喺大圍、新城市、火炭 ...

去九龍同港島的巴士規劃差,已遠超去沙田的優勢。
再者,去九龍同港島返工的人,一定多過去沙田返工的人。

講到幾勁都要接受事實,返工唔方便,講到天花龍鳳都無用。同埋講到去沙田咁勁,但一樣無城隧通宵巴士線。

前荃葵青區居民
238X 發表於 2019-3-28 21:50 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-3-28 20:58
好多人都受夠果度的巴士服務,你咁鍾意唱好,不如自己搬去附近住下,先再落評論。
我住咗近廿年,感受到 ...

其實唔係個個梨木樹人都咁諗

我表弟有一段時間去九龍塘返工,都選擇出大圍轉車。(當然而家佢黐阿哥住另一個地方就唔講喇,但唔見得係交通問題)

我頭先講嗰啲搭 A/B 車出美孚長沙灣轉車,係我自己死人都唔想搭 238M 、又見 404M 排到打哂蛇餅,慢慢領會到嘅方法

所以話,無人同你講駁腳一定要用 M 車,但 36M 可能真係太方便太順路,莫講話你識嗰啲街坊,連你自己思想都有啲受影響

香港住得比梨木樹唔就腳嘅人多的是,你叫人「搬去附近住下」評論其實唔會有結果,話唔定人哋真係會覺得好

反而我會諗到嘅係,正正就係因為梨木樹「中上」,先至會搞到入面有人咁唔知足。其實對現狀最不滿嘅,唔一定係最低嗰層,反而有可能係由頂數落嚟第二層嗰班,因為佢哋望得到頂嗰層

喺 #202 樓,你用三個喺正地鐵站隔籬嘅邨嚟比梨木樹,好能夠說明呢種現象

當然我亦認為,你返工嗰啲地方,一係本身交通仲差過梨木樹、一係其實唔啱新界西嘅人去,可能都有好大關係

而我懷疑仲有一個 factor 都有影響:就係你住梨木樹之前嗰條邨,都係無地鐵但多巴士到喊(其中一條而家仍然係成個大區嘅線王)。不過呢樣關乎個人私隱,我就唔多講喇

如果以你個人經驗而言,我唔否認梨木樹係你住過交通最差嘅地方,只係攞到出去同人比,人哋係唔會咁諗
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
238X 發表於 2019-3-28 21:54 | 顯示全部樓層
keilingha 發表於 2019-3-28 21:16

荃灣區之大,東至梨木樹,西至青龍頭、陰澳,唔通住深井青龍頭嗰邊就辛苦到要成年自閉在家唔出街la?
唔好唔記得,交通過青龍頭嘅地方,係新界多不勝數.

唔同意你用深井青龍頭比,嗰啲地方唔少人會自駕外出
10598C 發表於 2019-3-28 21:58 來自手機 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2019-3-28 21:37
唔使拗,睇下你果度同我以前果度,比較途經巴士同小巴線,就知邊度多車啲,仲未計途經梨木樹邨當中有好多 ...

事先聲明,係你帶起比較康翠同梨木樹嘅話題架

我之所以提及康翠,係針對你所講“要住過先可以評論”,所以係嘅話麻煩收返你對你冇住過嘅地方嘅評論,我亦都唔明點解你要帶起“比較梨木樹同康翠”嘅話題

回應返康翠相比於梨木樹
係,康翠選擇看似係多線
但全部隨巴士公司心脫班脫到冇影
其他仲有種種問題,唔詳細講
但比較嚟都冇意思,我一直所講嘅係話,梨木樹唔屬於非常好,但並非好似你講到咁差
OK?
keilingha 發表於 2019-3-28 21:59 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2019-3-28 21:50

我表弟有一段時間去九龍塘返工,都選擇出大圍轉車。(當然而家佢黐阿哥住另 ...

駁腳車一條永遠唔會滿足晒所有人,香港鐵路系統有唔少斷層位,難以有效率.
而且駁腳車去鐵路死角位 (例如荃灣、柴灣、寶琳等),亦唔見有效率,
有得選擇就已唔差得曬la,諗下東涌或大西北嗰啲受地理位置限制,住逸東得駁腳去東涌站,就算嶼巴 38 開得密咪一樣去邊都咁遠.
238X 發表於 2019-3-28 22:02 | 顯示全部樓層
keilingha 發表於 2019-3-28 21:59

有得選擇就已唔差得曬la,諗下東涌或大西北嗰啲受地理位置限制,住逸東得駁腳去東涌站,就算嶼巴 38 開得密咪一樣去邊都咁遠.

呢層我梗知。我有個學生,佢屋企人好好地有個旺角竇唔要,走去接受滿東邨 offer
ricky 發表於 2019-3-28 22:03 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2019-3-28 21:50

我表弟有一段時間去九龍塘返工,都選擇出大圍轉車。(當然而家佢黐阿哥住另 ...

為咗保梨木樹的名節,點解大家變咗狂數自己住的地方交通差?
梨木樹出九龍、港島同機場就真係勁差(包括無直車、脫班、兜路等問題),但偏偏果啲地方最多人返工,難怪去沙田大埔有幾方便都無用。
衰過佢當然仲有,剩計巴士線咋,包括象山、荃威、葵盛、海濱、馬灣.... 不過我剔出咗麗城,因為佢已有40同A31P,同半全日的934。

P.S:936又加站啦﹗邁向全日又進一步。
前荃葵青區居民