hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解936做極都做唔起?
開啟左側

[問題] 點解936做極都做唔起?

keilingha 發表於 2019-3-28 22:05 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2019-3-28 21:43
去九龍同港島的巴士規劃差,已遠超去沙田的優勢。
再者,去九龍同港島返工的人,一定多過去沙田返工的人 ...

你岩,梨木樹通宵交通欠奉,喺一大弱點.所以如果你話你之前返通宵更所以好辛苦,我會認同.
不過,通宵交通弱呢個問題喺新界都幾常見,就我住嗰度已經無通宵巴士直到,通宵小巴都係得一架去太子.
又舉例,沙田穗禾苑一帶直頭無通宵車返到,一樣咁慘.
想通宵返得舒服就真喺要講明搵通宵交通方便嘅地方先得,呢個情況就算近港鐵都幫唔到.
238X 發表於 2019-3-28 22:13 | 顯示全部樓層
keilingha 發表於 2019-3-28 22:05
你岩,梨木樹通宵交通欠奉,喺一大弱點.所以如果你話你之前返通宵更所以好辛苦,我會認同.
不過,通宵交通弱 ...

荃葵無一個地方通宵係真係強,就算係市中心都得 N260 / N269 / N31 三條線係全晚
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
238X 發表於 2019-3-28 22:16 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-3-28 22:03
為咗保梨木樹的名節,點解大家變咗狂數自己住的地方交通差?
梨木樹出九龍、港島同機場就真係勁差(包括 ...

認真,無人要數臭自己地方。你之前講到我嗰區我都盡量停口,淨係就住你提出關於梨木樹嘅嘢回應

反而係你要不斷放大梨木樹嘅所謂唔好處,你想證明啲乜?
ricky 發表於 2019-3-28 22:19 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2019-3-28 22:02
呢層我梗知。我有個學生,佢屋企人好好地有個旺角竇唔要,走去接受滿東邨 offer   ...

旺角租樓貴嘛,租公屋平好多嘛。
前荃葵青區居民
10598C 發表於 2019-3-28 22:24 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-3-28 22:03
為咗保梨木樹的名節,點解大家變咗狂數自己住的地方交通差?
梨木樹出九龍、港島同機場就真係勁差(包括 ...

出九龍(我估你指觀塘九龍灣)有繁時40P(傾緊全日)、234C
過港島中上環有繁時936A、半全日936,嫌兜路直接36M轉地鐵
去機場36M轉A32原站上落免費轉車,仲可以312去青衣站轉車
你有冇諗過,其實可能係你一廂情願,覺得一定要有直車巴士到先得?其實大家都好習慣36M轉地鐵,認為係方便、合理嘅出行方法?

大家講其他地方交通差,其實反襯出梨木樹嘅交通其實仲算係咁

脫班就全港都有啦
fatpear 發表於 2019-3-28 22:40 | 顯示全部樓層
其實都off topic咗差唔多十頁,究竟「梨木樹交通是否地底泥咁差」同「936點解做極都做唔起」有咩直接關係? 可唔可以停咗佢?
又或者真係咁有興趣泥漿式拗落去可唔可以另開新post?
238X 發表於 2019-3-28 22:49 | 顯示全部樓層

fatpear 發表於 2019-3-28 22:40
其實都off topic咗差唔多十頁,究竟「梨木樹交通是否地底泥咁差」同「936點解做極都做唔起」有咩直接關係? ...

兩點係有關係:

而家有當地人覺得梨木樹交通差 → 包括 936 在內都好差 → 佢哋覺得大家都認為 936 都好差 → 所以 936 做唔起

當然,我本人對 936 係咪「做唔起」都有保留 ......
ricky 發表於 2019-3-28 22:52 | 顯示全部樓層
keilingha 發表於 2019-3-28 22:05
不過,通宵交通弱 ...

穗禾苑細,同梨木樹三萬幾人住差好遠。
前荃葵青區居民
ricky 發表於 2019-3-28 22:53 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2019-3-28 22:13
荃葵無一個地方通宵係真係強,就算係市中心都得 N260 / N269 / N31 三條線係全晚 ...

可能紅van當道有關,其他無紅van到的地方,話之理。
前荃葵青區居民
ricky 發表於 2019-3-28 22:55 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2019-3-28 22:16
認真,無人要數臭自己地方。你之前講到我嗰區我都盡量停口,淨係就住你提出關於梨木樹嘅嘢回應

反而係你 ...

鬧得多自然有進步,如果40P成功全日,我可能會果邊的交通改觀。
前荃葵青區居民